Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To patrząc na echo na jakie kryteria patrzeć ? I czy ma ktoś ochotę lekko je przybliżyć ... Na allegro są rożne echosondy nawet już od 500zl. Małe bo małe ale w sumie w echosadzie potrzebne jest by pokazywała spady doły i twardości dnia? Np uważam ze nie potrzebuje gps i zapisu trasy

• 0

a telewizor w domu jaki masz? albo ekran monitora w komputerze? jakie monitory zalecane były do gier i dlaczego?

im większy ekran tym lepiej dla oka im większa rozdzielczość tym więcej szczegółów zobaczysz. dobrze skupić się na sonarach posiadających dawn scan.

gps przydaje się we mgle lub do wbicia ulubionych punktów.... apetyt przychodzi w miarę jedzenia... jak kupisz czarno białą to za chwilę będzie aaa mogłem kolor kupić. jak kupisz bez obrazowania to zaraz będzie eee tylko 2 stówki i mogłem mieć taką....a potem jak we mgle się będziesz kręcił za własnym ogonem to będziesz marzył o gpsie....

• 0

Witam, szukam taniej echosondy, z 2 kątami - 60 i 120 st. Przede wszystkim chodzi o układ dna i temperaturę wody. Ale też dobrze by było namierzyć ryby.Łowiska - jeziora w Szkocji, dno z reguły kamieniste. Zasadzamy sie glownie na szczupaka, okonia, pstrąga i łososia. Spining, troche trolingu. Łowimy z pontonu kolibri km330 d. Silnik elektryk.

Czy mógłby ktoś doradzić, która z powyższych - w temacie - echosond była by najlepsza do tych zadań? Wszystkie są w podobnym zakresie cenowym. Skłaniam się ku x-4 pro, 4'' wyświetlacz, sporo pochlebnych opinii. Niewiele ich w ofercie zostalo...

Ew. Lowrance Mark 5X PRO, droższa, ale może warto..

Wiem, odświeżam wątek.

Wiem, jest sporo info na forum. Ale po kilku dniach kopania nadalnnie jestem mądrzejszy. Podane echa to koszt od £110do £170 jako nowe na ebay. Oferty sklepow w uk i pl różnią sie nieco, nie wszystko jest dostępne, różnorodność cen pomijam.

Zasade dzialania echa znam, przynajmniej na nieco wiekszych jednostkach morskich (sprzet furumo).

Edytowane przez pablitto83

• 0

Również polecam 5xPro.

Proste tanie echo i aku na nim długo pociągnie.

Kumpel ma Elitke x4 Chirpa. Bardzo fajna ale ekran mały dlatego pływamy na moim 5xPro

Moim zdniem Elite 4x CHIRP szczególnie z czujnikiem 83/200 455/800 bije na łeb Marka 5 x Pro

Elite 4xCHIRP nie ma małego ekranu ma po prostu trochę mniejszy niz Mark 5 xPro- wysokośc ta sama ale 3 cm węższy 

Ma za to kolor, technologię cyfrowej echosondy szerokopasmowej do tego CHIRP  i jeszcze obrazowanie DSI. To wszytko pozwala nam zobaczyc duzo więcej niz na Mark5xPro.

Zużycie prądu Mark ma mniejsze srednio 0,25A Elite 4x CHIRP 0,75A

Mark 5 xPro to swietne echo ale jednak czarnobiałe i analogowe. Technologia idzie do przodu.

• 0

X4 chirp to juz jednak sporo drozej. Przyjze sie obydwu modelom, jakie dokladnie funkcje oferuja, z których bede mogl skorzystać.

Zauważyłem m ze Garmin ma nizsze ceny od Lowrance. Jak i kolorowe wyswieylacze, tyle ze doac male, 3,5" w tanszych modelach. Jakie modele mozecie polecic w granicy cenowej max tej, co jest x4 CHIRP?

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• 0

X4 chirp to juz jednak sporo drozej. Przyjze sie obydwu modelom, jakie dokladnie funkcje oferuja, z których bede mogl skorzystać.

Zauważyłem m ze Garmin ma nizsze ceny od Lowrance. Jak i kolorowe wyswieylacze, tyle ze doac male, 3,5" w tanszych modelach. Jakie modele mozecie polecic w granicy cenowej max tej, co jest x4 CHIRP?

Dołóż z 50 £ za 200-250 kupisz juz cos przyzwoitego na wiele lat.

