meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Jakiego dokładnie masz tego Helixa 7?Generalnie dwa ekrany to bardzo dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dante Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Jakiego dokładnie masz tego Helixa 7?Generalnie dwa ekrany to bardzo dobry pomysł Mam Helixa 7 G4 DI Mega Chirp. Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 (edytowane) G4 bez N ? Jeśli bez to szkoda, byłoby w sieci, a tak to dwie osobne jednostki. Edytowane 5 Października 2023 przez karkoszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dante Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Bez N, jak kupowałem to nawet łódki nie miałem i nie myślałem o sieci [emoji1787][emoji1787] Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 5 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 9 i 10 różni się tylko jednym calem i niczym innym, nie ma po co przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dante Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Zastanawiam się jeszcze nad Helix 12 G4. Czy ten model dobrze zobrazuje wodę o głębokości 20m? Gdzieś mi się obiło o uszy, że działa fajnie do 6-8m a głębiej to już słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 6 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 Zastanawiam się jeszcze nad Helix 12 G4. Czy ten model dobrze zobrazuje wodę o głębokości 20m? Gdzieś mi się obiło o uszy, że działa fajnie do 6-8m a głębiej to już słabo.Zależy od wody i od KHz użytych. 455 KHzobrazuje normalnie. Na zaporówkach niezamulonych to MegaSI+ daje radę nawet na takich głebokościach, choć zwyczajowo w zwykłych jeziorach słabo to wygląda Jak jesteś fejsbukowy- poszukaj mój FP sonary i mapy tam masz kontentu z HB bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Juko Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Panowie co do mojego postu z 11 września pytanie:Czy w dobrym kierunku idę? Ktoś? Coś? Przekopałem jerka, obejrzałem chyba wszystkie filmy Macieja i wydaje mi się, że wybór jest dla mnie chyba dobry.Ponadto moi koledzy z ekipy mają Garminy, to zawsze jakaś pomoc na rybach przy ustawieniach będzie.Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Panowie co do mojego postu z 11 września pytanie:Czy w dobrym kierunku idę? Ktoś? Coś? Przekopałem jerka, obejrzałem chyba wszystkie filmy Macieja i wydaje mi się, że wybór jest dla mnie chyba dobry.Ponadto moi koledzy z ekipy mają Garminy, to zawsze jakaś pomoc na rybach przy ustawieniach będzie.Z góry dzięki za ewentualne podpowiedzi.O, miło. Natomiast co do Ultry vs Gpsmap według mnie różnica jest nie tyle w obrazie jako takim, tylko w kolorach, matrycy i szybkości działania. ultra potrafi przylagować ale z wieloma okienkami i lvs. W użytkowaniu bez dodatkowego osprzętu daje to radę. Ma w sumie fajną zaletę, bo mi brakuje fizycznych przycisków na gpsmapach programing key, proste +/- to są wygodne rzeczy zwłaszcza w deszczu czy rękawiczkach.HDS live 9 cali jest teraz w bardzo obrych pieniądzach, 12tkę można miec poniżej 10k. Obraz się nie zestarzeje, przetworniki też. To, co jest obecnie w Lowrance moim skromnym zdaniem teoretyka nie jest warte ceny. Największym plusem Lowrance jest dobry obraz w warunkach jeziorowych, mułu itp. Tu wypada lepiej od Garmina. HB to topka i pięknie rzeźbi obraz dna, ryby także widać- zwłaszcza jeśli wyjdzie się poza standardowe kolory i poklika trochę. Niedogodnością potencjalną jest brak systemu auto dla podtrzymania wyglądu obrazu - a takowy jest w Lowrance i Garminie. W związku z tym trzeba klikać czułością ale to jest na panelu przycisków. W sumie, to patrząc obiektywnie- przy jednym aktywnym oknie np SI czy 2d Helix jest szybszy w obsłudze niż dotykowce- ze względu na przyciski panelowe. W widoku złożonym nie ma tak dobrze i tutaj inni mają przewagę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek.el Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 witam, Kupiłem EliteFS i active target.Chciałby się ktos podzielić informacją jakie ustawienia używanie do AT do trybu forward i verta? Bo trochę tego jesszcze nie ogarniam, wiem, ze do każdej wody będzie pewnie inaczej ale jakiś punkt odniesienia potrzebuje.Albo może zdjęcie jak powinno to wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzegora Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Witam szanowne grono, Zaczynam rozglądać się za nową echosondą, budżet 6 - 8,5 tys. plnPrzeznaczenie użytkowanie na głębokich jeziorach do spiningu i trollingu, oraz użytkowanie na wyprawach karpiowych.Zależy mi na dobrym skanie bocznym.Dużym plusem byłaby możliwość podpięcia echa do silnika dziobowego tak abym mógł zaprogramować trasę płynięcia łodzi.Proszę o podesłanie podpowiedzi. