Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten pierwszy ma tylko sonar klasyczny a ten drugi dodatkowo clear view czyli obrazowanie dolne u innych nazywa się to down imaging

Pierwszy ma przetwornik GT8 a drugi GT20

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Czechofil
  • Like 2

• 0

PiranhaMax 4 od Humminbird padł 2 miesiące po gwarancji którą w/w firma daje tylko na rok. Po prostu echo nie wstaje, nic się nie włącza jakby nie było zasilania.

Szukam echo z przetwornikiem pod zbiornik Sulejowski 70% do trollingu głębokość głównie 2-5 metrów więc jakiś szerszy stożek. Zależy mi na tym aby pokazywana była prędkość, fajnie gdyby było można robić mapy batymetryczne i zaznaczać waypointy ale nie jest to konieczne. Humminbird i Dragonfly odpada z uwagi na 12 miesięczną gwarancję, zostaje Garmin i Lowrance. Kwota jaką dysponuje to 1000 chyba że warto dołożyć z 500 zł.

• 0

Panowie łowisko od 2 do 8m głębokości. Dwa kolejne do 24m.łącznie 240 ha.

Mam dylemat z powodu ograniczonego funduszu: zestaw striker 7sv z gt40, czy 9sv z gt52?

Na 9sv z gt40 nie starczy grosza. Głównie okoń, szczupak, sandacz, ale wiem też że na zbiorniku jest sum... Co byście wybrali na moim miejscu? Dodam że to ma być na lata....

Edytowane przez stachmiesz

• 0

Panowie łowisko od 2 do 8m głębokości. Dwa kolejne do 24m.łącznie 240 ha.

Mam dylemat z powodu ograniczonego funduszu: zestaw striker 7sv z gt40, czy 9sv z gt52?

Na 9sv z gt40 nie starczy grosza. Głównie okoń, szczupak, sandacz, ale wiem też że na zbiorniku jest sum... Co byście wybrali na moim miejscu? Dodam że to ma być na lata....

W jakim sensie nie wystarczy na 9sv z gt40? Cena tych przetworników jest podobna. Weź 9 SV z Gt52, połowisz trochę, później może ktoś z forum pożyczy Ci GT40 na parę dni - zobaczysz różnicę i dowiesz się czy warto sprzedać GT52 i kupić GT40.

• 0

Nigdy nie zrozumiem dlaczego w dobie internetu ludzie w PL ciągle przepłacają za sprzęt, m. in. za echosondy. Tutaj masz pierwszą z brzegu lepszą o 500 zł ofertę (można oczywiście to jeszcze negocjować, jakiś cover etc praktycznie zawsze dorzucą), a jak się poszuka na ebayu etc można jeszcze coś urwać i mówię o zakupach w UE a nie USA. Odnośnie przetworników to opinie są podzielone, dlatego najlepiej przetestować oba, szczególnie jeśli sprzęt ma być na lata. GT40 głównie daje przewagę w szukaniu ryb w toni, ale dobre obrazowanie boczne które ma GT52 może to moim zdaniem zrównoważyć.

• 0

A co byście polecili na rzekę, Narew, na ponton, nigdy nie miałem okazji łowić z echem więc nie mam pojęcia czy kupuje się cały zestaw czy oddzielne elementy. I jeszcze waga, sam widuję ponton że skarpy, więc waga szpeju jest ważna. Wcześniej myślałem o deeperze że względu na wagę, brak oddzielnego aku. Pozdrawiam

• 0

Jeszcze jedno pytanie- nie znalazłem obiektywnych porównań obrazów z echa bez i z chirp. To w tanich sprzętach cokolwiek daje, czy też chwyt marketingowy. Sorry za banalne dla Was pytania, ale jestem laikiem w tym zakresie.... a chciałbym wiedzieć co tracę decydując się na gt40

• 0

Rozumiem że moje pytanie było tak banalne że nie chcecie mnie wprawiać w zakłopotanie odpowiedzią Dzięki

Sorry, że tak bezpośrednio- ale nie podałeś info jaki masz budżet. To jest kluczowa informacja. Jeżeli mamy się odnieść do Deepera- cenowo, to na rynku pierwotnym- czyli nówki sztuki będzie to wyglądać słabo. Nie ma praktycznie ech na jezioro/rzekę. Decydują $ w pierwszej kolejności, potem twoje doświadczenie z echami(poziom skomplikowania urządzeń jest różny) i inne sprawy- np. kolega ma podobne i pływacie razem, podobnie - czy interesują cie mapowanie tak/nie

Jeżeli chcesz iść w echa bezprzewodowe, to lepszym rozwiązaniem będzie Raymarine Wifish albo ściągnięcie z USA urządzenia typu Vexilar SP200.  Nie rzucisz tym z ręki, ale wskazania będą poprawne na tyle, na ile poprawnie zamontujesz przetwornik. Mapowanie jest tam dostępne przez Sonarchart- dla Vexilara, 

• 0

Czyli GT52 ma lepsze obrazowanie boczne od GT40? Na czym polega różnica?

pozdr.

Nie napisałem, że ma lepsze. Chodziło mi o to, że na bocznym i tak powinieneś zobaczyć większość ryb, które uciekną z widoku 2D i DV ze względu na wąski stożek. GT 40 ma większą moc i część użytkowników twierdzi, że lepiej pokazuje na boki niż GT 52. Ten drugi za to ładniej rysuje 2D, bo ma chirp i razem z bocznym mniej więcej na poziomie GT 40 może być lepszą propozycją dla niektórych. Dużo zależy od tego gdzie i jak się łowi, dlatego najlepiej przetestować oba. To bardzo popularne echo w PL i raczej nie będzie problemu z odsprzedażą jednego z przetworników.