Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W temacie echosond na polskim rynku jest zamęt i to powodowany przez samych producentów . Nikt nie podaje maksymalnego kąta widzenia przetwornika ,podawane są tylko kąty według przyjętej normy i tak lowrance podaje kąt w miejscu gdzie sygnał spada o 50 proc ,tak samo Garmin ale już humminbird podaje kąt w miejscu gdzie sygnał spada o 90 proc . Tak więc pomimo opisu ze ma 60 stopni jakby według tych samych norm pomierzyć wyjdzie że Humminbird ma stożek najwęższy . Owszem można mówić że przy bocznym sonarze stożek jest nieistotny .To zależy co komu potrzebne . Brak na rynku echa o dużym ekranie ,szerokim stożku w klasycznym sonarze ale bez GPS który nie każdemu jest potrzebny .

• 0

W temacie echosond na polskim rynku jest zamęt i to powodowany przez samych producentów . Nikt nie podaje maksymalnego kąta widzenia przetwornika ,podawane są tylko kąty według przyjętej normy i tak lowrance podaje kąt w miejscu gdzie sygnał spada o 50 proc ,tak samo Garmin ale już humminbird podaje kąt w miejscu gdzie sygnał spada o 90 proc . Tak więc pomimo opisu ze ma 60 stopni jakby według tych samych norm pomierzyć wyjdzie że Humminbird ma stożek najwęższy . Owszem można mówić że przy bocznym sonarze stożek jest nieistotny .To zależy co komu potrzebne . Brak na rynku echa o dużym ekranie ,szerokim stożku w klasycznym sonarze ale bez GPS który nie każdemu jest potrzebny .

Z tego co pamiętam przetworniki klasyczne w Lowrance miały kąt do około 60 stopni, z dużych bez GPS jest Hook 7x. Jeśli potrzebujesz większy wyświetlacz to w większości przypadków pozostaje wybór echosondy z GPS i nie używanie GPS. Była jeszcze stara 5x Pro ze stożkami 60/120 z przetwornikiem HS-WSBL choć na swojej stronie Lowrance opisuje ten przetwornik z innymi stożkami.

Zawsze możesz kupić sondę z obrazowaniem 3D, która z kilku stożków składa obraz dna, większość producentów już taka technologię posiada i te echosondy mają duże ekrany. Tyle, ze nie będzie to klasyczne obrazowanie. To trochę tak jak z magnetofonami ośmiościeżkowymi, odeszły do lamusa i już teraz mamy mp3

• 0

Oprócz dużego ekranu podałem kilka innych funkcji a skreśliłem zbyteczne .Duże to 9 -10 cali bez gps i zbędnych bajerów . Coś jak elite 7 ti z tym że 9-10 calowe bez map i gps a co za tym idzie w cenie do 5 tyś .

kup 4 calowe dragonfly z wifi lub inne małe z wifi, dokup tablet 9 cali za 1000 zł i będziesz miał komplet za połowę tej ceny. za resztę dokup mocowania do tabletu i echa oraz zasilenie do nich

Edytowane przez wuran
  • Like 2

• 0

kup 4 calowe dragonfly z wifi lub inne małe z wifi, dokup tablet 9 cali za 1000 zł i będziesz miał komplet za połowę tej ceny. za resztę dokup mocowania do tabletu i echa oraz zasilenie do nich

Korzystam z takiego zestawu I jestem zadowolony w 100%

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Potrzebuje echo do polowu suma vertikal, a zarazem do lowienia spod lodu.

Glebokosci na jakich najczesciej lowie to max 5m ,rzeki Bug Narew Wisla ,starorzecza oraz Zalew Zegrzynski - czasem mazury

Doradźcie ktora bedzie dla mnie odopowiedniejsza

Humminbird Helix 7x SI GPS czy Garmin Striker 7

Garmin ma flashera a helix nie wiem czy go posiada

obie moge miec praktycznie w tych samych cenach wiec cena nie jest tu wazna

• 0

Więc tak .Helix ma bardzo wąskie stożki nie daj się nabrać na to że ma 60 st bo tyle ma przy spadku sygnału o 90 proc ,garmin ma niby 45 st ale przy spadku o 50 proc a faktycznie ma 120 st . Oczywiście garmin z przetwornikiem gt 40 bo z oryginalnym dużo mniej . To nie są echosondy na lód przynajmniej humminbird ma problemy przy temperaturze poniżej zera st .Pojawia się info że przetwornik nie podłączony .Nie mam helixa ale mam jakiegoś starszego HB i tak jest i to nie tylko na moim egzemplarzu . 

• 0

Kamil masz te echo ?czy Helix ma flashera ?

Helix 5, mam flasher jest, wg producenta wszystkie helixy mają tryb łowienia podlodowego,  by łowić wygodniej dobrze mieć przetwornik podlodowy - XI 9 20, gdzie  będziesz miał 20 stopni pokrycia dna w trybie flasher i 60 stopni w trybie 2d echa. Poza tym stożkowy kształt ułatwia wędkowanie podlodowe, mniej splątań z zestawem, łatwiejsze manipulacje przetwornikiem.

• 0

Patrząc na prostotę obsługi, nowe zabawki dodane do key ficzers to Helix 2GN. Niższy ekran, teoretycznie mniej widzisz w pionie. Nie jestem pewien jak wygląda podział okienek w Onixach, jeżeli tak jak w Helix, to i tak lipa za większe $, bo nie masz możliwości ustawienia dwóch szerokich okien w poziomie - coś jak w HDS