Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie na westmarine są echa Garmina po fajnej cenie mają sale do końca tygodnia. Pytałem o wysyłkę do Polski i jak najbardziej wysyłają  z tego co obliczałem taki 7dv bez cła wyjdzie 1450zł z przesyłką włącznie, jeśli wpakujemy się w opłaty celne echo i tak wyjdzie +/- 1800zł(jeśli dobrzę myślę że na elektronikę nie ma cła a jest tylko podatek) tylko czy warto?

Edytowane przez Tupas

• 0

A ja polecam raymarinke dragonflaya, co prawda mam tylko 4cale ale uwazam, ze w tej cenie chyba lepszej nie dostaniesz, bardzo prosta w obsludze, I wbrew pozorm sporo na niej widac jak na 4 cale! 408da74996501c35dc34ec2716fbdbe6.jpg

Tutaj widac wielkie leszczoki na zimowiskach, ktore rano przemieszczaja sie w toni, troche slabe zdjecie ale na zywo zupelnie inny efekt.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jak to pisano tutaj wielokrotnie - vat'em dostaniesz po kieszeni i to liczonym od kosztu urządzenia i transportu łącznie, cło jest groszową sprawą

Macieju te 1800zl jest liczone z cłem + vat więc chyba nie jest tak tragicznie

Edytowane przez Tupas

• 0

Potrzebuje małej porady. Mam obecnie echosondę Raymarine wersje PRO i jest ok, ale potrzebuję side VU dlatego chce przesiąść się na coś większego puki co wybór padł na:

- Lowrance Elite-7 Ti Medium/High Sonar/GPS Combo z czujnikiem Totalscan

Garmin Striker 7sv Sonar/GPS Combo

lub 

-Hummibird Helix 7 SI

I tu pytanie do kolegów , króry z tych modeli wybrać.. myślę , że ważnym parametrem jest zasięg , kąt tego Side VU

Dodam, że będzie używany tylko na rzekach. Min do trollingu

• 0

Czytam czytam i czytam....podobało mi się echo za około 16 k :D. niestety mój budżet nie jest na tym poziomie. Rozważam ryamarne dragonflaya 4 lub 5 chcę jakoś koło 2500 wydać. GPS i down-cośtam widziałem u kumpla i też chciałbym.Pomóżcie panowie bo sezon się kończy a chciałbym po testować i nauczyć się korzystać. Obiecuje że zdam sensowną relacje jak coś już nabędę. Nie musi to być nówka(może ktoś coś ma na zbyciu) aha no i mapy obowiązkowe. mam nadzieje ze głupot nie napisałem i da się te moje wymagania zrealizować za takie pieniądze.

Pozdroofka. i proszę nie besztać ze nie czytam tematu itp.

Potrzebuje tłumaczenia łopatologicznego. :D

• 0

Proszę

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-wodzie/echosondy-wedkarskie/striker-7sv/prod528825.html

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/prod122889.html

Jak chcesz w niższej cenie to jeszcze jest 7dv

Nie pytaj co i jak bo wszystko jest opisane w wątku.

• 0

Panowie jaką echosondę możecie polecić na Norweskie fiordy do 4 tys zł . Mam obecnie lovrenc elite 5 zwykłe bez DSI ale ostatnio mi na łodzi padła, prąd nie dochodzi nie mogę jej włączyć  . Zależy mi na echu z gps z mapami ,może są  echa które mają wbudowane mapy powiedzmy na Norwegie Bałtyk itd .Z lovrens elite  jest problem taki że mapę trzeba dokupić osobno a  to już koszt koło 1000 zł . ps . Sorry Panowie że się nie przywitałem ale nie mogę znaleźć tego działu . Na forum jestem od bardzo dawna i często korzystam z waszej wiedzy . Pozdrawiam ze Stavanger  

• 0

Panowie jaką echosondę możecie polecić na Norweskie fiordy do 4 tys zł . Mam obecnie lovrenc elite 5 zwykłe bez DSI ale ostatnio mi na łodzi padła, prąd nie dochodzi nie mogę jej włączyć  . Zależy mi na echu z gps z mapami ,może są  echa które mają wbudowane mapy powiedzmy na Norwegie Bałtyk itd .Z lovrens elite  jest problem taki że mapę trzeba dokupić osobno a  to już koszt koło 1000 zł . ps . Sorry Panowie że się nie przywitałem ale nie mogę znaleźć tego działu . Na forum jestem od bardzo dawna i często korzystam z waszej wiedzy . Pozdrawiam ze Stavanger  

Na łowiskach norweskich zakup dobrej mapy batymetrycznej to bardzo istotna sprawa. Często ( chciałbym częściej :) ) wędkuję w rejonie wyspy Vega, Blomsoya i bez dobrej mapy wręcz boję się wypływać na wodę. Przeogromna ilość podwodnych skał powoduje, że bardzo łatwo o kolizję i uszkodzenie łodzi a szczególnie silnika zaburtowego. 

Producenci echosond, ograniczali się do tej pory do instalowania bardzo ogólnych map bazowych. Ale zakup mapy Navionicsa lub BlueChart (tylko Garmin) znacząco poprawia bezpieczeństwo. Taką mapę możesz wykorzystywać w różnych urządzeniach które wspierają wybrany format mapy, możesz ją pożyczać i wypożyczać.

Co do echosond w określonym przedziale cenowym, to jest tego sporo. Każdy z użytkowników forum ma jakieś określone preferencje co do marki urządzenia i będzie chwalił właśnie takie jakie najczęściej ma i uważa za najlepsze.   

• Like 1

• 0
  • 0

• 0
Norbert, jak doliczysz VAT to wychodzi ponad 1600. Ja sprzedaję za 1550 + wysyłką. Sprawdź sobie też koszty odprawy. Znajomy ściągał kiedyś części z US bo w PL nie do dostania. Za samą obsługę celną zapłacił około 250 PLN. Interesu życia nie zrobisz. Nie każdy ma ciocię/wujka w US.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dolar mnie nie martwi dla tego towaru w przeciwieństwie do EUR. A przy obecnym kursie po samym ovatowaniu wychodzi 1550 + koszty wysyłki US-PL + ewentualnie inne koszty związane z odprawą (korespondencję, koszty upoważnień). Więc żaden interes.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek