Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

Szkoda, ze planujesz w pierwszej polowie, ja planuje w drugiej, tzn. w okolicach 3. weekendu... Troche znam te na polnoc polozone Bodden, od Schaproder po Gr. Jasmunder Bodden, bylo by fajnie poplywac w dwie lodzie... 0Moze kto inny tez sie wybiera?

Jak dobrze pójdzie to jedziemy z kolegami 10 listopada na weekend koło Schaprode.

Jak chcecie połowić też sandacze to lepiej okolice Stralsundu. Szczupaki odpadają na duże obrotówki, srebrne gnomy,cannibale kolor okoń i fire Tiger (okonie też i nie przeszkadza im wielkość 12cm) herring shad w kolorze śledzia 16cm+ i wegorze savage a reszta to standard jak na pajka, jerki gumy woblery. Na Rugii dominują plycizny od 50cm do 2-3m fajnie zarośnięte z "przeglądarkami" przy torach wodnych fajne spada z 2m na 6-12 i tam można się zazwyczaj zaokoniować na śmierć, a w pobliżu czają się głodne okoni szczupaki. Żeby nie było za kolorowo to ryby tam też mają himery jak u nas np. W lutym pojechaliśmy i tylko czesalismy przez 5 dni wodę łowiąc po kilka szczupaków mało średniej wielkości na głowę. Pod koniec września mieliśmy średnio po 15szt i 20 okoni na głowę pajki od 60 do 92 i okonie od 28 do 42 mniejsze były zadkoscia. Było też kilka grubo ponad metr,ale wszystkie atakowaly przy Łodzi i nie zapinały się. Teraz woda ma 9st i powinno być lepiej z tymi większymi :)

Połamania

• Like 3

Taa wcisną mu tone przynęt xxxl i powiedzą połamania. W którą cześć jedziesz?

Będziemy stacjonować w okolicy Stralsund.

A może ktoś mi podpowie jeszcze jakiej pogody mogę się tam spodziewać w listopadzie i czy przynęty do 13cm będą ok, czy muszę jeszcze doinwestować w coś większego.

• 4 tygodnie później...

Hej  I jak tam wyniki w tym Listopadzie ? Często bywam na  Rugi od Stralsundu począwszy  , całą lewa strona wyspy do  morza a  prawej strony wyspy jeszcze nie odkrywałem .

Tak na prawdę jest to poligon przynęt i niemożna się zamykać w określonych kanonach typów i kolorach . Co masz w pudle da rady w każdej części Rugi znajdziesz płycizny z szczupakami  i głębsze miejsca pod cięższy opad . Fenomenem jest że na Rugi nawet zimą łowi się szczupaki na metrowej wodzie .  Jeden mały minus jest wielki obszar wody i  jak są warunki niesprzyjające żerowaniu ryb  trzeba jak wszędzie pogłówkować by sprowokować  . 

Z Warszawy to kawałek drogi na krótki weekend - dni też najdłuższe już nie są, ale dla twardzieli to żadna przeszkoda... ;-) Ja mogę zostać i do wtorku... Pogoda zapowiada się dobra.

To już ten weekend. W piątek jade do Szczecina, w drodze powrotnej do Stralsund, sobota, niedziela, poniedziałek (ew.wtorek) na wodzie, potem dalej na Bremen.

Edytowane przez yacaré