Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na Elitce 9 Ti2 miałem kartę z mapą : 
R70165 Nav + Download EU MSD/DWL001/RYM IT11SS1RXLGBUU
Nie mogę nigdzie znaleźć w internecie spisu zbiorników lub "zobrazowania" regionu, która ta mapa obejmuje, nie wiem też jak ją wycenić :P 
BTW. Czy ta karta będzie również działać na urządzeniu echomap ultra 102sv ? 

• 0

Panowie jaką echosondę polecanie na ten moment w okolicy 3k zł ?

Podepnę się pod pytanie kolegi @mafer-a, ale je trochę rozwinę. Chodzi o zakup nowego, sonaru z widokiem "sv" (przesiadka ze "Strikera 4 plus"). Do zwykłego spinningowania, jako pomoc w lokalizacji ryb i potencjalnych ich miejscówek, bez aspiracji pójścia gdzieś dalej, czy w kierunku łowienia vertykalnego. Również ograniczenie podobnym budżetem.

Pierwsza propozycja, która się automatycznie nasuwa to Garmin Striker Vivid 9sv. Obecnie jest do kupienia w cenie około 2800. Cenowo się zgrywa i ma polecany już  ekran 9'. Zauważyłem jednak, że Striker 9 sv, to częsta oferta na wszelkich portalach ogłoszeniowych. Skoro jest go sporo w drugim obiegu, to dlaczego? Nie sprawdza się? Widok "SideVu" nie spełnia oczekiwań? Skoro coś z dobrym bocznym skanowaniem, to kierunek Humminbird "Helix". O 9" zapominamy (cena...). "Najtańsza", współczesna opcja to "Helix 7' msi G4". Najtaniej widziałem po 3350 (zwykle 3800 i więcej). Ale do tego konieczna jest jeszcze karta "zero line" (450 pln). Robi się już min. 3800. Pytanie zasadnicze - czy ta 7 helixa jest warta wydania tego min. tysiaka więcej, względem Strikera 9. Czy na mniejszym ekranie, ale w lepszej rozdzielczości, będę w stanie wyczytać więcej? Czy to "więcej", warte jest wielu wyrzeczeń?

• 0

To i ja doprecyzuję bo moje wcześniejsze pytanie było z tych typu jakie auto na dojazdy do pracy :doh: A więc potrzebuję echosondę do karpiowania czyli na niezbyt głębokie zbiorniki. Priorytetem jest jakość obrazowania twardości i ukształtowania dna oraz wszystkiego co się na nim znajduje. Rozpoznawanie ryb jest ciut mniej ważne. Po obejrzeniu kilkunastu filmów na temat echosond moim faworytem jest również HELIX 7 MSI GPS G4. I tu pojawia się dylemat czy warto dołożyć do 8mki która ma MSI+ ?

Edytowane przez mafer

• 0

HB ma najlepsze odwzorowanie dna na rynku, do karpiowania to mocno przydatne tak samo jak nakładki twardości i roślinności na mapę 

MSI czy MSI+ to już zależy co komu potrzeba. Głębsza woda wymaga wiecej zasięgu, MSI+ ma 3 zakresy na bokach i DI- 455,800,1,2mHz a MSI - 455 i 1,2 .  Co do cen- obecne 7mki sa odchudzone, poprzedni model był lepszym moim zdaniem- dzięki  programowalnym przyciskom, których nie ma tak samo jak możliwości podłączenia osprzętu w sieci network. Co do Strikerów- są ok jako kompromis ceny i wielkości ekranu. Mają dokładniejszy sonar tradycyjny i CV od HB ale ciężko porównać obraz- zwłaszcza na zwykłych jeziorach zamulonych. Garmin niestety zbiera zakłócenia od silników elektrycznych z maksymizerami, można sobie z tym poradzić ale trzeba zrobić kilka rzeczy. Po prostu trzeba przemyśleć zakup zanim przepalicie kasę, uwzględnić co mi potrzeba na wodzie najbardziej. 

• 0

Mocno chodzi mi po głowie ten Helix 7 mega si 4G. Może coś do wiosny się uda jeszcze dozbierać... 

Zauważyłem, że są jeszcze dostępne wersje "sódemek" bez tego "mega", tzn opisane jako Helix 7 Chirp SI GPS G4. Wyraźnie tańsze od "Mega SI gps G4" (dostępne za około 3 tys.). Warto w to zainwestować (jako alternatywa dla Strikera Vivid 9sv)?

• 0

Po obejrzeniu kilku kolejnych filmów zdecydowałem się na Humminbirda Helixa. Czy będzie to 7mka czy 9tka tego jeszcze nie wiem. Mam jeszcze pytanie co do samodzielnego tworzenia map zbiorników. Czy można w przybliżeniu określić czas stworzenia takiej mapy dla np żwirowni o pow. 5ha? Czy prędkość pływania, zagęszczenie tras i liczba ich przecięć mają wpływ na dokładność mapy ?

Edytowane przez mafer

• 0

Ja kupiłem za granicą 9sv za niecałe 2200 PLN. Sprzęt może nie jest jakiś wybitny ale za takie pieniądze ciężko nawet o 7 cali u konkurencji. Wszyscy doradzili, że lepiej nawet brać nieco gorszy sprzęt ale z nieco większym ekranem bo zwyczajnie więcej widać.

• 0

Po obejrzeniu kilku kolejnych filmów zdecydowałem się na Humminbirda Helixa. Czy będzie to 7mka czy 9tka tego jeszcze nie wiem. Mam jeszcze pytanie co do samodzielnego tworzenia map zbiorników. Czy można w przybliżeniu określić czas stworzenia takiej mapy dla np żwirowni o pow. 5ha? Czy prędkość pływania, zagęszczenie tras i liczba ich przecięć mają wpływ na dokładność mapy ?

Cokolwiek byś nie kupił, będzie ok. Zwłaszcza nakładki danych, powinny pomóc. Mocno kibicuję mapowym perypetiom i wspieram ludzi co się tym parają- poczyaj sobie moje wpisy z bloga w tym temacie -powinny pomóc. https://sonaryimapy.blogspot.com/p/mapy-i-programy_19.html

W marcowym albo kwietniowym numerze Wiadomości Wędkarskich wrzucę artykuł o mapowaniu w ramach przygotowań do sezonu. Co do czasu potrzebnego do zmapowania wody- im mniejsza woda, tym tak naprawdę wolniej to idzie. Trzeba się kręcić mocno, ale to jest pół dnia roboty, by zrobić to w dobrej dokładności. Mocno polecam zapis logów sonaru- w widoku zrzutu i nagrywania, na kartę bylejaką 32GB z tego możesz mieć mapę potem zrobioną- gdybyś kartę zerolines później niż ekran kupił. 

• 0

Witam,

macie może obeznanie czy humminbird będzie miał w najbliższym czasie jakieś promocje? Gdzieś mi się obiło o uszy, że robią je w okolicy black friday a potem jakoś w marcu. Przy okazji jak wygląda końcowa cena kupując w Szwecji? Jakie dodatkowe opłaty prócz wysyłki.

• 0

Jakiejś super promocji na pojedyncze urządzenia nie należy się spodziewać. Cena jest obniżona na stałe, niewiele więcej od tej promocyjnej.
Warto będzie odwiedzić stoisko Humminbird Minn Kota na Rybomanii, na miejscu będzie można się dogadać, na przykład ze mną ;)

• Like 1