Tanie mięso to psy jedzą.

• Like 1

• 0

Ta x4 z chirp jest za 250£ wlasnie. Wyglada, ze to chyba najlepszy wybor.

Na ile starcza bateria w urzadzeniu, i czy mozna podpiac je pod aku od silnika el.?

Nie X4 - bo były kiedyś tez takie urzadzenia tylko Elite 4x CHIRP.

Nie ma baterii w urzadzeniu, tylko zewnetrzne zasilanie. Oczywiscie ze mozna podpiać pod kazdy akumulator 12 V. Nie zapomnij o bezpieczniku. wszytko jest w instrukcji

• 0

Widze wersja elite jest z gps-em.

Tylko, teraz musze soe powaznie zastanowić, do czego ją potrzebuje..

Nie szukamstad bialorybu, a szczupaka, pstraga, lososia. To nie ryba stadna. Wiec wypadalo by sie skupic nad rozpoznaniem glebokosci, ukladu dna.

Najlepszym chyba rozwiazaniem będzie proba bez echosondy na kilku jeziorach, gdzie będziemy łowić, czy warto wogule ja kupować... Bo jeśli mam znac tylko głębokość, uklad dna, ew temp wody (tu nie spodziewam sie jakichs roznic w roznych miejscach zbiornika), to wystarczy 4" x pro.

Czy wersja elite x4 ma mozliwosc zapisywania punktow gps bez map?

• Like 1

• 0

W zasadzie każde echo z GPS może zapisywać waypointy i nie potrzebuje do tego celu mapy. Są echosondy które nawet nie mają slotu na karty z mapami a mają możliwość podłączenia anteny zewnętrznej GPS i zapisują punkty do swojej pamięci wewnętrznej.

• 0

jak tylko potrzebne zapisywanie logów i ukształtowanie dna to wystarczy ci używany Elie 4 DSI lub Elite 5 DSI o ile znajdziesz w dobrej cenie używkę, ma GPS a przetwornik DSI daje fajny obraz, Jedyny limit o działanie do głębokości 90 metrów, ale do połowów śródlądowych zwykle wystarcza

• 0

w każdym sklepie piszą, ze gwarancja producenta, a przecież to Klient wybiera czy  korzysta u sprzedawcy czy producenta, i jest jej tylko 12 miesięcy gdy powinno być 24

po drugie ten towar idzie wprost z Chin

http://www.alibaba.com/product-detail/3-5-Color-Screen-Boat-Sonar_706162391.html?spm=a2700.7724857.29.11.e00cwP

Edytowane przez wuran

• 0

Podstawowa.gwarancja na 90% produktów wynosi 1 rok i jest to prawnie regulowane . Dłuższa gwarancja jest dobra wola producenta bądź odpłatna opcja.

zajrzyj do aktualnej wersji Kodeksu cywilnego art 577. ust 4 - Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi dwa lata licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

a do tego masz unijną rękojmię 2 lata

i faktycznie zapędziłem się z tą dwuletnią gwarancja, tj jest w ustawie ale można ją ograniczyć

Edytowane przez wuran

• 0

A co powiecie na to warto...? http://youtu.be/uLoLYluTrnQ

Kupiłem tą echosondę w tym roku, narazie leży jeszcze w pudełku.Testy dopiero na wiosnę .Ja wybrałem Fisch Findera jako moje pierwsze echo do nauki czytania. Jak zakumam o co chodzi to przejdę na coś z wyższej półki.

• 0

Moja pierwszą echosondą był Fisch Finder ( czarno - biały + baterie paluszki )  . I sprawdził się idealnie jako echo do nauki . Więcej na początek nie trzeba , dodatkowo to co na ekranie zweryfikować samemu ( ostukać twardość dna , zawiesić butelkę w toni , pobawić się ) I po sezonie przynajmniej wiadomo jakie są wymagania odnośnie nowej echosondy . 

• 0

kupiłem łajbe z echo i jakbys chcial ciut wiecej zainwestowac to elite 7 xhdi mam ***************

bez gps ,i bez pl / ale w niej tak wszystko jest intuicyjne ze nie potrzeba po polsku wedlug mnie , jakby bylo to lepiej ,no ale nie ma

i w sumie temat masz zalatwiony na nastepne kilka lat

Proszę choć trochę o zachowanie zasad pisowni, tego się nie da czytać.

Dodatkowo przypominam że to nie giełda żeby oferować tu towar.

Edytowane przez milupa