Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystko jest napisane w temacie o garminie.

Tak na skróty podstawowa wada to brak szerokiego stożka, nie wiadomo dlaczego bo nawet echa za 500 zł go mają od lat. Wg. mnie wymysł.

Oprócz tego mniejsza moc w 2D i krótszy kabel.  

Czy na pewno? Ja zrozumiałem, że kolega pytał o najnowszy GT51M-TM a nie standardowy GT52 o którym jest dużo w tym wątku

https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/p/537004

• 0

To zależy czego oczekujesz. Ja mam EchoMap plus 92sv z GT 40 i jestem zadowolony zwłaszcza, że model plus ma gniazdo do podłączenia panoptixa.

Jeśli Twój model ma też to gniazdo to masz 2 wyjścia albo kupić Panoptix Livescoope - KurnikFishing na Rybomani miał promocję jeśli dobrze pamiętam 7'700zł i wtedy masz zupełnie nową jakość albo kupić GT 40 za ok 1'100zł aby mieć szerszy stożek

Jeśli zmieniać sonar to już musisz zmienić firmę bo EchoMap 9 to już wysoki model w Garminie

• 0

Dzięki za podpowiedź no właśnie zastanawiam się nad Lawrance carbonem albo Raimarine Axsion pro .Cały czas pływalem na lowrensach a tu to trochę inaczej wygląda może kwestia przyzwyczajenia jednak brakuje 83khz bo łowię głównie w morzu albo na Żarnowcu .

• 0

jak w morzu to przydało by sie coś przez kadłub , nawet tak taniej np. tm 150M, rewelka !!! w ślizgu igła obrazowanie , i oczywiście nie ma znaczenia czy płyniesz 5 czy 45 na godzine obraz igła, idealnie w ślizgu namierzasz wszystkie rybki , mega jestem zadowolony z takiego rozwiązania

długo sie zastanawiałem czy 185 hw airmara , na pawęż będzie słusznym wyborem  , ale teraz wiem że też fajnie wybrałem na morze , (aczkolwiek żałuje że nie wziąłem 2 w 1 przez kadłub czyli 275 airmara  )

a lowrance jak ci sie znudził ? weż simrada , niby to samo , ale jakby ciut lepiej , evo 3 śmiga aż miło , jakby było mało weż 2 dwunastki jak ja i wtedy naprawde masz komfort , wszystko czytelnie i radar i autopilot i namiary z ais , wszystko ładnie widać i jest pan zadowolony , innych czujników na morze chyba nie potrzeba

Edytowane przez inter
  • Like 1

• 0

jak w morzu to przydało by sie coś przez kadłub , nawet tak taniej np. tm 150M, rewelka !!! w ślizgu igła obrazowanie , i oczywiście nie ma znaczenia czy płyniesz 5 czy 45 na godzine obraz igła, idealnie w ślizgu namierzasz wszystkie rybki , mega jestem zadowolony z takiego rozwiązania

długo sie zastanawiałem czy 185 hw airmara , na pawęż będzie słusznym wyborem  , ale teraz wiem że też fajnie wybrałem na morze , (aczkolwiek żałuje że nie wziąłem 2 w 1 przez kadłub czyli 275 airmara  )

a lowrance jak ci sie znudził ? weż simrada , niby to samo , ale jakby ciut lepiej , evo 3 śmiga aż miło , jakby było mało weż 2 dwunastki jak ja i wtedy naprawde masz komfort , wszystko czytelnie i radar i autopilot i namiary z ais , wszystko ładnie widać i jest pan zadowolony , innych czujników na morze chyba nie potrzeba

Bogato u Ciebie na mostku ;)

Po prawdzie to od 12 cali zaczyna się zabawa w mutlifunction, ale wiadomo- nie każdy może sobie na to pozwolić. Poza tym duża łajba jest potrzebna na te wszystkie kable, moduły no i ekran. A to na śródlądziu nie jest taki częsty widok.

No i pokręcajka w EVO3 zawsze na propsie.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

No tak ale cena evo3 powiem szczerze trochę zacna za bardzo nie chce wydawać więcej niż 10tys poza tym nie zmieszczą 12tki a teraz oglądałem Lawrance HDS LIVE 7 NO I CENA 7TYS Ż przetwornikiem ale rzeczywiście prawie tak samo wyglądają w sumie to nie miałem okazji się jeszcze pobawić simradem jeszcze trochę zostało do rozpoczęcia sezonu. Pomęcze jeszcze Garmina a puzniej się zobaczy teraz i tak tylko trolling a tu tylko mapa jest potrzebna praktycznie .

• 0

długo sie zastanawiałem czy 185 hw airmara , na pawęż będzie słusznym wyborem , ale teraz wiem że też fajnie wybrałem na morze , (aczkolwiek żałuje że nie wziąłem 2 w 1 przez kadłub czyli 275 airmara )

Jest GT15;z Garmina . 600W CHIRP. Za rozsądne pieniadze. Jak chcesz, to mam w dobrej cenie GT51 600W CHIRP i z Side Vu 260KHZ - na morze idalny. Ale to pisz na priv.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

bogato to jest jak idziesz w trolu we mgle i nagle przed tobą wyskakuje tankowiec albo jeszcze większa cholera , ty 3/h a on 30/h i wtedy jest problem co zrobić , a za wiele nie można bo zestawów trolingowych nie sciągniesz na szybko i za bardzo gazu też nie dodasz , kolega pytał sie na morze to mu doradziłem

powiem tak , radar super sprawa - 4g pokazuje wszystko nad wodą - fajnie przy portach bojki itd.. , autopilot masakra jak fajne urządzenie w trolingu w końcu masz czas na troling i wszystko z tym związane  , nieraz cały dzień kiery sie nie dotyka , ale wszystko przebija AIS , to rozwala cały system masz wystarczająco dużo czasu na korekte kursu bo te cholery duże to nie za bardzo przejmują sie twoim losem  , no i oczywiście windy elektryczne ,  koniec z poceniem sie na mrozie

mapa jak najbardziej potrzebna a w szczególności trza uwage zwracać na wraki ,bo nieraz można sięgnąć takie cudo kulami , no a wtedy lipa

co do garmina też męczyłem sie kiedyś z 91sv ale bardzo miło to wspominam , bardzo fajnie i czytelnie wszystko rozwiązane , chyba jedne z lepszych ploterów w średniej półce cenowej

Edytowane przez inter

• 0

To napewno będzie problem z tym tankowcem łosie łapie już jakieś 5-6 lat i tylko raz mi się zdarzyła sytułacija z mgłom jednak moze zdazyć sie zawsze nie zaprzeczam i fajnie aisa mieć w tym sporcie .Statki zazwyczaj idą torami lowie w okolicach Helu zazwyczaj wypływa kilka jednostek albo prawie wszyscy szczególnie teraz jak w miesiącu jest dosłownie kilka dni pogody Sąda napewno zostanie zmieniona zobaczymy jeszcze tylko na jaką oczywiście wszystko zależy od budżetu ja nie chce więcej wydawać jak 10tys tak jak pisałem

• 0

Witam.

Szanowni koledzy mam do Was pytanko. Czy inne modele Garmina Echomap Plus niż 92SV , czyli 93Sv , 95Sv będą działały w naszym kraju i miały polskie menu ? Mam szwagra w U.K. i może mi tam kupić 95SV za dobre pieniądze , tylko nie wiem jaka jest różnica poza oznaczeniem . Podejrzewam , że różnica jest spora, bo cena sporo niższa .

Edytowane przez sum23

• 0

Witam.

Szanowni koledzy mam do Was pytanko. Czy inne modele Garmina Echomap Plus niż 92SV , czyli 93Sv , 95Sv będą działały w naszym kraju i miały polskie menu ? Mam szwagra w U.K. i może mi tam kupić 95SV za dobre pieniądze , tylko nie wiem jaka jest różnica poza oznaczeniem . Podejrzewam , że różnica jest spora, bo cena sporo niższa .

Jeśli różnica w cenie jest spora, może nie wynikać z symbolu (bo te różnią się jedynie mapami w pakiecie), a np. faktem, że te droższe to wersje CHIRP (powinno być w nazwie), a ta tańsza nie (starszy model). Może, ale nie musi, tym niemniej zwróciłbym na to uwagę.

• 0

Witam.

Może być nietypowy przetwornik w zestawie a także brak Chirp i możliwości zastosowania dodatkowych przetworników.

Modele Chirp i plus maja dużo większe możliwości rozbudowy ale nie każdy tego potrzebuje.

• 0

Potrzebuje Waszej pomocy w wyborze echosondy.

Wacham się pomiędzy Garmin Striker Plus 72sv a Lowrance Elite 7 Ti

Echo będzie służyło jako dodatkowe podpięte do dziobowego MG Xi5 i/lub jako przenośne w coverze na szybkie wypady.

Najważniejszy jest dla mnie sonar tradycyjny i funkcja rysowania map.

Jako główne mam EchoMap 92sv z GT40

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk