Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam 

Jestem użytkownikiem echosondy Raymarine Dragonfly 5 ale zastanawiam się nad kupnem jakiegoś echo posiadającego boczny sonar. Jestem karpiarzem więc echosondę używam głównie do sprawdzenia tego co jest na dnie (karpy, zatopione drzewa, budynki itd)  a nie szukania ryb. Dragonfly posiada obrazowanie Downvision które jak dla mnie sprawdza się bardzo dobrze. Czy zakup echo z bocznym sonarem rzeczywiście mi się przyda (czy wydanie powiedzmy 1000 zł więcej jest adekwatne do tego co może pozwolić zobaczyć boczny sonar ?) Jeśli taka przesiadka ma sens to jaka echosonda sprawdzi się najlepiej. Pływam na głębokościach do 25 m. Budżet to powiedzmy 4000 zł.  

• 0

Jako ex karpiarz powiem tak- boczny jest fajny do wstępnego rozpoznania, potem i tak szukasz dziury w całym za pomocą DI lub polaroidów. Ryby ciężko zobaczyć na bocznym- zwłaszcza na wodzie. Przyda się on tobie do zgrubnego określenia granicy zanurzonego zielska- zrobisz to szybciej niż na DI oraz pomoże wytypować placki twardszego dna, które również na bocznym daje mocniejszy odczyt. Oczywiście trzeba poświęcić sporo czasu na rozpoznanie urządzenia, swobodne żonglowanie w menu i doborem ustawień ekranu, palet kolorów itp.

Mając określoną kwotę kieruj się kolejno -wielkością ekranu, jego rozdzielczością - która decyduje o tym jak wyraźnie widzisz. w tych pieniądzach boczny będzie podobny, znaczy 455khz.

czyli te wcześniejsze parametry są decydujące. Firmy znasz, poszukaj, poczytaj w wątkach .

• Like 1

• 0

Jeśli ktoś ma możliwość zakupienia echa w Niemczech, to warto zerknąć do tego sklepu https://www.echolotzentrum-discount.de

Na przykład ww. Helix za 711€

Czym róznia się się te Helixy 10 w tym sklepie?Czy są wogóle 10 calowe bez Si?Tak mi to wygląda.

Interesuje mnie Helix 10 mega z chirp Si i DI. Może znacie  jakiś sklep w Niemczech z lepszą ceną niż 1512 EU-może być stacjonarny.

• 0

Czym róznia się się te Helixy 10 w tym sklepie?Czy są wogóle 10 calowe bez Si?Tak mi to wygląda.

Interesuje mnie Helix 10 mega z chirp Si i DI. Może znacie  jakiś sklep w Niemczech z lepszą ceną niż 1512 EU-może być stacjonarny.

Nie widziałem w sieci taniej niż 1512e za 10 mega, może Moritz mieć taniej. Modele G2N występują na pewno w wariantach DI, SI  czyli różnica to ducer , soft obsługujący go w echu no i cena.

• Like 1

• 0

Witam, Panowie.

Jestem totalnie zielony... Im więcej czytań tym mniej wiem ;D

1. Mam jakiś budżet,jakiś tzn. 2500 mógłbym wydać.

2. Zbiorniki na jakich pływam od 1,5m do 26m

3. Mam możliwość kupić lowrance elite 4 komplet za 600 bez gps

4. Lubię nowe rzeczy i wyczytałem, że Garmin Striker Plus 7SV mi się podoba, bo ładnie wygląda i ekran fajnie świeci i jest w przyzwoitych pieniążkach od Pawła z forum ;D tylko jak wspomniałem jestem zielony a potrzebuje kupić zestaw z mocowaniem, baterią, i najlepiej torba transportowa.

• 0

Bierz od Pawła 7sv a do tego ;)  :

https://www.sonarsklep.pl/cover-humminbird-torba-czarna-na-2-akumulatory-p-1740.html

Do tego 2 szt. :

https://www.sonarsklep.pl/akumulator-zelowy-toyama-npc-9-12v-9-ah-deep-cycle-p-196.html

Jak nie pływasz "szybko" to takie mocowanie da radę :

https://www.sonarsklep.pl/uchwyt-do-mocowania-przetwornika-echosondy-p-206.html

Gwarantuje, że "prądu Ci nie zabraknie :)

Paweł najlepiej Ci doradzi.

Edytowane przez Maciek K

• 0

Siemaneczko ludzie.

NA wstępie chcę powiedzieć, że szukałem i czytałem sporo na forum itd. ale mam dalej sajgon w główce.

A więc, chcę kupić echo, (to nie moje pierwsze), mój budżet to 10k. Pływam głównie po jeziorach, rzekach w Polsce i nie tylko ale brałbym ja również na wyprawy na morze typu Rugia i Norwegia(2-3 razy w roku). Echo musi mieć boczny sonar,3d, tworzenie map, gps, generalnie to chyba wszystko co terażniejsza technologia posiada. Miło by było jak by dało się sterować z sondy silnikiem z przodu(nie jest to konieczne).

Myślę, że cale jeśli chodzi o ekran to 9 będzie git. Mysle tylko o 3 firmach :Lowrence, Garmin lub HB. Macie jakieś sugestie? dzięki za ewentualne info. P.S. żeby w zestawie było już wszystko, czyli kompletna gotowa do użycia. Pozdro

• 0

cover czy uchwyt RAM? poczekaj jeszcze ze 3 miesiące, zimą zwykle sa wyprzedaże i dobre oferty, szczególnie że Lowrance zapowiada kolejny model powyżej Carbona, Ostatnio Carbony z Totalscanem były na dobrych przecenach. Czy masz łódź z silnikiem dziobowym lub planujesz?

• 0

Garmin  - brak sterowania silnika,  ma swój system tworzenia map

Humminbird- brak 3D, mapowanie  z kartą zero lines-  dodatkowo jednorazowa opłata za kartę SD

Lowrance Carbon- wszystko co trzeba ,ale 10k nie starczy na wariant z tym co mówisz, no chyba, że w używce. Moduł 3D kosztuje swoje, kabel do silnika xi3/xi5 minimum 1200zł,

Simrad nss9 evo 3 to co karbon bez mapowania live, za to mocniesze flaki, na morzach częściej simrady zobaczysz. niż inne sprzęty od Navico.

Proponuję poczekać ,mogą zdarzyć się okazje na giełdzie lokalnej.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

chyba wole Cover. Łodzi jeszcze nie mam, ale mam w planach kupić. dlatego w roku pływam na wielu łodziach. i musi być mobilna sonda.uchwyt na kij zrobi mi znajomy. Tak chce zrobić,żeby poczekać na zimę i dopiero kupić na następny sezon.tylko interesuje mnie konkretny model z tych 3 firm, który jest najwyższy z oferty. i który ma najbardziej zadowolonych użytkowników.