Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na YT widziałem filmiki jak Amerykańce na kajakach używają ech z jakąś przystawką na baterie(jak znajdę to wrzucę) moim zdaniem na lód to była by dobra opcja z takimi bateriami/akumulatorkami zawsze to lżej jak z akumulatorem do którego trzeba mieć torbę albo skrzynkę :huh:

Edytowane przez buszmen

• 0

Witam .

Czytam już jakiś czas  o echo sondach  i   się gubię w tym wszystkim  .

pływam głownie pontonem morskim gdy tyko znajdę wolną chwile i pogoda dopisze po Bałtyku rejon puttgarden grossebroode .

trollinguje czasem.

ponton zabieram gdzie sie da . Horwacjia .Dania , na brak miejsca  w samochodzie nie narzekam .

mieszkam niedaleko rzeki Elby wiec i tam czasem pływam motorówką. 

miałem zamiar kupić z US.a  garmin striker 7sv .ale  może na nowy sezon kupie większa łódkę wiec   z mapa by się przydała.

ostatnio dUzo zacząłem czytać o  lowrence elit i hook  i innych  producentach , spodobało mi się  te 3D .

i  wyczytałem że te garminy to troszkę przereklamowane . i ten kąt stożka  .TEMAT RZEKA/

MOŻE COŚ TAKIEGO .

https://www.westmarine.com/buy/garmin--echomap-chirp-74sv-fishfinder-chartplotter-combo-with-clearv-sidev-transducer-and-bluechart-g2-coastal-charts--17984535

http://www.cabelas.com/catalog/product.jsp?productId=2310147&type=product&WT.z_btnclk=YMAL-2310147&WT.z_pg_ref=prd2418752

http://www.cabelas.com/product/home/marine-electronics-sales/pc/105625080/c/111222180/lowrance-hds-gen-insight-combo/2456149.uts?slotId=2

• 0

Witam .

Czytam już jakiś czas  o echo sondach  i   się gubię w tym wszystkim  .

pływam głownie pontonem morskim gdy tyko znajdę wolną chwile i pogoda dopisze po Bałtyku rejon puttgarden grossebroode .

trollinguje czasem.

ponton zabieram gdzie sie da . Horwacjia .Dania , na brak miejsca  w samochodzie nie narzekam .

mieszkam niedaleko rzeki Elby wiec i tam czasem pływam motorówką. 

miałem zamiar kupić z US.a  garmin striker 7sv .ale  może na nowy sezon kupie większa łódkę wiec   z mapa by się przydała.

ostatnio dUzo zacząłem czytać o  lowrence elit i hook  i innych  producentach , spodobało mi się  te 3D .

i  wyczytałem że te garminy to troszkę przereklamowane . i ten kąt stożka  .TEMAT RZEKA/

MOŻE COŚ TAKIEGO .

https://www.westmarine.com/buy/garmin--echomap-chirp-74sv-fishfinder-chartplotter-combo-with-clearv-sidev-transducer-and-bluechart-g2-coastal-charts--17984535

http://www.cabelas.com/catalog/product.jsp?productId=2310147&type=product&WT.z_btnclk=YMAL-2310147&WT.z_pg_ref=prd2418752

http://www.cabelas.com/product/home/marine-electronics-sales/pc/105625080/c/111222180/lowrance-hds-gen-insight-combo/2456149.uts?slotId=2

Adam,

czytać się tego nie da... pisząc w taki sposób mało kto podejmie wyzwanie doradzenia ci czegokolwiek,

merytorycznie pewnie OK, ale forma (sorry) po prostu z d***

• Like 3

• 0

Mam pytanie na poziomie laika w zakresie echosond. Mam zamiar kupić echo z funkcją DownVision (lub podobną) żebym mógł dobrze rozróżnić na dnie zielsko i różnego gałęzie, zatopione drzewa. Widziałem ze Raymarine Dragonfly ma taką funkcję. Są może inne echosondy które precyzyjnie pokazą mi to się znajduje na dnie? Kwota powiedzmy to 1,5 tys zł za nówkę lub używka w takiej cenie.

• 0

Jest to mój pierwszy post, także Witam wszystkim i mam zamiar zagościć tu trochę dłużej. 

Od roku śledzę ten temat i zdecydowałem się a raczej wytypowałem dwie sondy.

Striker 7sv chirp i helix 7x si chirp, kasa 3000-3200 pln.

Pływam głównie po Narwi czasem siemionka raz na jakiś czas wypad na jeziora. W okresie letnim średnia głębokość to 2m, rynny dołki 4-11m.

Sondę głównie wykorzystuje do czytania dna ( obecnie Lowrance  DSI - dno czyta ładnie gorzej z rybami ) ale chciałbym zobaczyć też jakieś łuki i poszukać łądnych ryb głównie za sandaczem, sumem. 

GPS potrzebny chociażby po to aby odnalezc się we mgle lub na rozlewiskach gdzie niema jakiegoś punktu odniesienia. 

Zdecydowałbym się na helix 5 si chirp ale czy ekran nie będzie za mały ? 

Striker 7sv ekran 7 cali gps jakieś tam jest, nie wchodzi w grę dokupienie drugiego przetwornika za drogo to wyjdzie. 

helix 7 si chirp ma sporo zalet jak dla mnie ale czy warto dołożyć pare stówek ? 

• 0

Jest to mój pierwszy post, także Witam wszystkim i mam zamiar zagościć tu trochę dłużej. 

Od roku śledzę ten temat i zdecydowałem się a raczej wytypowałem dwie sondy.

Striker 7sv chirp i helix 7x si chirp, kasa 3000-3200 pln.

Pływam głównie po Narwi czasem siemionka raz na jakiś czas wypad na jeziora. W okresie letnim średnia głębokość to 2m, rynny dołki 4-11m.

Sondę głównie wykorzystuje do czytania dna ( obecnie Lowrance  DSI - dno czyta ładnie gorzej z rybami ) ale chciałbym zobaczyć też jakieś łuki i poszukać łądnych ryb głównie za sandaczem, sumem. 

GPS potrzebny chociażby po to aby odnalezc się we mgle lub na rozlewiskach gdzie niema jakiegoś punktu odniesienia. 

Zdecydowałbym się na helix 5 si chirp ale czy ekran nie będzie za mały ? 

Striker 7sv ekran 7 cali gps jakieś tam jest, nie wchodzi w grę dokupienie drugiego przetwornika za drogo to wyjdzie. 

helix 7 si chirp ma sporo zalet jak dla mnie ale czy warto dołożyć pare stówek ? 

W każdej sytuacji poza łowieniem na lodzie z echem ekran większy będzie lepszy niż mniejszy.

Wyobraź sobie sytuację, że musisz dzielić ekran na dwa odczyty- np. mapa+ dowolne obrazowanie echa. Właśnie wtedy przydają się dodatkowe cm przekątnej.

Poza tym większy ekran oznacza, że nie musisz siedzieć z nosem przy nim i wpatrywać się w poszukiwaniu wymarzonych ryb.

Helix ma bardzo kompaktowy przetwornik - rozmiar 5 i 7 używają tego samego w wariancie si. To duże ułatwienie w montażu.

• 0

Pewnie naczytał się forum różnych głupot i chce GT-40 zamiast GT-52 ;)  :D . A w zestawie brak.

Akurat w Helixach przetwornik nie lepszy. A zawsze można zmienić od razu przy zakupie, chociaż może wyjść nieco drożej.

Edytowane przez psulek