Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szybkie pytanie, obecnie używam HELIX 7 SI 2-giej generacji. Mam możliwość kupienia w lepszej cenie ELITE 9 TI Totalscan i tu moje pytanie do Was. Czy poza większym ekranem są jeszcze jakieś plusy użytkowe z których skorzystam podczas późniejszego wdrożenia się w urządzenie?

Z tego co wyczytałem w Guuglu to Elitka ma taką samą rozdzielczość co 7-emka Helixa i co się z tym wiąże w Elitce może być większa kaszanka jak w Helixie? Ale czy tak jest - tego nie wiem.

Zastanawiam się czy gra jest w ogóle warta świeczki :P

Z góry dzięki za pomoc

• 0

Używasz albo planujesz używanie silnika dziobowego? Do Elite będziesz mógł podpiąć silnik dziobowy Motorguide (niedawno wprowadzili tańszy Xi3), do Helixa 7 drugiej generacji można za to podpiąć dziobówki Minnkoty.

Niekoniecznie, ale kto wie co będzie za pół roku :)

A jakby nawet chciałbym w przyszłości podłączyć silnik dziobowy do elitki 9tki z funkcją kotwicy to da radę ?

Edytowane przez cabage

• 0

Panowie.Niebawem lecę do Kanady, pomyślałem że może warto było by przywieźć jakieś echo z krainy klonowego liścia.

Lowrance, Garmin, Humminbird. Czym się sugerować i na co zwracać uwagę przy zakupie, żeby uniknąć problemów podczas użytkowania w Polsce?

Chodzi mi głównie o system metryczny, polskie menu i tę nieszczęsną geo blokadę.

• 0

Kiedyś jak się interesowałem to w Kanadzie można było kupić HDS 5 Gen2 wersja international i był tam język polski.

A obecnie to nie wiem, u nich jakoś bardziej liberalnie podchodzą do tych wszelkich ograniczeń. 

Popytaj po sklepach jak będziesz na miejscu.

• 0

Witam

Chce zamontować przetwornik (obrazowane SI) w takim miejscu: (dno łodzi specjalne wycięcie)

post-59406-0-86737300-1520800905.jpg

i teraz rodzi się pytane, czy przetwornik ma być cały schowany w tej wnęcę ? Czy nie będzie to przeszkadzało w obrazowaniu SI (rysunek nr 1)

czy przetwornik ma być lekko poniżej dna ? (rysunek 2)

post-50887-0-69681300-1522422036_thumb.png

post-50887-0-38038900-1522422044_thumb.png

• 0

Nie mając jednostki pływającej nie używałem echa. Teraz mam pływadło i tak mi przyszło do głowy żeby sobie ewentualnie kupić.

Po taniości chcę iść bo jestem upośledzony technicznie i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić, chociaż w Norwegii sobie radziłem.

Zresztą tak jak nie potrzebuję wchodzić w ślizg (dlatego 5KM) tak nie potrzebuje szukać ryb, zależy mi na tym by poznać ukształtowanie dna, ryby sam sobie znajdę albo nie :rolleyes:

https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/elektronika-lodziowa/echosondy-kompasy-oraz-morskie-radioaparaty/echosonda-005338/

https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/elektronika-lodziowa/echosondy-kompasy-oraz-morskie-radioaparaty/echosonda-953159/

• 0

weź tą druga czyli Hook 4x za 799. ma szerszy stożek i tzw Downscan, pozwalający np. odróznić czy na dnie to kamień czy gałąź

potencjanie możesz rozwazyć Hook 4 za ok 1000 zł ma GPS i pozwala wgrywać darmowe mapy, robić mapy i zaznaczać miesjcówki. Od najtańszych wersji Hook2 trzymaj sę z daleka

• Like 3

• 0

weź tą druga czyli Hook 4x za 799. ma szerszy stożek i tzw Downscan, pozwalający np. odróznić czy na dnie to kamień czy gałąź

potencjanie możesz rozwazyć Hook 4 za ok 1000 zł ma GPS i pozwala wgrywać darmowe mapy, robić mapy i zaznaczać miesjcówki. Od najtańszych wersji Hook2 trzymaj sę z daleka

Dzięki, i mam jasność. GPS na Bugu przy granicy mi właściwie do niczego bo zgubić się nie da, no może do wbicia dołków ale już bez GPS wszystkie 3 dołki w okolicy znam :) . Pewnie skończy się na tej co napisałeś.

• 0

Witam

Tak jak tu wielu pisało czytam od 3 mcy o różnych echosondach i ...... dowiedzialem się bardzo dużo.

Tak sobie kombinuję,że powinienem kupić sondę z dobrym SI-płytka woda 2-5mm,bo chyba  DI mi się nie przyda pływając rybom  po głowach.

Celuję w 9 cali. Czy w związku z tym jakość obrazowania SI w helix 9 z mega jest istotnie lepsza niż w pozostałych np. strikerze 9 z pracą przetwornika na mniejszych częstotliwościach? czy to tylko marketing?

