Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jeżeli porównujemy obrazy z sonaru bocznego Helixa 10 do np. Elite Ti czy HDS to trzeba też wziąć pod uwagę, że od Helixa 9 w górę one mają 1000 watowe przetworniki, podczas gdy Lowrance ma tam 500 watów. Dlatego już w 1 generacji obraz SI był na korzyść dużych Helixów.

Ale zgadzam się, że druga generacja przynajmniej w teorii miażdży jeszcze mocniej. Oprócz zdjęć są już też pierwsze filmy na YT. Zobaczymy tylko jak będzie cenowo kiedy trafią już na stałe do wszystkich dystrybucji, bo te oferty które widzę obecnie to konkretna masakra jeżeli chodzi o Helixa 10.

• 0

Podejrzewam raczej, że Onixy zostaną wycofane. Było sporo z nimi kłopotów szczególnie z wersją która miała ekran dotykowy. Podobno dosyć słabo się sprzedawały.

Coś w tym jest, problemy z softem bywały również, drogie toto było. Zastanawia mnie jedna sprawa- czy HB rezygnując z Onixów wepchnie na tę półkę Helixy - dodatkowe technologie w G2N  już są, a wypuści niższe ficzerowo modele na zasadzie  Hook - HDS, czy zostawi Helixy a zapoda coś nowego - wyższego. Nie sądzę, że HB odda segment tańszych modeli i zostanie z samymi Helixami, straciliby dużo rynku.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Helixów jest bardzo dużo w różnych rozmiarach i wersjach. Od taniutkich piątek do dosyć drogich dwunastek. Z bardzo zaawansowanych jest ION, który budujemy na zasadzie modułów i rozwijamy w stronę która jest nam wygodna.

Ja z helixów zbudowałem :).

Mnie ciekawi, czy nowy przetwornik da się dopasować do starego Helixa i czy dadzą upgrade softu ;)

Edytowane przez wilk325

• 0

Helixów jest bardzo dużo w różnych rozmiarach i wersjach. Od taniutkich piątek do dosyć drogich dwunastek. Z bardzo zaawansowanych jest ION, który budujemy na zasadzie modułów i rozwijamy w stronę która jest nam wygodna.

Twoja racja, zapomniałem o Ionku.

A co tam u Garmina . Zapowiedział już coś ?

Mieli zrobić upgrade panoptixa - wydłużyć zasięg, ktoś chyba na forum wspominał.

• 0

Wat watami jednak nie każdemu one są potrzebne zwłaszcza gdy nie łowi na 100m głębokości . Bardziej odbiornik ma tu znaczenie niż moc sygnału ,to odbiornik decyduje jaki obraz nam się wyświetli . W przetworniku jest coś jak głośnik i coś jak mikrofon . Jakby HB  zrobił przetworniki z szerszym kątem a nie 60 st i to przy spadku o 10db  to nie trzeba by szukać u konkurencji . Jednak polityka jest tak prowadzona aby sobie krzywdy nie zrobić .

• 0

Nie chodzi mi jak ustawiasz zasięg.  Tylko jak to cudo obrazuje . Na si tez można zasięg ustawiać tylko i tak czytelny jest do jakiegoś momentu. Jeśli chcesz zobaczyć np co się dzieje z przodu to musisz lajbę obrócić czy w echu wskazujesz która często wody ma pokazywać . Czy też jest cały czas obraz  koła o promieniu zdefiniowanym? Używasz z hm czy lowrance ? Możesz jakieś fotki wstawić tu bądź w watku o obrazowaniu.

• 0

Nie chodzi mi jak ustawiasz zasięg.  Tylko jak to cudo obrazuje . Na si tez można zasięg ustawiać tylko i tak czytelny jest do jakiegoś momentu. Jeśli chcesz zobaczyć np co się dzieje z przodu to musisz lajbę obrócić czy w echu wskazujesz która często wody ma pokazywać . Czy też jest cały czas obraz  koła o promieniu zdefiniowanym? Używasz z hm czy lowrance ? Możesz jakieś fotki wstawić tu bądź w watku o obrazowaniu.

Generalnie pokazuje cały czas 360 stopni wokół łodzi; więc nie musisz się ruszać. Mozesz tez wybrać sobie wycinek koła o określonej wielkości i do tego skierować tam gdzie łowisz. On jest dokładniejszy od standardowego SI. Do tego mozesz jak pisałem wykorzystać go jako przetwornik SI do normalnego widoku SI.

Czytelny jest cały zakres czyli 150ft ( to jakieś 45m ) wokół; czyli w kazdym kierunku.

Mam połączone to za pomocą sieci od razu do trzech echosond; wszystkie HB

• 0

No o tym pisałem . Na wodach do 4-5 m nie ma uzasadnienia bo i na 500 W widać to co ma być widać . Pisałem też że nie tylko moc przetwornika ma wpływ na jakość bo przetwornik mocą generuje tylko coś jakby hałas .Żaden hałas jednak nie pomoże jak ktoś jest głuchy lub niedosłyszący . Tak samo przetwornik generuje sygnał ale i musi tj usłyszeć odbite echo .Można zwiększać sygnał ale producent może też zwiększyć czułość tj poprawić słyszenie przetwornika .Do tego wszystkiego dochodzi przetworzenie sygnału akustycznego na obraz i i tu nikt nie będzie w stanie ocenić na ile wyświetlany obraz jest rzeczywisty a na ile kreowany przez urządzenie które jest zaprogramowane przez producenta . 

• Like 1

• 0

Nie jest spiskowa .Jak producent będzie chciał to zamiast zatopionego np drzewa ekran może wyświetlać nawet środkowy palec .Kwestia tłumaczenia sygnału akustycznego na wizualny ,inna sprawa że nie mają interesu aby tak robić ,za to mają interes aby obraz był wyrażniejszy bardziej ostry ,czytelny . Czy warto ? Każda funkcja jest przydatna ,SI  widzi większy obszar i lepiej obrazuje wszystkie przedmioty ,może z wyjątkiem ryb . Ryb które są w słodkowodnych akwenach bo ogromne ryby morskie pewnie dość dokładnie SI  zobrazuje . 

• 0

Ryby są również doskonale widoczne w wodzie słodkiej. Aby daleko nie szukać zapoznaj się ze zrzutami jakie umieszcza kolega z forum @sady, np pod tym linkiem https://www.facebook.com/Humminbird-fanclub-PL-1151623608286151/?ref=aymt_homepage_panel