Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam problem, i mam nadzieję, że to tylko moja niewiedza...

Zakupiłem Hook4, ostatnio na rybach porobiłem "ślady" i "waypointy" , skopiowałem dane do komputera i na razie jestem w szoku. O ile współrzędne GPS można łatwo zidentyfikować, o tyle nigdzie nie widzę zapisanej głębokości. Echo przy zapisie danych na kartę ma opcję formatu danych 2.0 (z dopiskiem "bez głębokości") lub 3.0, i choć nie ma tego wprost napisanego to można wnioskować że głębokość jednak powinna być, a nijak nie mogę jej dostrzec w tym co zapisało się w plikach .usr Jakieś pomysły? 

• 0

Pliki .usr nie są logami. W nich zapisuje się point. Ślady , trasy , ustawienia echa. Jak pływasz musisz wejść w sonar zawansowane i start log. Na koniec dajesz stop log. Format zapisu logów to sl2. Slg. Sl3. Także poplywales rekreacyjnie :) jak log się zapisuje to w rogu ekranu mruga czerwona kropka . Jeśli nie możesz znaleźć opcji log to spójrz w instrukcje. Tam będzie opisane

Edytowane przez siarq

• 0

Jeszcze pół biedy jakbym się napływał rekreacyjnie, bo by była okazja aby znów na ryby skoczyć, ale szlag by mnie trafił gdyby echo nie miało tej opcji. Opcji zapisu logów nie widzę choć przeglądnąłem wszystko, jeszcze spojrzę do instrukcji ale nie wygląda to dobrze. W wersji testowej RM da się odczytać głębokość tylko na waypointach, tracks są z głębokością "0", jakaś masakra.

• 0

Hook4 jak było doradzone, ma slot na karty mcsd. Kurde, mało rozgarnięty jestem, bo dochodzę do siebie po rybach, ale że aż tak to sam siebie zadziwiam, nie widzę tego nawet w instrukcji.

Edit: 

dobra, coś zauważyłem w instrukcji :) i muszę teraz dojechać do domu i sprawdzić czy jest w menu echa :) ale będzie wstyd...

ale i ulga...

..................

Znalazłem :) ale bez podpowiedzi w życiu bym się nie dopatrzył :) Powiem tylko jedno, ten co robił ten soft powinien się walnąć młotkiem w kolano, po cholerę robić oddzielne opcje logów i śladów. Jaki jest problem aby do współrzędnych śladu dopisać przechwyconą głębokość, tego pojąć nie mogę. Reszta na PW, bo już dość publicznego obnażania małej bystrości umysłu :)

Edytowane przez S@lmo

• 0

Panowie niedługo stanę sie posiadaczem aku garmina 350c - wybierając go jako kompromis cena a reszta ekstraktów - tylko mam pytanie - jaki aku ? Czy aku 7ah wytrzyma cały dzień pływania ? Czy moze kupić dwa podłączyć razem i miec "14" :)

• 0

Witam.

Przymierzam się do kupna echosondy, wybór rozważam pomiędzy humminbird helix 7 si g2, a lowrance elite 7 ti, która będzie lepszym wyborem? Chciałbym wiedzieć, która ma lepsze obrazowanie boczne i sonar 2D, tworzenie map itd.,jakie są różnice. Na jakimś forum USA przeczytałem, że helix ma ostrzejszy obraz si ale z przetwornikiem hdsi który nie jest standardowo do tej sondy, czy ktoś wie coś na ten temat, proszę o sugestie.

Pozdrawiam.

• 0

Panowie, podpowiecie coś na temat różnic pomiędzy Helix 7X Chirp SI GPS G2 a G2N w tej samej konfiguracji? Nie wiem czy warto dopłacać 50€, zdaję sobie sprawę, że G2N ma bluetooth i możliwość sieciowego łączenia urządzeń ale te funkcje mnie nie interesują. W necie jest za to sprzeczne info co do dodatków do Autochart Live, a dokładnie AL Bottom hardness i AL Vegetation (pokazują twardość dna i roślinki), jedni piszą, że te nakładki są tylko dla wersji G2N, drudzy, że dla obu. Ktoś wie jak to jest? I czy to w ogóle ma wartość użytkową?

• 0

Panowie niedługo stanę sie posiadaczem aku garmina 350c - wybierając go jako kompromis cena a reszta ekstraktów - tylko mam pytanie - jaki aku ? Czy aku 7ah

wytrzyma cały dzień pływania ? Czy moze kupić dwa podłączyć razem i miec "14" :)

Mam to echo i aku 7ah jako rezerwowe.

Ma bardzo mały pobór energii.Dwie pełne dniówki nad wodą wytrzymuje spokojnie,jak nie dłużej.

• Like 1

• 0

Tak nawiasem mówiąc po lekturze forum i wielu pytaniach na priv nasuwają mi się pewne wnioski.

Społeczeństwo się bogaci i wiele osób rzuca się od razu na głęboka wodę nie mając nawet podstawowego pojęcia na temat działania, obsługi i wykorzystania wypasionych modeli sond.

Wszystko od razu. Bez nauki, czytania i praktyki.

Ja pewnie przerzuciłem z 5 sztuk przechodząc od najtańszych modeli i przez to co nieco wiem. Wciąż niewiele.

• 0

Tak nawiasem mówiąc po lekturze forum i wielu pytaniach na priv nasuwają mi się pewne wnioski.

Społeczeństwo się bogaci i wiele osób rzuca się od razu na głęboka wodę nie mając nawet podstawowego pojęcia na temat działania, obsługi i wykorzystania wypasionych modeli sond.

Ja pewnie przerzuciłem z 5 sztuk przechodząc od najtańszych modeli i przez to co nieco wiem. Wciąż niewiele.

Też odnoszę takie wrażenie, ale kto bogatemu zabroni ?

• 0

Ja pewnie przerzuciłem z 5 sztuk przechodząc od najtańszych modeli i przez to co nieco wiem. Wciąż niewiele.????Kolego czasy się zmieniają,a w jakim celu mam przerzucić pięć modeli,wydawć kasę,tracić czas jak mogę kupić raz a dobrze,a jeżeli mam jakieś wątpliwości zapytam na forum koledzy pomogą.Idą tokiem myślenia kolegi"godski"to każdy powinien rozpoczynać przygodę motoryzacyjną od WSK i golfa jedynki.

Edytowane przez Marioo