Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co widzę Striker wychodzi znacznie lepiej cenowo, nawet taniej niż Helix 7 G4

Bo striker to okrojony echomap. Humminbird helix 7 ma lepszą rozdzielczość i boczny sonar i do tego obsługuje mapy, w przeciwieństwie do garmina. Helix 7 MSI to teraz mniej niż 3500 zł.

• 0

Cześć! Jaką kupić mapę do garmina? Navionics czy bluechart g3? Łowie głównie na Mazurach i Warmi.

Wyglądają tak samo funkcjonalnie, dane w Navionics są od sprawdzonego dostawcy - jeśli chodzi o część jezior WJM. Pakiet cieniowany wygląda fajnie, film o nim zrobiłem u siebie na kanale sonary i mapy: 

• 0

Dzięki! Kupuje navionics.

Pamiętaj- Garmin ma własne wydawnictwo Navionics, zwykłe Navionicsy nie działają z nim. Zainstaluj sobie apkę boating app od nich i przez 14 dni masz triala map, podglad do tych, które są opracowane w cieniowaniu. 

• 0

Pamiętaj- Garmin ma własne wydawnictwo Navionics, zwykłe Navionicsy nie działają z nim. Zainstaluj sobie apkę boating app od nich i przez 14 dni masz triala map, podglad do tych, które są opracowane w cieniowaniu. 

Chyba, że jesteś w Szwecji wtedy apka ma 3 dniowy trial ... (tak było ze dwa lata temu)

• 0

Kochani, najprostsza sonda pokazująca tylko głębokość, kształt dna i temperaturę i może prędkość. Lekka mała tania,łatwa do montażu. Coś jest w sklepach? I potrzebuję za 4 dni…

Striker 4 vivid  od Garmina. Unikaj Hooka2. Hook Reveal 5SS będzie ok, dodatkowo obsłuży Navionics, Cmap czy Maximapę- jeśli mapy nawigacyjne potrzebne. 

• 0

Cześć.

Chciałem sobie kupić może trochę na wyrost w miarę przyzwoite echo.
Będę łowił w Szwecji, Mazurach, Podlasiu i na Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim. Oglądałem obrazy i patrzyłem obsługę sond na Lowrance i Garmina, przeczytałem prawie cały ten wątek (chociaż się już gubię), pooglądałem troche filmów u Maćka na stronie i sobie wymyśliłem, że kupię Garmina 10 lub 12 cali, żeby pomieścić na jednym ekranie SV (łowienie między przeszkodami podwodnymi lub nad), mapę i CV. O panotopix'e narazie nie myślę.
Wybór padł na Garmina. Ale Lowrenca całkiem nie przekreśliłem. Hummingbirda chyba sobie odpuszczę z racji "zabawy" z ustawieniami, które mnie przerażają, z racji że kwalifikowałbym się raczej do użytkowników początkujących, chociaż czytałem, że SV ma najlepszy z wymienionych trzech.

Na Garminie kolegów trochę pływałem i coś już tam wiem :) . 
Myślałem o GPSMap 1223xsv. W PL strasznie drogo więc  pomyślałem o zakupie za granicą lub poczekać na black friday...

O przetworniku pomyślałem tym najnowszym - GT56UHD-TM, który ewentualnie kupiłbym później.

Myślałem również o 8412xsv (wysoka rozdzielczość) ale to już nie moja półka cenowa.

Fajnie jakby był jakiś dostęp do map społecznościowych. Tu chyba u Garmina najgorzej nie jest.

Pchać się w GPSMAP czy może ECHOMAP? Mam mętlik w głowie. Za dużo do ogarnięcia.
Co poradzicie? Czy dobrze myślę. Może coś innego? 
Chciałbym kupić odpowiednie echo, włączyć je i świadomie szukać ryb, chociaż mam też tą świadomość, że czeka mnie trochę nauki.

Cena - myślałem o 10- max.12tys. pln.

Wolę kupić coś, co mi posłuży trochę czasu.

Sorry za przydługi wstęp.
Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi.

Ps. Do cen na stronach zagranicznych (szwedzkich/fińskich) należy doliczyć VAT czy już jest doliczony?

• Like 1

• 0

Do tej pory używałem Humminbird Helix 7 z DI Mega. Na wiosnę chciałbym zakupić coś z bocznym obrazowaniem i wielkość 9-10cali. Zastanawiam się pomiędzy Humminbird Helix 10 a LOWRANCE HDS. Priorytetem jest zasięg, jakość i szczegółowość obrazu obrazowania bocznego. Który model byście polecili? A może coś innego w kwocie około 7000zł?

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka