Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Obecnie najlepsza cena do jakości to Humminbird Helix 9msi G4

jeśli nie ten to Striker 9 lub Eagle 9 TS HD

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

Jeśli Humminbird Helix 9msi G4 to najlepsza opcja w stosunku do ceny (i ja również skłaniam się do zakupu) to dlaczego szanowni koledzy wybierają Garmina ?

• 0

Mój znajomek (starszy juz pan) szuka wsparcia w doborze echo. Ja w temacie jestem zieloniutki i nie za bardzo nawet wiem co brać pod uwagę.

Echo ma mieć 10 cali. Skan boczny plus tradycyjny będą używane najczęściej

Kompatybilność z dziobówką i "live" jest mało istotny bo nie zostanie wykorzystany.

Przewertowałem co jest dostępne przy zakładanym finansowaniu i wyszło:

1. Lowrance Elite FS 10 

2. Garmin ECHOMAP ULTRA 102SV

Nie znalazłem bezpośredniego porównania obu urządzeń z wyjątkiem tabelek.

Co wydaje się wam lepszym wyborem?

• 0

Mój znajomek (starszy juz pan) szuka wsparcia w doborze echo. Ja w temacie jestem zieloniutki i nie za bardzo nawet wiem co brać pod uwagę.

Echo ma mieć 10 cali. Skan boczny plus tradycyjny będą używane najczęściej

Kompatybilność z dziobówką i "live" jest mało istotny bo nie zostanie wykorzystany.

Przewertowałem co jest dostępne przy zakładanym finansowaniu i wyszło:

1. Lowrance Elite FS 10 

2. Garmin ECHOMAP ULTRA 102SV

Nie znalazłem bezpośredniego porównania obu urządzeń z wyjątkiem tabelek.

Co wydaje się wam lepszym wyborem?

FS10 będzie lepszym wyborem- jaśniejszy ekran to główna zaleta vs. Ultra. Na zamulonych mocno zbiornikach Lowrance rysuje lepiej od Garmina na sonarze bocznym. Echomap 1 generacji nie jest już produkowany od lat- 2 generacja jest ok, ale brałbym jednak dla początkującego człowieka Lowrance tak czy siak.  

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 1

• 0

FS10 będzie lepszym wyborem- jaśniejszy ekran to główna zaleta vs. Ultra. Na zamulonych mocno zbiornikach Lowrance rysuje lepiej od Garmina na sonarze bocznym. Echomap 1 generacji nie jest już produkowany od lat- 2 generacja jest ok, ale brałbym jednak dla początkującego człowieka Lowrance tak czy siak.  

Wielkie dzięki!

• 0

Szukam dla siebie pierwszej poważniejszej echo. Czytam, czytam i ogladam i jak wiekszość mam coraz wielszy metlik w głowie [emoji6]

Ale do rzeczy.

Na teraz moje typy to

- HB Helix 9,

- Lowrence elite 9

- Garmin echomap ultra 102 SV ale to juz troche poza budżetem chyba.

Budżet ktory planuję to powiedzmy 5-7tys. Zależy mi na sonarze bocznym i tu HB chyba wygrywa ale mapa 1x1km mnie zniecheca (tak mi się przynajmniej wydaje, że to spory minus ale może mi się tylko wydaje...), łowie na jeziorze, skomplikowanie obslugi nie istotne ale chcialbym zeby mozna bylo łatwo zabrać sprzet z łodzi.

I teraz o co mi chodzi.

Wiekszośc filmików jake są, prezentują piekne boczne odczyty na głębokościach 5-7m a moje jezioro to bardziej 15-20m nie mowiąc o miejscach 30+. Jak te echa radzą sobie na głebokosciach 15-20m?

Jest dobrze czy ten przedział cenowy to za malo na moje oczekiwania i powinienem iść w Garmin Striker Vivid SV 9 bo i tak nie wiele wiecej zobaczę?

Z garminem obawiam sie zakłóceń bo pływam na elektryku z maximizerem ale to na razie zostawiam.

Doradżcie cos proszę bo nie mam nikogo kto ma takie echa a napewno przynajmniej dla częsci z Was to nie nowość. Z gory dzięki.

Edytowane przez ask

• 0

Szukam dla siebie pierwszej poważniejszej echo. Czytam, czytam i ogladam i jak wiekszość mam coraz wielszy metlik w głowie [emoji6]

Ale do rzeczy.

Na teraz moje typy to

- HB Helix 9,

- Lowrence elite 9

- Garmin echomap ultra 102 SV ale to juz troche poza budżetem chyba.

Budżet ktory planuję to powiedzmy 5-7tys. Zależy mi na sonarze bocznym i tu HB chyba wygrywa ale mapa 1x1km mnie zniecheca (tak mi się przynajmniej wydaje, że to spory minus ale może mi się tylko wydaje...), łowie na jeziorze, skomplikowanie obslugi nie istotne ale chcialbym zeby mozna bylo łatwo zabrać sprzet z łodzi.

I teraz o co mi chodzi.

Wiekszośc filmików jake są, prezentują piekne boczne odczyty na głębokościach 5-7m a moje jezioro to bardziej 15-20m nie mowiąc o miejscach 30+. Jak te echa radzą sobie na głebokosciach 15-20m?

Jest dobrze czy ten przedział cenowy to za malo na moje oczekiwania i powinienem iść w Garmin Striker Vivid SV 9 bo i tak nie wiele wiecej zobaczę?

Z garminem obawiam sie zakłóceń bo pływam na elektryku z maximizerem ale to na razie zostawiam.

Doradżcie cos proszę bo nie mam nikogo kto ma takie echa a napewno przynajmniej dla częsci z Was to nie nowość. Z gory dzięki.

Miałem Garmina strikera vivid 7 a po roku zmieniłem na Helixa 9. Jakość bocznego skanu bez porównania. Co do mapy 1x1 km mi to raczej nie przeszkadza. Jakość bocznego na 15 -20 metrach jest ok. Jednak bierz pod uwagę, że na ekranie 9 cali detale będą bardzo małe przy tak ustawionym zasięgu. W takim przypadku ekran mozesz ustawić tak, że na górze masz boczny skan na lewo od łodzi a na dole na prawo od łodzi i to na pewno pomaga.

• 0

Miałem Garmina strikera vivid 7 a po roku zmieniłem na Helixa 9. Jakość bocznego skanu bez porównania. Co do mapy 1x1 km mi to raczej nie przeszkadza. Jakość bocznego na 15 -20 metrach jest ok. Jednak bierz pod uwagę, że na ekranie 9 cali detale będą bardzo małe przy tak ustawionym zasięgu. W takim przypadku ekran mozesz ustawić tak, że na górze masz boczny skan na lewo od łodzi a na dole na prawo od łodzi i to na pewno pomaga.

Z perapektywy czasu wybrałbyś to samą echo czy coś innego?

• 0

Z perapektywy czasu wybrałbyś to samą echo czy coś innego?

Na moje potrzeby jest w sam raz i nie mam już w planach zmieniać go. Zależy też czy masz w planach rozbudowę o live - wtedy w Helixie zostaje tylko stary przetwornik 1 generacji. Masz nowy model xplore ale 9 cali to chyba ponad 9k sama echosonda. Polecam forum HB masz tam sporo zrzutów ekranu itp http://forums.sideimagingsoft.com/.

• 0

Kupiłem niedawno nowy garmin echomap ultra 102sv + GT54 poniżej 5 tys. Bałem się zakłóceń bo miałem strikera plus i tam to była masakra. 

Na moje ultrze nie ma żadnych zakłóceń i to bez uziemienia, a przetwornik mam zamontowany przy samym silniku. Echo oczywiście ma swoje zasilanie. Co do obrazowania bocznego na dużych głębokościach to się nie wypowiem bo nie testowałem, a poza tym nie miałbym porównania z innymi firmami. 

• 0

Mam problem z wyborem echo. Rozważam Xplore 10 albo echomap ultra 2. Za xplore przemawia kompatybilność z terrovą. Garmin wypada lepiej cenowo, w cenie xplore 10" mam ultre 12". Echo wybieram pod kątem rozbudowy o live'a. Moglibyście coś doradzić?

Finansowo lepiej wypada set Garmina, Ultry2 są obecnie na promocji. Xplore w rozbudowie to korzyść z sieci dla Terrovy ale i związane z tym wydatki- po rozbudowie o Megalive. 5port ethernet switch wymagany i kable. Przetwornikowo moim zdaniem gt56 jest lepszy od CMSI+ ale to tylko moje zdanie. 

Jeśli mapy i boczny priorytetem - HB 

Integracja z dziobówką- HB

Jeśli Live do stałej zabudowy- Garmin

Jeśli potencjalna rozbudowa systemu ekranów w przyszłości- Garmin , bo taniej- kablem RJ45 od nich lub zamiennikami. 

• Like 1

• 0

Powiedzcie mi co teraz wypada najkorzystniej cena/jakość jeśli chodzi o live? Nie pływa krążownikami, akwen jeden 350ha płytki zarośnięty, łódka zwodowana na stałe więc nie będzie montowany na stałe. Nie potrzebuje kosmicznych wodotrysków zależy mi na klasycznej echosondzie z live. Na ile trzeba się przygotować?

• 0

Powiedzcie mi co teraz wypada najkorzystniej cena/jakość jeśli chodzi o live? Nie pływa krążownikami, akwen jeden 350ha płytki zarośnięty, łódka zwodowana na stałe więc nie będzie montowany na stałe. Nie potrzebuje kosmicznych wodotrysków zależy mi na klasycznej echosondzie z live. Na ile trzeba się przygotować?

Echomap Ultra 10 cali 1 generacji+ Lvs34 to najkorzystniejsza opcja cena/możliwości za nowy sprzęt. Trzeba mieć na to ok 15 tys- łącznie z aku, sztycą. 

• 0

Echomap Ultra 10 cali 1 generacji+ Lvs34 to najkorzystniejsza opcja cena/możliwości za nowy sprzęt.

Trzeba mieć na to ok 15 tys- łącznie z aku, sztycą.

Uuuu myslalem ze jest cos za połowę tej kasy, wyswietlilo mi się Eagle eye za 6k i myslalem, ze to cos warte. No nic, pozostaje czekać aż stanieje

• 0

Uuuu myslalem ze jest cos za połowę tej kasy, wyswietlilo mi się Eagle eye za 6k i myslalem, ze to cos warte. No nic, pozostaje czekać aż stanieje

Na eye9 trzeba mieć wodę odpowiednią- nie za duża i nie za głęboką. Ewentualnie jako drugie urządzenie bo sonar boczny raczej potrzebny nadal a eyem o zasięgu 25m to można szukać i szukać obiektu wartego obrzucenia przynętą. 

• 0

Na eye9 trzeba mieć wodę odpowiednią- nie za duża i nie za głęboką. Ewentualnie jako drugie urządzenie bo sonar boczny raczej potrzebny nadal a eyem o zasięgu 25m to można szukać i szukać obiektu wartego obrzucenia przynętą. 

Odpowiednią tzn. jakie warunki masz na myśli? Zbiorniki po 200 ha z głębokością do 15 m głębokości ogarnie? Różnica w cenach znaczna. 

• 0

Odpowiednią tzn. jakie warunki masz na myśli? Zbiorniki po 200 ha z głębokością do 15 m głębokości ogarnie? Różnica w cenach znaczna. 

Proponuję obejrzec sobie jak eye obrazuje na płytkiej i głębokiej wodzie. Chodzi mi o kształt wiązki i ilość informacji na ekranie. 

• Like 1

• 0

Koledzy szukam pierwszego "prawdziwego echa", dotychczas pływałem z deeperem. Budżet 3000 tys. - do delikatnego nagięcia jakby było warto dołożyć. Pływam na pontonie z elektrykiem. Zazwyczaj jeziora  z głębokością  do 10 m.  Pływamy głównie za szczupakiem, sandaczem, okoniem. Czy w tym przedziale jedyną sensowną opcją jest striker 9? i jak wypada striker na tle  eagle 9 ts hd? Który jest bardziej intuicyjny? Który ma lepszy boczny?

Edytowane przez SzalonyJony

• 0

Koledzy szukam pierwszego "prawdziwego echa", dotychczas pływałem z deeperem. Budżet 3000 tys. - do delikatnego nagięcia jakby było warto dołożyć. Pływam na pontonie z elektrykiem. Zazwyczaj jeziora  z głębokością  do 10 m.  Pływamy głównie za szczupakiem, sandaczem, okoniem. Czy w tym przedziale jedyną sensowną opcją jest striker 9? i jak wypada striker na tle  eagle 9 ts hd? Który jest bardziej intuicyjny? Który ma lepszy boczny?

Cześć, widziałem twój post na fb, ale tam grasują różnej maści naganiacze sklepowi, więc nie spodziewam się wiedzy i praktyki od nich. Jeśli możesz dołożyć do TS HD- dołóż. W moich subiektywnych układankach, jest materiał  - polecam posłuchać od 5minuty. Facebook

• 0

Cześć, widziałem twój post na fb, ale tam grasują różnej maści naganiacze sklepowi, więc nie spodziewam się wiedzy i praktyki od nich. Jeśli możesz dołożyć do TS HD- dołóż. W moich subiektywnych układankach, jest materiał  - polecam posłuchać od 5minuty. Facebook

Na tyle co prześledziłem sieć to lowrance wydaje się być bardziej intuicyjny w obsłudze dla początkującego - tzn. mam na myśli, że  jest mniej kombinowania z ustawianiem różnych parametrów przed pływaniem.

• 0

A jeżeli mamy do wyboru:

• Striker 9 vivid
  • Helix 7gn4
  • Raymarine element 9
  • Lowrance eagle eye 9 hd - ang wersja softu
  • Lowrance hook reveal 9 ts

Wszystkie powyższe mieszczą się w budżecie. Zastanawiam się czy warto mieć w 2 cale wiecej ekranu kosztem "jakości" sprzętu.

Co byście wybrali z tej listy?

• 0

A jeżeli mamy do wyboru:

• Striker 9 vivid
  • Helix 7gn4
  • Raymarine element 9
  • Lowrance eagle eye 9 hd - ang wersja softu
  • Lowrance hook reveal 9 ts

Wszystkie powyższe mieszczą się w budżecie. Zastanawiam się czy warto mieć w 2 cale wiecej ekranu kosztem "jakości" sprzętu.

Co byście wybrali z tej listy?

Eagle TS HD i Eagle Eye - to dwa różne urządzenia.