Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

7SV to okrojony model. Brak slotu na kartę i możliwości zmiany softu w domu. Brak mozliwości tworzenia map i ich wgrywania.

Brałbym 71SV + GT40 albo 72SV + GT40. W 4000 zł powinieneś się zmieścić. 

Mam możliwość wziąć 72SV z przetwornikiem GT52HW-TM, czy to dobry przetwornik do tego sonaru? Czy lepiej jednak 72SV+GT40? Bo z tym GT40 to mogę mieć problem by go dokupić. I skąd taka cena za to echo? Piszę o sonarze nowym, nie biorę pod uwagę używanego.

Czy ten sonar ma jakieś wady uprzykrzające życie? Zależy mi na prostocie i intuicyjności obsługi. Elektronika to dla mnie czarna magia. Ale np mapy wód to we mgle nieocenione dobrodziejstwo.

• 0

Mam możliwość wziąć 72SV z przetwornikiem GT52HW-TM, czy to dobry przetwornik do tego sonaru? Czy lepiej jednak 72SV+GT40? Bo z tym GT40 to mogę mieć problem by go dokupić. I skąd taka cena za to echo? Piszę o sonarze nowym, nie biorę pod uwagę używanego.

Czy ten sonar ma jakieś wady uprzykrzające życie? Zależy mi na prostocie i intuicyjności obsługi. Elektronika to dla mnie czarna magia. Ale np mapy wód to we mgle nieocenione dobrodziejstwo.

Decyzja podjęta, wybrałem echo Garmin 72sv.

Jak z łatwością i intuicyjnością obsługi tego urządzenia?

Poprzednio używałem 70dv z ekranem dotykowym, czy łatwo mi będzie się przestawić?

Dodam, że jestem ciemna masa z elektroniki :wacko: .

Już kupiłeś? Jak nie to daj informacje na priv jaki przetwornik i za ile.

Ten GT52 ma jeden dość istotny mankament. Brak szerokiego stożka. I mniejsza moc w stosunku do GT-40.

Jak pracowałeś na dotyku to cięzko będzie się przestawić.

• 0

A ja mam takie pytanie, bo rozglądam się za nową echosondą :)

Który najtańszy z modeli echosond (preferowany Lowrance, ale inne też chętnie rozważę) da mi możliwość zapisu ciągłego punktów trasy w pamięci wewnętrznej urządzenia, a następnie wydostania ich i przetworzenia tak aby otrzymać plik z trzema współrzędnymi dla każdego zapisanego punktu  (wsp GPS i głębokość), aby na podstawie tego w postprocessingu wymodelować kształt dna. 

Będę zobowiązany za rzetelne doradzenie.

• 0

Nawet taka najtańsza jak LOWRANCE HOOK 4 CHIRP ? 

I jeszcze jedno pytanie, czy w zestawie jest jakieś oprogramowanie, które wspomaga eksport współrzędnych zapisanych punktów?

Edit:

OK. dzięki - za wolno piszę :), czyli Hook 4 będzie się nadawała :)

Edytowane przez S@lmo

• 0

Im więcej czytam tym już bardziej głupieję i nie wiem jakiego echo szukać. Liczę, że ktoś podsunie jakiś pomysł i pomoże z wyborem.

Moje kryteria wyboru:

-Lowrance lub Garmin

-kolor

-Minimum 5"

-Bez map

-Bez bocznego sonaru

-Z DSI/DownVu/ClearVu

-GPS może być lecz nie koniecznie

-budżet około 1500

Z nowych urządzeń w grę wchodzi Garmin Striker 5dv/cv, jeżeli chodzi o używane to myślałem o Lowrance Elite 7x HDI i 5x HDI. Za Garminem przemawia gwarancja i większa rozdzielczość i nowoczesna technologia CHIRP, za Lowrance wyświetlacz 7" lub niższa cena(5x) i szersze stożki. Boję się, że na wodach na których łowię (max 10m) Garmin się nie sprawdzi ze względu na wąski stożek.

Co sądzicie? Może jakieś alternatywne propozycje?

Edytowane przez T1000

• 0

W tych modelach Garmina które rozpatrujesz są szerokie stożki.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Standardowy przetwornik GT20 ma szerokie stożki? 

Wiem, że istnieje możliwość kupna z szerszym stożkiem, lecz to się wiąże chyba z niemałą dopłatą?

• 0

Cześć, przemyśl , czy szeroki stożek to napewno jest lepszy niż wąski. Wiadomo jak coś to pokaże więcej ryb ale dno nie jest tak dokładnie odwzorowane

Tomek

Tak , tylko lepiej zawsze mieć wybór miedzy szerokim a wąskim niż dwoma wąskimi. Tutaj nie ma co mysleć tylko czytać i wyciągać wnioski na podstawie praktyki i błędów innych.

• 0

Cześć, no przecież wiem i mnie szerszy nie jest potrzebny

Mam pytanie do kolegów . W sklepie Moritz jest do kupienia w cenie 699,99€ sonda Humminbird Helix 7 Gen2 u Gen2 N co to znaczy to "u" , oraz czy to znaczy że mam do wyboru którąś z nich czy może sprzedają to co im przyjdzie , oraz może ktoś wie kktóry to dokładnie model tak pięknie przecenili ?

Tomek

• 0

Są tylko dwie wersje albo G2 albo G2N. Oczywiście należy jeszcze sprawdzić, czy jest to zwykła 83/200, czy SI CHIRP i coś tam jeszcze by się znalazło

Też jestem w przeddzień zakupu , więc jak to jest - mamy G2 i G2N SI Chirp ( tak jak na stronie producenta ) , czy jednak więcej różniących się od siebie wersji ? Oczywiście mowa o Helix 7 Chirp SI GPS .