(Dla przykładu podam funkcję chirp, która jak tu wyczytałem dla mnie też bez znaczenia przy takiej płytkiej wodzie)

• 0

SI Humminbird ma najlepszy i jest różnica np. względem Strikera. Na ten moment w DE różnica w cenie to 450 EUR, ale polecam zacisnąć pasa i ogarnąć Helixa 10 - znacznie lepsza rozdzielczość ekranu. Na allegro jest też gość, który wystawia duże Helixy w dobrej cenie, ale nie znam człowieka więc nie mogę polecić.

• 0

Witam

Tak jak tu wielu pisało czytam od 3 mcy o różnych echosondach i ...... dowiedzialem się bardzo dużo.

Tak sobie kombinuję,że powinienem kupić sondę z dobrym SI-płytka woda 2-5mm,bo chyba  DI mi się nie przyda pływając rybom  po głowach.

Celuję w 9 cali. Czy w związku z tym jakość obrazowania SI w helix 9 z mega jest istotnie lepsza niż w pozostałych np. strikerze 9 z pracą przetwornika na mniejszych częstotliwościach? czy to tylko marketing?

(Dla przykładu podam funkcję chirp, która jak tu wyczytałem dla mnie też bez znaczenia przy takiej płytkiej wodzie)

Kluczowe dla widoków SI są dwie sprawy- rozdzielczość ekranu echa i częstotliwości. Mega jest mega,ale kosztem zasięgu i wiele nie zobaczysz w porównaniu z 455khz, które to Garmin  bardzo ładne. Jak kolega powyżej napisał -10cali HB ma dużo lepszą rozdzielczość ekranu, tak jak 9'  3 zakresy SI do wyboru

Decyduje cena i ewentualnie preferencje obsługi.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Kluczowe dla widoków SI są dwie sprawy- rozdzielczość ekranu echa i częstotliwości. Mega jest mega,ale kosztem zasięgu i wiele nie zobaczysz w porównaniu z 455khz, które to Garmin  bardzo ładne. Jak kolega powyżej napisał -10cali HB ma dużo lepszą rozdzielczość ekranu, tak jak 9'  3 zakresy SI do wyboru

Decyduje cena i ewentualnie preferencje obsługi.

Przepraszam nie zrozumiałem "wiele nie zobaczysz w porównaniu....Garmin bardzo ładne"

Domyślam się z tego ,że nie ma istotnej różnicy w dokładności obrazu miedzy tymi  9 calowymi HB i Striker? 

Na zasięgu mi nie zależy(nie troluję) bardziej na dokładności obrazowania.

• 0

To nie tak. Mega imaging ma niewielki w porównaniu z 455khz zasięg obrazowania. Garmin ma ładne obrazowanie w wersiach sv

Uwierz mi, takiego echa nie kupuje się dla zwykłego obrazowania 2D czyli dno, łuki- nie daj boże piktogramy ryb w trybie fish ID

Im szybciej poznasz wodę, tym łatwiej będzie znaleźć miejsca, które preferują ryby. Do tego idealnym narzędziem jest Side Imaging, czy Side Vu-  w zależności od producenta.

Prosta sytuacja - np. późna jesień. Z obrazowaniem bocznym łatwo odnajdujesz skupiska białej ryby i obławiasz je. Kolejna- namierzasz skupisko kamieni, resztki czegokolwiek na dnie. Wbijasz waypoint i następnym razem wracasz tam i obławiasz. W zwykłym obrazowaniu nie masz oglądu, co tak naprawdę jest pod tobą, obrazowanie boczne pomaga wyobraźni.

• 0

A moze.ktos zaprezentuje jaki jest naprawdę rzeczywisty zasięg użytkowy tego Mega?  Np dla wody o głębokości +- 6m. Z wlasnego doswiadczenia : w lowrance przy 455khz zasięg uzytkowy dla takiej wody to okolo +-40m  ..dla 800khz ten zasięg spadał prawie o polowe . Wiadomo im glebiej tym zasieg wiekszy. Dla mojego rozumowania i doswiadczenia, im wyższa hz tym zasięg maleje. Jeśli w hb jest podobnie to znaczy, że przy 1.2mhz zasięg wyniesie +-15m?? Tylko nie piszcie o marketingu a faktach.  

Edytowane przez siarq

• 0

Adam, czekam na logi z Francji - z solixa, mam otrzymać osobne logi Mega jak i 455khz. Tylko że tam sztormy aktualnie.

Są użytkownicy Mega z Helixa i tutaj, ale raczej jeszcze nie pływają, też może coś będę miał do wglądu.

p.s Te 40 metrów to łącznie czy na stronie dla 6m?

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dokladnie tak jak napisałeś widzę potrzebę bardzo dobrego SI/SV  a nie tylko 2D-zgadzam się w stu procentach.Chce tylko ustalić kto ma lepszą tą funkcje i czy ewentualnie dopłacać do mega w HB czy wziąć porównywalny cenowo striker 9 plus czy HB 9 bez mega?

Pojawiło się coś o czym nie wiedziałem-można ustawić zakres  tego SI/SV np. 10m prawo i 10 m lewo? W obu czy tylko w HB?