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Minnkota plus helix/solix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzegora Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Po przejrzeniu internetów mój typ to Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G4N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2023 Za tą kasę kupisz używanego solixa g2 lub nawet g3 w rozmiarze 10 cali. Choć widzę też plusy nowego echa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Witam,które echo jest Waszym zdaniem lepsze SOLIX 10" CHIRP MEGA SI + G3 czy HDS Live 12" Active Imaging 3 w 1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 solix ladniej maluje, a lowrance duzo bardziej przyjazny w menu/ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Solix najlepszy boczny, ograniczenie wyświetlania własnych map chyba do 1x1 km, duże możliwości modyfikacji ustawień. możliwość podłączenia sieciowego z silnikami minnkota i sterowania nimi z poziomu echosondyLowrance - dość proste menu, dużo map socjalnych,możliwość podłączenia sieciowego z silnikami Lowrance i sterowania nimi z poziomu echosondy ale wymaga to zasilania co najmniej 24V no i najtańszy silnik Lowrance jest jakieś 5000 zł droższy od Minnkoty na 12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Solix najlepszy boczny, ograniczenie wyświetlania własnych map chyba do 1x1 km, duże możliwości modyfikacji ustawień. możliwość podłączenia sieciowego z silnikami minnkota i sterowania nimi z poziomu echosondyLowrance - dość proste menu, dużo map socjalnych,możliwość podłączenia sieciowego z silnikami Lowrance i sterowania nimi z poziomu echosondy ale wymaga to zasilania co najmniej 24V no i najtańszy silnik Lowrance jest jakieś 5000 zł droższy od Minnkoty na 12VMarcin 12V do sterowania siecią nmea musi być. 24 puści ją pewnie z dymem a to drogie w przypadku sprzętu Lowrance, 2k za kabelki do motorgajda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 (edytowane) Marcin 12V do sterowania siecią nmea musi być. 24 puści ją pewnie z dymem a to drogie w przypadku sprzętu Lowrance, 2k za kabelki do motorgajdami chodzi o to że do zasilania silnika dziobowego Lowrance musisz mieć instalacje 24V a to oznacza że potrzebujesz dodatkowego/innego zasilania. Przy solixie i minnkocie możesz mieć jeden aku 12 V i obsłuży CI silnik i dziobówkę, jak masz spalinę to możesz mieć dwa aku, jeden do spaliny i echa i jeden do dziobówki, obydwa 12V dzięki czemu masz jako taką redundację zasilania na wypadek gdy jeden z aku padnie. W przypadku Lowrance echo i Lowrance silnik musisz mieć dwa rożne aku (12V i 24V) lub 3 (jeśli dwa z nich to 12V spięte szeregowo). Echo Lowrance plus dziobówka Lowrance to rozwiązanie droższe niż Solix i Minnkota 12V.Za to np przy rozwiązaniu Garmina GPSMAP 923xsv i silniku Garmina Force, echo i dziobówka może być zasilana instalacją na 24V. Np. Echomap 122SV niestety nie obsługuje zasilania 24V i będzie podobie co z Lowrance Edytowane 25 Października 2023 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radeqs Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 (edytowane) mi chodzi o to że do zasilania silnika dziobowego Lowrance musisz mieć instalacje 24V a to oznacza że potrzebujesz dodatkowego/innego zasilania. Przy solixie i minnkocie możesz mieć jeden aku 12 V i obsłuży CI silnik i dziobówkę, jak masz spalinę to możesz mieć dwa aku, jeden do spaliny i echa i jeden do dziobówki, obydwa 12V dzięki czemu masz jako taką redundację zasilania na wypadek gdy jeden z aku padnie. W przypadku Lowrance echo i Lowrance silnik musisz mieć dwa rożne aku (12V i 24V) lub 3 (jeśli dwa z nich to 12V spięte szeregowo). Echo Lowrance plus dziobówka Lowrance to rozwiązanie droższe niż Solix i Minnkota 12V.Za to np przy rozwiązaniu Garmina GPSMAP 923xsv i silniku Garmina Force, echo i dziobówka może być zasilana instalacją na 24V. Np. Echomap 122SV niestety nie obsługuje zasilania 24V i będzie podobie co z LowranceI tu się muszę przyznać, że przez nieuwagę podpiąłem Echomapa Ultrę 102SV do akumulatora LiFePO4 24V. Wszystko działało jak należy, wyświetlała napięcie sporo poza dozwolonym zakresem. Nie polecam jednak takich testów, bo oficjalnie jest to za wysokie napięcie wg specyfikacji. Edytowane 25 Października 2023 przez radeqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wesoływędkarz Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Witajcie,Zwlekałem z zakupem echo dość długo. Dłużej się już nie da, efekty wędkarzy korzystających z echo są zauważalnie lepsze a i wpadłem w mały zachwyt nad tymi urządzeniami przeglądając wiele tematów na jb. Analizując to co już napisaliście do tej pory wywnioskowałem, że w cenie do 3k nie kupię nic lepszego niż garmin vivid 9, który to posiada już sonar boczny. Czy ktoś może mi potwierdzić mój wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2023 Zdecydowanie jeśli chodzi o nowe urządzenie jest to najrozsądniejszy wybór.... a jeśli chodzi już o samo urządzenie to do rekreacyjnego łowienia nie potrzeba nic więcej... prostota użytkowania, intuicyjny interfejs, spory wybór palety kolorów, dobry boczny, możliwość pobierania map społecznościowych... będziesz zadowolony...No chyba że planujesz w przyszłości rozbudowę o opcje LIVESCOPE to szukał bym serii Echomap... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Witajcie,Zwlekałem z zakupem echo dość długo. Dłużej się już nie da, efekty wędkarzy korzystających z echo są zauważalnie lepsze a i wpadłem w mały zachwyt nad tymi urządzeniami przeglądając wiele tematów na jb. Analizując to co już napisaliście do tej pory wywnioskowałem, że w cenie do 3k nie kupię nic lepszego niż garmin vivid 9, który to posiada już sonar boczny. Czy ktoś może mi potwierdzić mój wybór?Striker9, Helix7 g4 -tak to widzę w dowolnej kolejności patrząc na priorytety na wodzie. Mocno zachęcam do wbicia się w mój projekt Sonary i mapy na YT, tam jest największa baza wiedzy o echosondach wędkarskich i pochodnych w naszym Internecie. (1) Sonary i mapy - YouTube 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Garmin ECHOMAP™ Ultra 122sv z przetwornikiem GT56UHD-TM 12'' vs Lowrance HDS Live 12" Active Imaging 3 w 1.obydwie do 10k, którą byście kupili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 HDS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi