Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To będzie moje pierwsze Echo i wolałbym więcej jak 5 lub 5,5 zł nie wydać Może kiedyś wydam więcej ale nie teraz bo mam inne wydatki i mocno Myślę o Garmin lub Lowrance Elite 9 TI. Hummingbird bez chirp też mieści się w budżecie

Za 5,5 k zł możesz mieć nawet Helixa 10 SI (ale bez Mega i Chirp). 

• 0

To będzie moje pierwsze Echo i wolałbym więcej jak 5 lub 5,5 zł nie wydać Może kiedyś wydam więcej ale nie teraz bo mam inne wydatki i mocno Myślę o Garmin lub Lowrance Elite 9 TI. Hummingbird bez chirp też mieści się w budżecie

Ale cena Elite 9 TI z przetwornikiem Totalscan oscyluje w granicach 6000zł. Zakupione poza granicami naszego kraju będzie tańsze ale pozbawione języka polskiego.  Lepiej rozejrzyj się za Helix 9 Mega SI G2N, bo w tej kwocie się znajdzie  ;)

• Like 1

• 0

Rozdzielczością, 480x480 vs 480x272 . Widzisz mniej i widzisz mniejszy rozmiar

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Nie w tym przypadku. Widzisz to samo, ale masz krótszą historię. Akurat wyświetlacz Hook 4 ma tą samą wysokość co Hook 5, ale jest węższy. Natomiast pojawia się problem z jakimkolwiek podziałem ekranu. Tak naprawdę est dużo węższy niż wydawało by się z przekątnej, ze względu na inne proporcje ekranu.

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Nie odpowiem, podałem różnice pomiędzy modelami HB, o które pytałeś. Pozostałe echa są również ok,  choć Garmin ma mniejsze możliwości w tworzeniu autorskich map( brak własnego softu). Poza tym na różnice w komforcie pracy z takim sprzętem mają trzy zasadnicze kwestie:

- rozdzielczość ekranu

- szybkość procka

- dopasowanie ustawień echa do warunków na wodzie.

Edyta mówi:

- poprawna instalacja przetwornika

To ktory z nich ma nalepsze procesory, bo ja to sredni w te klocki jestem

Za 5,5 k zł możesz mieć nawet Helixa 10 SI (ale bez Mega i Chirp). 

Gdzie takie cuda ?

Ale cena Elite 9 TI z przetwornikiem Totalscan oscyluje w granicach 6000zł. Zakupione poza granicami naszego kraju będzie tańsze ale pozbawione języka polskiego.  Lepiej rozejrzyj się za Helix 9 Mega SI G2N, bo w tej kwocie się znajdzie  ;)

Mam właśnie za 5550 zł i sie zastanawiam...choć im wiecej człowiek czyta to wszystko wskazuje na Humminbirda , Lowrance i na końcu Garmin-a....

• 0

Ta informacja o mocniejszym procku jest w jakiś sposób potwierdzona ? Był poprzednio - jest teraz ? Nigdzie nie mogę znaleźć pewnych informacji na ten temat. Generalnie wszyscy producenci piszą, że jest lepiej ale nikt nie pisze co było a co jest.

• 0

Ta informacja o mocniejszym procku jest w jakiś sposób potwierdzona ? Był poprzednio - jest teraz ? Nigdzie nie mogę znaleźć pewnych informacji na ten temat. Generalnie wszyscy producenci piszą, że jest lepiej ale nikt nie pisze co było a co jest.

Niestety, to znowu kwestia zaufania do producenta.........Masz rację, z brakiem info o szczegółach technicznych, ale który z producentów echosond  podaje nazwy procesorów, matryc itp?

Z innej beczki. Masz już tego Axioma? Może jakoś byś się od niósł do niego w kontekście innych producentów? Piszą, że ma najszybszy procek z istniejących na rynku echosond....,

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Właśnie pisałem, że wszyscy unikają podawania szczegółowych informacji.

Axioma 9 kupiłem i mam już z 3/4 tygodnie tylko nie mogę nigdzie kupić do niego czasu... Tym samym testów porównawczych też nie mogę zrobić. 

Działa bardzo płynnie, dobry czuły dotyk. 

Nie chciałbym wyrażać opinii o produkcie którego nie przetestowałem w pełni.

• 0

Witam ponownie mialem kupowac garmina echomap 92 ale doszedlem do wniosku ze doloze kasy i kupie

Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI GPS G2N

nie wiem czy warto jest dokładać 2 tyś złotych do tego by kupić 10 ke ??  i jakąś specjalna karte pamieci trzeba do HB ? iż malo info znalazlem do tego

• 0

Helix 10 jest w w tej samej obudowie co Helix 9, czyli upchnęli tam większy wyświetlacz. Ma dużą lepszą rozdzielczość 1024 x 600, natomiast  5, 7 i 9 mają tą samą rozdzielczość czyli 800 x 480. Karta i program będą potrzebne do tworzenia własnych map batymetrycznych, do niczego więcej. 

• 0

Witam ponownie mialem kupowac garmina echomap 92 ale doszedlem do wniosku ze doloze kasy i kupie

Humminbird HELIX 9 CHIRP MEGA SI GPS G2N

nie wiem czy warto jest dokładać 2 tyś złotych do tego by kupić 10 ke ??  i jakąś specjalna karte pamieci trzeba do HB ? iż malo info znalazlem do tego

Jeżeli masz wolne $ - to najlepsze rozwiązanie. Dużo lepszy ekran niż 9. Reszta wnętrzności bez zmian.

• 0

A ja mam pytanie `.... 

Cenowo max do 3.300zl . .. 

Co chce miec .. no wszystko hehe .  a na powaznie . . . 

Chyba wszystkie funkcje posiada  :

Garmin Striker 7 SV 

Wyswietlacz 7 " dla mnie styknie jesli chodzi io funkcje . .. to ma chyba wszystko. 

Mianowicie stozek badz przetwornik jest tam waski, jesli bedzie mi to przeszkadzalo kupie szerszy. 

Temat ze Strikerem przeczytalem od deski do deski . 

Lecz rozwazam jeszcze jakies propozycje ...

• 0

https://www.westmarine.com/buy/simrad--go7-xse-touchscreen-combo-with-totalscan-transducer-and-insight-charts--17046806

2300 zł przed wysyłką. Masz sonar, downscan, boczny, mapy, ekran wielodotykowy i szeroki stożek w sonarze. Pozdro.

Cena bardzo dobra, ja za swoją dałem dużo więcej.

Ale jak dojdą opłaty może już to tak różowo nie wyglądać.