Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poproszę o radę nt.  akumulatora do mojego (wkrótce) echa, wg specyfikacji pobór prądu to 2,7 A, czy na cały dzień pływania (do ok 10 godzin max) to ok. 30 Ah, czy też tak prosto się to nie przelicza ? I czy te 2,7 to pobór ciągły ? W specyfikacji tego nie ma. A chodzi o Helixa 10 si g2n. Dzięki za podpowiedzi.

• 0

tak, najlepiej gdybyś miał możliwość tez sprawdzić na mniejszym, np na 20 lub 18Ah spróbować cały dzień, wtedy zobaczysz na ile godzin starcza mniejszy i sobie przeliczysz, mając oczywiście druki aku w zapasie. Echo ma wifi, więc wyłączenie tego może coś tam zaoszczędzić prądu, tak samo jak moc podświetlenia, choć nie liczyłbym na drastyczne oszczędności

• 0

Wuran - oszczędnośći na oświetleniu są i to znaczne. W mniejszej skali, bo mam helix 5 i 7ah, gdy podpinam do świeżego aku, to w nawiększym podświetleniu napięcie aku momentalnie spada o 02, - 0,3V, podczas gdy na minimalnym widocznym spadku praktycznie nie widać na odczycie V z echa.

• 0

potwierdzam u mnie tez na 7hds przy max podswietlaniu aku wciagalo az milo , a na 70% podswietlenia juz bylo spoko. Prad podany w specyfikacji urzadzenia jest maxymalnym zazwyczaj . Wyjdz z zalozenia ze lepiej wiecej jak mniej. Mysle ze 30ah dobrego agm spokojnie na dzien styknie

• 0

Do pietro. Mam podobne echo co ty, tylko 9 cali. Moje pobiera 2,5A. Jakbyś w przyszłości się zorientował ile max. popływałeś z danym akumulatorem to maże dałbyś znać. Ja na razie do swojego dokupiłem aku. LiFePo4 (2,6kg)19AH ale z pewnych względów

nie wiem kiedy będę w stanie je przetestować. Jeżeli mi się jednak uda popływać to też w przyszłości dla potomnych dam znać.

• 0

Do pietro. Mam podobne echo co ty, tylko 9 cali. Moje pobiera 2,5A. Jakbyś w przyszłości się zorientował ile max. popływałeś z danym akumulatorem to maże dałbyś znać. Ja na razie do swojego dokupiłem aku. LiFePo4 (2,6kg)19AH ale z pewnych względów

nie wiem kiedy będę w stanie je przetestować. Jeżeli mi się jednak uda popływać to też w przyszłości dla potomnych dam znać.

Gdzie kupiłeś LiFePo 19 Ah? Jak z ładowaniem?

• 0

Kupiłem w Niemczech przez ebay. Potrzebna do tego jest dedykowana  ładowarka . Na razie sprawdziłem poprzez przetwornicę 

żarówką 60W, czyli prąd pobierany przy 12v to 5A i po pełnym naładowaniu akumulator wytrzymał 3godz. i 15min. Jego wymiary

to 180x76x166 czyli takie jak std.akumulatora 18Ah i w razie czego wchodzą dwa takie do covera kolegi z portalu.

• 0

Witam przed sezonem chce zakupić echosondę, koniecznie z gpsem, budżet max 2000 tys. W temacie jestem ogólnie zielony,pierwsze moje echo humminbird 160,postanowiłem wymienić na nowszy sprzęt. co moglibyście polecić? znalazłem 2 echa spełniające mój budżet.Która opcja lepsza? http://www.sonarsklep.pl/echosonda-humminbird-helix-5-chirp-gps-g2-p-1788.html       http://www.sonarsklep.pl/echosonda-garmin-striker-5-dv-chirp-77200-khz-downv-p-1721.html

• 0

Zrobi, mój błąd- myślałem o wariantach z SI, stąd stwierdzenie że w 2k nie znajdziesz nic. Za to feler z tym autochartem live jest taki, że masz tylko do 8 godzin zapisu logów i w ten sposób nie zrobisz mapy większego zbiornika. Ideałem byłaby taka sytuacja, w której kupujesz te echo, do niego samą kartę Zero Lines SD i ładujesz mapkę z echa do karty. Czy tak jest - nie wiem, zakładam, że nie, bo sprzedaż softu Lakemaster Autochart by im za mocno spadła. Ja do tworzenia map w kompie mam reefmastera, do oglądania logów też tego używam. Mój helix5 wali pingi-czyli kropki z danymi głębiej niż realna głębokość wody o 20 do 140cm. Muszę się pobawić ustawieniami, może uda się coś wymyśleć, bo taka mapa jest mało wiarygodna, na szczęście można te rzeczy w edycji logów poprzestawiać.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Witam !

Niedawno na 40 urodziny otrzymałem od przyjaciół echosondę o parametrach jak w tytule. Prezent wymarzony od jakiegoś czasu. 

Nie znam się jeszcze na funkcjonalności tego urządzenia. Chciałbym zapytać, czy ktoś użytkuje dany model i jakie ma opinie o nim ?

Ja łowię głownie na niewielkich zachodniopomorskich jeziorach, o głębokości do 15 metrów. Chodzi mi szczególnie, o rozpoznanie szczegółowe dna, czy ta echosonda to potrafi ? 

Pozdr mk.

• 0

Do standardowego pudełka dołączonego do covera na echo wejda dwa akumulatory 7ah?

Jaki potrzeba akumulator do echosondy z kolorem, GPS i SI na te 12 godzin pływania?

napisz jaki model echosondy, bo są duże różnice pomiędzy modelami i producentami, co do covera to wchodzą nawet 2x9Ah lub jeśli bierzesz cover z tego wątku http://jerkbait.pl/topic/75912-coverkt%C3%B3rego-pono%C4%87-nie-maa-b%C4%99dzie-jeszcze-wiekszy/ to wejdzie większy.

np. lla Lowrance 7Ti 2x9 Ah może być na granicy tych 12 godzin pływania lub zbyt mało jak włączysz wifi, zaś Garmin 71SV i Striker 7SV powinien bez problemu pociągnąć na 2x7 Ah

Edytowane przez wuran