Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo dziękuje! To od razu dopytam , która będzie lepsza? Rozumiem ,ze Garmin większy , ale jeżeli chodzi o łatwość obsługi to , która lepiej wypada ? Inaczej , którą z tych dwóch byś wybrał ?

No właśnie chciałem kupić już nowy gotowy, dedykowany zestaw z tym różnymi walizkami, uchwytami , coverami itd.

Myślę, że kolejność jaką Maciej napisał nie jest przypadkowa. Najłatwiejsza będzie dotyka Elite Ti2, ale to już używka.

A gotowy zestaw nie istnieje. Dedykowane są bo są ale moim zdaniem to porażka. Jesli odpowiada Ci szmaciana torba pod nogami to spoko. Lepiej kupić pancerna skrzynkę gdzie schowasz ekran i akumulator. Gniazdo Borika nakleisz na ponton, drugie przykręcisz do łódki lub na reling co ułatwi montaż ekranu i wygodę w obsłudze. Uchwyt przetwornika to kolejny trudny temat, bo te cienkie aluminiowe to na krótką metę.

• Like 1

• 0

Hej Panowie!
Proszę o poradę.
Noszę się z zamiarem wymienia mojej wysłużonej Elitki na coś z obsługą Live'a

Rozważam trzy opcje:
- UHD2 92sv + LVS34
- UHD2 102sv + LVS34
- HDS Pro 9 + AT2 

Cenowa najprzyjemniejsza jest pierwsza opcja, ale w specyfikacji ma braki np.: w rozdzielczości.
Czy jest zauważalna różnica pomiędzy 9 a 10? Rozmiar ma znaczenie gdyż echo będzie montowane na kajaku, więc 9 wydaje mi się lepiej spasowana.
Chodzi mi głównie o jak najlepszą detekcje Live'a

Pozdrawiam.  

Edytowane przez ryudo

• 0

Rozważ jeszcze Helix 9 + Mega Live. Cena ML obecnie w promocji to jakieś 6600, dodatkowo dostaniesz 500 zł zniżki na zakup urządzenia, czyli echo za 6000 i do tego adapter za 200 zł, zestaw gotowy. Plusem montażowym będzie to, że w Humminbirdzie nie ma czarnej skrzynki.

• Like 1

• 0

Rozważ jeszcze Helix 9 + Mega Live. Cena ML obecnie w promocji to jakieś 6600, dodatkowo dostaniesz 500 zł zniżki na zakup urządzenia, czyli echo za 6000 i do tego adapter za 200 zł, zestaw gotowy. Plusem montażowym będzie to, że w Humminbirdzie nie ma czarnej skrzynki.

Dzięki wielkie za sugestie.

Rozważę.

Z doświadczenia mogę napisać ,że różnica pomiędzy 92 a 102 jest naprawdę spora oczywiście na korzyść 102 ;)

Jeśli byłbyś uprzejmy rozwinąć myśl byłbym bardzo wdzięczny. ;)

• 0

Hej Panowie!

Proszę o poradę.

Noszę się z zamiarem wymienia mojej wysłużonej Elitki na coś z obsługą Live'a

Rozważam trzy opcje:

- UHD2 92sv + LVS34

- UHD2 102sv + LVS34

- HDS Pro 9 + AT2 

Cenowa najprzyjemniejsza jest pierwsza opcja, ale w specyfikacji ma braki np.: w rozdzielczości.

Czy jest zauważalna różnica pomiędzy 9 a 10? Rozmiar ma znaczenie gdyż echo będzie montowane na kajaku, więc 9 wydaje mi się lepiej spasowana.

Chodzi mi głównie o jak najlepszą detekcje Live'a

Pozdrawiam.  

Najlepszy ekran tutaj to pro, najlepszy live- Garmin 34ty :) 

• Like 2

• 0

Najlepszy ekran tutaj to pro, najlepszy live- Garmin 34ty :)

U mnie na fp sonary i mapy - w grudniu pokazywałem ryby w czasie łowienia na dwa live  różnych producentów , z jednej sztycy, można sobie zobaczyć jak to wypada w realu. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dzięki wielkie za sugestie.

Rozważę.

Jeśli byłbyś uprzejmy rozwinąć myśl byłbym bardzo wdzięczny. ;)

po pierwsze : rozdzielczość

po drugie : wielkość ekranu

po trzecie : dostępna paleta barw

wystarczy ...

oczywiście piszę jako praktyk a nie teoretyk ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0

Dzięki za opnie. :)

Wnioskuje zatem, że jeśli zależy mi na live, to raczej Garmin.

Kwestia ekranu. 10 rzeczywiście znacząco różni się od 9?

Tak, bo wszystko większe i flaki mocniejsze, z perspektywy sonaru bocznego- to już zupełnie nie ma o czym gadać. 800 pxl robi robotę i zaczyna to wyglądać normalnie u Garmina. 

• Like 1

• 0

Dzięki za opnie. :)

Wnioskuje zatem, że jeśli zależy mi na live, to raczej Garmin.

Kwestia ekranu. 10 rzeczywiście znacząco różni się od 9?

Tak, bo wszystko większe i flaki mocniejsze, z perspektywy sonaru bocznego- to już zupełnie nie ma o czym gadać. 800 pxl robi robotę i zaczyna to wyglądać normalnie u Garmina. 

Dzieki Panowie.

Ułatwiliście decyzje. ;)

Pozdrawiam.

• 0

Taka mała uwaga odnośnie specyfikacji: na stronie LOWRANCE Hds pro 10 ma rozdzielczość 1280x720 i jest to błąd. W rzeczywistości jest 1280x800.

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Weź tam zamaluj serial ekranu, żeby nie było incydentów

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Montaż może i prostszy mniej kabli itd. Ale przy awarii garmin wypada zdecydowanie lepiej.

• 0

Witam, mam do przeznaczenia na nową echosondę około 13 tyś (wiadomo jak by za kilkaset zł więcej miało by się udać zakupić coś znacznie lepszego to rozważe) wraz z przetwornikiem live. Pytanie co byście polecili, tak aby był dobry boczny i live. Łowie na jeziorach. Będę bardzo wdzięczny za rzetelną pomoc.

Mam naczytane się różnych wpisów, naogladane filmików i już sam nie wiem co byłoby najlepszym wyborem.

• 0

Witam, mam do przeznaczenia na nową echosondę około 13 tyś (wiadomo jak by za kilkaset zł więcej miało by się udać zakupić coś znacznie lepszego to rozważe) wraz z przetwornikiem live. Pytanie co byście polecili, tak aby był dobry boczny i live. Łowie na jeziorach. Będę bardzo wdzięczny za rzetelną pomoc.

Mam naczytane się różnych wpisów, naogladane filmików i już sam nie wiem co byłoby najlepszym wyborem.

Masz kika setów do wyboru, kolejność przypadkowa, HDS Live9 + AT, Helix9+ Megalive lub Echomap Ultra10/12 cali i lvs32. Każdy ma swoje zalety, generalnie zbliżone możliwościami, decydują niuanse. Garmin ma największe doświadczenie z live, HB najlepsze boki, Lowrance jest user-friendly.

• 0

po pierwsze : rozdzielczość

po drugie : wielkość ekranu

po trzecie : dostępna paleta barw

wystarczy ...

oczywiście piszę jako praktyk a nie teoretyk ;)

Dodałbym jeszcze wyświetlacz IPS, dzięki któremu obraz jest wyraźnie widoczny w okularach polaryzacyjnych pod prawie każdym kątem.

• Like 1

• 0

Moje pierwsze echo, ktorę aktualnie mam to Lowrance Elite Ti2, nie jest zła, ale wiadomo apetyt rośnie. I teraz chciałbym mieć live. No i ogólnie, aby echo było jeszcze lepsze. Moje pytania to:

1. W razie nowa (odpukać) by się popsuła, to jak wygląda serwis? Jestem z okolic Gdańska, czy są gdzieś u mnie serwisy? Jaka marka ma najlepsze wsparcie w tej kwestii?

2. Jeśli byłaby możliwość bardziej rozwinięcia jakie są plusy i minusy echosond wskazanych przez Pana: garmin, lowrence, HB?

3. Jak wygląda kwestia tworzenia map w tych echo, bo słyszałem, że w garmin problematyczne?

Prosiłbym o rzetelną wyczerpującą odpowiedź, gdyż już długo zbieram pieniądze na zakup lepszej. A nikt z znajomych nie ma echa, abym miał okazję zobaczyć inne echa na wodzie jak się sprawują.

• 0

Panowie mam dylemat...

Mam na łodzi HDS Pro 12.

Naszło mnie na live.

Co według was będzie najlepszym rozwiązaniem, cena też ma znaczenie.

Czy ewentualnie Lowrance nie będzie zakłóceń dawał dla Panoptix?

Lsv 34 plus ultra 122sv

Czy Active target 2 plus ekran 9 cali (live wtedy na pro a na starszej wersji reszta).

Cena wtedy zestawów jest zbliżona, ze względu na promocję ultra.

Edytowane przez karbusd

• 0

Moje pierwsze echo, ktorę aktualnie mam to Lowrance Elite Ti2, nie jest zła, ale wiadomo apetyt rośnie. I teraz chciałbym mieć live. No i ogólnie, aby echo było jeszcze lepsze. Moje pytania to:

1. W razie nowa (odpukać) by się popsuła, to jak wygląda serwis? Jestem z okolic Gdańska, czy są gdzieś u mnie serwisy? Jaka marka ma najlepsze wsparcie w tej kwestii?

2. Jeśli byłaby możliwość bardziej rozwinięcia jakie są plusy i minusy echosond wskazanych przez Pana: garmin, lowrence, HB?

3. Jak wygląda kwestia tworzenia map w tych echo, bo słyszałem, że w garmin problematyczne?

Prosiłbym o rzetelną wyczerpującą odpowiedź, gdyż już długo zbieram pieniądze na zakup lepszej. A nikt z znajomych nie ma echa, abym miał okazję zobaczyć inne echa na wodzie jak się sprawują.

Pytaj tam, gdzie zamierzasz kupić. Ja nie mam już czasu na wyczerpujące doradztwo.  Po to jest mój kanał YT Treści na kanale - YouTube Studio , Sonary i mapy na FB Facebook Tam znajdziesz bardzo dużo kontentu, filmów, porównań. W kwietniowych Wiadomościach Wędkarskich także znajdziesz co nieco odnośnie wyboru echosondy - bo tam również publikuję.  W grudniu na FB publikowałem łowienie ryb na 2 livesystemy różnych firm jednocześnie- na tej samej rybie i można dla siebie wnioski wyciągnąć samemu. 

• Like 2

• 0

Ktoś tutaj kiedyś pisał że kupił echo Garmina za granicą i musiał odsyłać na serwis do sprzedawcy. Więc chce poinformować wszystkich że jeśli kupimy echo od oficjalnego sprzedawcy Garmina który znajduje się w poniższym linku to echo na serwis odsyłamy do Garmin Polska w Warszawie.

Listę oficjalnych sprzedawców znajdzie Pan w poniższym linku:

https://www.garmin.com/pl-PL/dealerlocator/?pID=605739&cID=28796&sku=010-01995-02&product=010-01995-02

• Like 4

• 0

Potwierdzam to co mówi kolega wyżej, nieważne czy Kupisz elektroniką Wędkarska czy zegarek do biegania w przypadku reklamacji, awarii zawsze wysyłasz do Garmina.

Swoją drogą czy ktoś może polecić jakąś sprawdzoną folię ochronną na echomap ultra która pozwala na komfortowe używanie w okularach polaryzacyjnych?