Ugly Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Zagadka Czyj to tekst ? Zapewniam, ze bardzo znanej osoby (i nikogo z tzw opozycji) „….nieśmiertelna postać kacyka. Poznałem w ciągu trzech lat wielu z nich – i tych z wybrzeża, i tych z terenów górskich(…) – przy czym wszyscy wydawali się ulepieni na jedną modłę. Już byli, albo z całą pewnością zostaną senatorami, deputowanymi, burmistrzami, (…). Ich energia, zdolności, skłonność do intryg, oraz cała ich wyobraźnia koncentrowały się tylko na jednym celu: zdobyć, zatrzymać lub odzyskać cząstkę władzy dozwolonymi bądź zabronionymi środkami , które pozostawały w ich zasięgu. Wszyscy wyznawali filozofię moralną, jaką wyraża następująca maksyma: „Życie poza państwowym budżetem to błąd”.(…). Wszyscy zmieniali ideologię i partie jak rękawiczki i wszyscy byli albo zostaną w odpowiednim momencie członkami(…). Zawsze znajdowali się na podorędziu oczekiwali (…) na drogach, na stacjach , na lotniskach, z wiązankami kwiatów (…) i robili to z takim samym entuzjazmem z jakim dawniej witali generała(…)” U. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 a co mozna wygrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 @Ugly - noblista?Jeśli tak, to chyba wiem kto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/Mario_Vargas_Llosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Pitt - bingo !. Nie myślałem, ze tak predko pójdzie! Oczywiście to jego wspomnienia głównie dotyczace kampanii prezydenckiej. U. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Polityczny oportunizm czyli mendowaty konformizm, wszędzie jednaki. Czy to będą łachy piachu nad wiecznie zimnym Bałtykiem czy błotnista dolina u podnóża Andów, bez znaczenia. Taka klasowa jedność ponad podziałami geograficznymi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 .... a to czyje? ... W przeważającej części zbiorowości społecznych klasa rządząca rządziła, miast wyłącznie kraść i uprawiać hazard na przemian z nierządem. Elita społeczna w niewielkim tylko procencie złożona była z ludzi sądzących, że higiena to imię prostytutki, a rzeżączka to ptak z rodziny skowronków. Lud roboczy i rolniczy w małej jeno części składał się z kretynów żyjących wyłącznie dniem dzisiejszym i dzisiejszą wódką niezdolnych swym szczątkowym rozumem ogarnąć czegoś tak nieogarniętego jak jutro i wódka jutrzejsza. Kapłani w większości nie wyłudzali od ludu pieniędzy i nie deprawowali nieletnich, lecz bytowali w świątyniach, bez reszty poświęcając się próbom rozwiązania nierozwiązywalnej zagadki wiary. Psychopaci, cudaki, rarogi i idioci nie pchali się do polityki i do ważnych stanowisk w rządzie i administracji, lecz zajmowali destrukcją własnego życia rodzinnego. Wsiowi głupkowie siedzieli po wsiach, za stodołami, nie usiłując odgrywać trybunów ludowych. Tak było w większości państw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Sapkowski ?U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lunov Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Tak to Sapkowski z Sezonu Burz, nie tylko ja się skusiłem widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 ups .... myślałem, że będzie trudniejsze, w końcu książka "nówka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Nie czytałem Będąc w ksiegarni przeglądałem chwilę i jakoś ta poetyka mi sie skojarzyła dlatego moja odpowiedż była z pytajnikiem. Nie przepadam za taką literaturą, choć trudno mu odmówic pewnej zręcznosci.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 .... ja zaczynałem "Wiedźmina" z "pewna dozą nieufności" ..... na samym początku, gdy żona przyniosła do domu pierwszy tom opowiadań to przez kilka miesięcy leżał na półce bo nie mogłem się zmusić do czytania. strasznie odstraszała mnie beznadziejna okładka, coś w rodzaju reklamy komiksu dla 12-latków. Na szczęście kiedyś z nudów zacząłem czytać .... i po dwóch dniach pobiegłem do biblioteki po następną część Teoretycznie książki są o zabijaniu potworów, ale tak naprawdę to mogliby akcję każdej przenieść np. do XIX wiecznej Ameryki, czy dzisiejszej Kolumbii .... i książka nic by na tym nie straciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Było to na drugim roku. Stałem na korytarzu i czytałem pierwsze opowiadanie o Geralcie z Rivii, jak to walczył ze strzygą. Za chwilę miałem pisemny egzamin. Ale tak mnie ta szczyga wzięła i wciągła, że olałem sprawdzian moich nędznych wiadomości. Urlop losowy na opiekę nad chorą i ociemniałą babcią staruszką musiałem brać.Od tamtej pory jestem fanem Sapkowskiego, choć od Wiedźmina wolę Trylogię Husycką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 A w Narrenturm jest Oppeln Bronikowski , rycerz i papista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 A w Narrenturm jest Oppeln Bronikowski , rycerz i papista Hmm... No tak ! W Twoich, Sławku, narracjach czuć, jakby rzec, ciężar pokoleń U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Hmm... No tak ! W Twoich, Sławku, narracjach czuć, jakby rzec, ciężar pokoleń U.Skaza genetyczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Partykuły , parantele Rękę i muchę , zgrabnie Andrzej wodzi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Skaza genetyczna? Skaza ? Raczej powód do dumy Kapitanie Skippi! Ja, przyznam się zazdroszczę tej lekkosci pióra, a zwłaszcza umiejetnosci puentowania...U. Edytowane 19 Listopada 2013 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Skaza ? Raczej powód do dumy Kapitanie Skippi! Ja, przyznam się zazdroszczę tej lekkosci, a zwłaszcza umiejetnosci puentowania...U.Nie, no pewnie. Przecie żartowałem. Ale nie kadź mu już, bo się nam Sławcio zapłoni jak niewinne dziewczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Wracając do książek lekkich, łatwych i przyjemnych, od lat pasjami uwielbiam przygody niejakiego Jakuba Wędrowycza, wsiowego bimbrownika i egzorcysty. Edytowane 19 Listopada 2013 przez skippi66 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Wracając do książek lekkich, łatwych i przyjemnych, od lat pasjami uwielbiam przygody niejakiego Jakuba Wędrowycza, wsiowego bimbro Jakuba czy moze Johna ? Jesli chodzi o klimaty baaardzo luźno zwiazane z Johnem to wolę dużo bardziej , nawet samotne spacery po wyspie Islay... A z rzadka tylko nad brzegami rzeki SpeyU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 "Smażone zielone pomidory" - lekko i przyjemnie, ale nie bezmyślnie; z polotem i wyobraźnią, bez unikania problemów.., o przemijaniu... Jest tam przepis na zębacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 (edytowane) Zaręczam Ci że w porównaniu z Johnem a nawet z tamtymi, Jakub to prawdziwy tytan w wytwarzaniu taniej i smacznej gorzałki ze wszystkiego. Od żyta począwszy a na wilgotnych i posklejanych landrynkach skończywszy. Albo z jednego i drugiego, jeśli akurat obydwa produkty są pod ręką. Czyli od single malt po blended. Edytowane 19 Listopada 2013 przez skippi66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Propagowanie blended jest "niebezpiecznym podżeganiem do wojny jak i posiadnie dzieci" A czyje to ? U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 A Jerome Jerome i jego wodna odyseja , w której też jest akcent łódzki .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi