meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 A jest w ogóle sens bezpiecznika na prostym układzie akumulator-echosonda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Juko Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 A jest w ogóle sens bezpiecznika na prostym układzie akumulator-echosonda?Jak zwarcie będzie na echu (gniazdo echa, kable zasilające do echa, zasilacz w echu ...).Innych możliwości nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Na Elitce 9 Ti2 miałem kartę z mapą : R70165 Nav + Download EU MSD/DWL001/RYM IT11SS1RXLGBUUNie mogę nigdzie znaleźć w internecie spisu zbiorników lub "zobrazowania" regionu, która ta mapa obejmuje, nie wiem też jak ją wycenić BTW. Czy ta karta będzie również działać na urządzeniu echomap ultra 102sv ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Nie będzie działać w Garminie zwykły Navionics, oni mają własne wydawnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mafer Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Panowie jaką echosondę polecanie na ten moment w okolicy 3k zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Panowie jaką echosondę polecanie na ten moment w okolicy 3k zł ?Striker 9/helix 7 msi Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Ja mialem ten sam dylemat wybrałem humminbirda .Striker 9 ma słaba rozdzielczość .Helix ma podobno lepszy boczny sonar msi już w ogóle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Panowie jaką echosondę polecanie na ten moment w okolicy 3k zł ?Podepnę się pod pytanie kolegi @mafer-a, ale je trochę rozwinę. Chodzi o zakup nowego, sonaru z widokiem "sv" (przesiadka ze "Strikera 4 plus"). Do zwykłego spinningowania, jako pomoc w lokalizacji ryb i potencjalnych ich miejscówek, bez aspiracji pójścia gdzieś dalej, czy w kierunku łowienia vertykalnego. Również ograniczenie podobnym budżetem.Pierwsza propozycja, która się automatycznie nasuwa to Garmin Striker Vivid 9sv. Obecnie jest do kupienia w cenie około 2800. Cenowo się zgrywa i ma polecany już ekran 9'. Zauważyłem jednak, że Striker 9 sv, to częsta oferta na wszelkich portalach ogłoszeniowych. Skoro jest go sporo w drugim obiegu, to dlaczego? Nie sprawdza się? Widok "SideVu" nie spełnia oczekiwań? Skoro coś z dobrym bocznym skanowaniem, to kierunek Humminbird "Helix". O 9" zapominamy (cena...). "Najtańsza", współczesna opcja to "Helix 7' msi G4". Najtaniej widziałem po 3350 (zwykle 3800 i więcej). Ale do tego konieczna jest jeszcze karta "zero line" (450 pln). Robi się już min. 3800. Pytanie zasadnicze - czy ta 7 helixa jest warta wydania tego min. tysiaka więcej, względem Strikera 9. Czy na mniejszym ekranie, ale w lepszej rozdzielczości, będę w stanie wyczytać więcej? Czy to "więcej", warte jest wielu wyrzeczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mafer Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 (edytowane) To i ja doprecyzuję bo moje wcześniejsze pytanie było z tych typu jakie auto na dojazdy do pracy A więc potrzebuję echosondę do karpiowania czyli na niezbyt głębokie zbiorniki. Priorytetem jest jakość obrazowania twardości i ukształtowania dna oraz wszystkiego co się na nim znajduje. Rozpoznawanie ryb jest ciut mniej ważne. Po obejrzeniu kilkunastu filmów na temat echosond moim faworytem jest również HELIX 7 MSI GPS G4. I tu pojawia się dylemat czy warto dołożyć do 8mki która ma MSI+ ? Edytowane 26 Grudnia 2023 przez mafer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Ten g4n da się połączyć z przetwornikiem live MSI+ ma przedewssYtkim większy zasięg ale czy to aż tak przydatne . Edytowane 26 Grudnia 2023 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 HB ma najlepsze odwzorowanie dna na rynku, do karpiowania to mocno przydatne tak samo jak nakładki twardości i roślinności na mapę MSI czy MSI+ to już zależy co komu potrzeba. Głębsza woda wymaga wiecej zasięgu, MSI+ ma 3 zakresy na bokach i DI- 455,800,1,2mHz a MSI - 455 i 1,2 . Co do cen- obecne 7mki sa odchudzone, poprzedni model był lepszym moim zdaniem- dzięki programowalnym przyciskom, których nie ma tak samo jak możliwości podłączenia osprzętu w sieci network. Co do Strikerów- są ok jako kompromis ceny i wielkości ekranu. Mają dokładniejszy sonar tradycyjny i CV od HB ale ciężko porównać obraz- zwłaszcza na zwykłych jeziorach zamulonych. Garmin niestety zbiera zakłócenia od silników elektrycznych z maksymizerami, można sobie z tym poradzić ale trzeba zrobić kilka rzeczy. Po prostu trzeba przemyśleć zakup zanim przepalicie kasę, uwzględnić co mi potrzeba na wodzie najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 https://lures.pl/pl/p/HELIX-7-CHIRP-MEGA-SI-GPS-G4/615Chyba uda mi się ogarnąć siódemkę jeszcze w promocyjnej cenie, gdyby była potrzebna, ale karty zerolines już nie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Cześć, nic nie piszą o przetworniku, ale Humminbird to zawsze dawał pełne wyposażenie. O kartę zero to można kolegę Paprykarz zapytać. Czasem miał taniej. A działa bez problemu. Sam używam 3 lata. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Tak, jest przetwornik, pełen komplet.Od roku 2024 wchodzą u nas jednostki bez przetworników, czyli CHO - control head only, dla rozbudowujących sieć one boat network. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiz1 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Mocno chodzi mi po głowie ten Helix 7 mega si 4G. Może coś do wiosny się uda jeszcze dozbierać... Zauważyłem, że są jeszcze dostępne wersje "sódemek" bez tego "mega", tzn opisane jako Helix 7 Chirp SI GPS G4. Wyraźnie tańsze od "Mega SI gps G4" (dostępne za około 3 tys.). Warto w to zainwestować (jako alternatywa dla Strikera Vivid 9sv)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mafer Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 (edytowane) Po obejrzeniu kilku kolejnych filmów zdecydowałem się na Humminbirda Helixa. Czy będzie to 7mka czy 9tka tego jeszcze nie wiem. Mam jeszcze pytanie co do samodzielnego tworzenia map zbiorników. Czy można w przybliżeniu określić czas stworzenia takiej mapy dla np żwirowni o pow. 5ha? Czy prędkość pływania, zagęszczenie tras i liczba ich przecięć mają wpływ na dokładność mapy ? Edytowane 27 Grudnia 2023 przez mafer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 im gestsza siatka tym dokladniejsza mapa, im bardziej zroznicowane dno (zwirownie to zazwyczaj krajobraz ksiezycowy), siatka najlepiej okolo 20m, karta zerolines Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 oldSeb Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Ja kupiłem za granicą 9sv za niecałe 2200 PLN. Sprzęt może nie jest jakiś wybitny ale za takie pieniądze ciężko nawet o 7 cali u konkurencji. Wszyscy doradzili, że lepiej nawet brać nieco gorszy sprzęt ale z nieco większym ekranem bo zwyczajnie więcej widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Te 5 hektarów zmapujesz w godzinę, naprawdę bardzo dokładnie.Jeśli masz budżet to warto dołożyć do 9 cali, lepszy boczny i możliwość sieciowania ekranu na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2023 Po obejrzeniu kilku kolejnych filmów zdecydowałem się na Humminbirda Helixa. Czy będzie to 7mka czy 9tka tego jeszcze nie wiem. Mam jeszcze pytanie co do samodzielnego tworzenia map zbiorników. Czy można w przybliżeniu określić czas stworzenia takiej mapy dla np żwirowni o pow. 5ha? Czy prędkość pływania, zagęszczenie tras i liczba ich przecięć mają wpływ na dokładność mapy ?Cokolwiek byś nie kupił, będzie ok. Zwłaszcza nakładki danych, powinny pomóc. Mocno kibicuję mapowym perypetiom i wspieram ludzi co się tym parają- poczyaj sobie moje wpisy z bloga w tym temacie -powinny pomóc. https://sonaryimapy.blogspot.com/p/mapy-i-programy_19.htmlW marcowym albo kwietniowym numerze Wiadomości Wędkarskich wrzucę artykuł o mapowaniu w ramach przygotowań do sezonu. Co do czasu potrzebnego do zmapowania wody- im mniejsza woda, tym tak naprawdę wolniej to idzie. Trzeba się kręcić mocno, ale to jest pół dnia roboty, by zrobić to w dobrej dokładności. Mocno polecam zapis logów sonaru- w widoku zrzutu i nagrywania, na kartę bylejaką 32GB z tego możesz mieć mapę potem zrobioną- gdybyś kartę zerolines później niż ekran kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ObywatelX Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Witam,macie może obeznanie czy humminbird będzie miał w najbliższym czasie jakieś promocje? Gdzieś mi się obiło o uszy, że robią je w okolicy black friday a potem jakoś w marcu. Przy okazji jak wygląda końcowa cena kupując w Szwecji? Jakie dodatkowe opłaty prócz wysyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Promo na himminbirda było praktycznie przez cały sezon. Ale wszystko co dobre kiedyś się kończy. Żadnych więcej opłat nie ponosisz prócz wysyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Dokładnie , wszytsko co kupisz w eu totylko koszty wysyłki dochodzą. Warto też zobaczyć za miedzą w Niemczech , bez żadnej laski sprzedają w lepszych cenach niż u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 W Polsce też warto rozejrzeć się. Odezwać się do kilku sklepów i spróbować wyrwać lepszą cenę. Zawsze mogą coś urwać z ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Jakiejś super promocji na pojedyncze urządzenia nie należy się spodziewać. Cena jest obniżona na stałe, niewiele więcej od tej promocyjnej.Warto będzie odwiedzić stoisko Humminbird Minn Kota na Rybomanii, na miejscu będzie można się dogadać, na przykład ze mną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi