Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

co ty pierniczysz  -- jak uważasz że wyjazd 4 dniowy w 2 osoby za 3 tys ,i 10 -20 kilo śledzia (20 kg x 8 zł w polsce ) jest dla ciebie pozyskiwaniem białka , to jest coś z tobą nie halo ,,,    :D

nie będe cie przekonywał do moich wędzonych śledzi (koszt kilo za 200 zł ) , ale mylisz sie strasznie , koty ??  kpina , 15 minut po uwędzeniu , wędzarnia zostaje pusta ( zawsze znajomi wyczyszczą ),,   oczywiście free

poza tym oglądnij filmy i zobaczysz wypuszczane rybki , szczupaka nie za bardzo lubie ,a w swoim stawie przy domu mam zatrzęsienie sandacza i pstrąga(opisywałem to już na forum), oprócz tego mam też swoje jezioro - jakby ci było mało

co do wielkości szczupaków -- fajne są ,,  ale to wina warunków i ekosystemu na rugi , żadne próby jądrowe (średnia głebokość 2m i trawy ) oraz mnóstwo pożywienia -- ot i cała tajemnica

wędkarstwo na rugi jest bardzo ciężkie i kosztowne , jestem tam żółtodziobem i wiele lat mnie czeka aby poznać tą wode , a niestety nikt ci w tym nie pomoże , i tylko na siebie możesz liczyć

myślałem że jest to forum towarzyskie promujące zasady normalnego wędkarstwa i dzielenia się wiedzą i doświadczeniami , ale mam już wątpliwości

a najbardziej irytuje mnie chęć zysku , na wszystkim i od wszystkich za pomoc ( nie będe wymieniał sytuacji ) , ale co poniektórzy "doświadczeni koledzy" powinni sie zastanowić nad swoim postępowaniem i popukać sie po swoich główkach

następna wyprawa 05/05    do 14 /05

belona i łosoś ---   filmy zostaną na twardym dysku , nie będe zaśmiecał tematu :D   piszcie tu o niczym i jak jest fajnie na rugi , a czytający niech i tak nic nie wie

no chyba że o próbach nuklearnych :P i o kotach(fajne są z was chłopaki --- ale jak pozna sie bliżej i w realu (kilka osób już znam ) , lecz teksty na forum co poniektórych są poniżej mojego poziomu ), i niestety psuja mi wieczór

pozdrowionka dla wszystkich

Faktycznie, to tylko śledzie. Może za ostro zareagowałem.

• Like 1

Cenię sobie to forum za wiele ciekawych i merytorycznych tematów jakie tu są poruszane . Nadgorliwość , jednakże jaka nieraz tutaj tryska ( również , uważam że powinniśmy dbać o nasze wody i ograniczać zabieranie ryb !!!) poprostu mnie rozwala. Jedna , nic albo nie wiele znaczącą fotografia i ...na stos !!!

Nie trzeba być aź takim cenzorem i krzykaczem żeby być cenionym za aktywność w danej społeczności .

C&R jest stosunkowo nowym u nas nurtem , podejścia do propagowania tej ideii też trzeba się uczyć.

Sorry , ale dajmy się zwariować!!!

• Like 2

• 2 tygodnie później...

belona -- masakra  - festiwal jak szlak :)  pewnie przez następne 2 tygodnie będzie wszędzie , szczupak gania po płyciznach, niestety połapaliśmy tylko przy dużej fali , czwartek i piątek , sobota i niedziela cisza na morzu i zero brań szczupakowych , wszystkie ryby 80- 90 cm

wyprawa  udana , belona jak sie okazało to ryba wściekła nie odpuszczała nawet jerkom i gumy 25 cm też jej nie straszne , co by nie mówić fajnie było , nawet dzieci zadowolone niedziela w 2 godziny ,mój i brata syn wyciągnęli po 50 belon , każdy kto łapał belony wie co ta ryba wyprawia na kiju , młodzież jak to bywa niechętnie wsiadła na łajbe ,ale po belonie nabrała chęci na następną wyprawe , ;)

także sumując -- filmik jakiś zrobie w wolnej chwili , a kto może niech jedzie , bo czas na rodeo belonowe :P

• Like 1

Jak wyglada sytuacja z belona na Rugii? Zamierzam ze znajomymi jechac w niedziele. Chcemy wyplynac ze Stralsund.

Macie jakies sprawdzone wypozyczalnie lodzi w Stralsund?

Miejscowość Altefahr na przeciwko Stralsundu Marina i w knajpka która prowadzi wypożyczalnie profesjonalna polecam.

belona -- masakra  - festiwal jak szlak :)  pewnie przez następne 2 tygodnie będzie wszędzie , szczupak gania po płyciznach, niestety połapaliśmy tylko przy dużej fali , czwartek i piątek , sobota i niedziela cisza na morzu i zero brań szczupakowych , wszystkie ryby 80- 90 cm

wyprawa  udana , belona jak sie okazało to ryba wściekła nie odpuszczała nawet jerkom i gumy 25 cm też jej nie straszne , co by nie mówić fajnie było , nawet dzieci zadowolone niedziela w 2 godziny ,mój i brata syn wyciągnęli po 50 belon , każdy kto łapał belony wie co ta ryba wyprawia na kiju , młodzież jak to bywa niechętnie wsiadła na łajbe ,ale po belonie nabrała chęci na następną wyprawe , ;)

także sumując -- filmik jakiś zrobie w wolnej chwili , a kto może niech jedzie , bo czas na rodeo belonowe :P

Teraz to nie bede spal do niedzieli :) Podeslesz namiar na miejscowki belonowe?

Belony wszystko na spinning. Murek podeśle ci fajny namiar. Ale tak naprawde masa ryby jest w kazdej zatoce . im płyciej tym lepiej.kocioł jaki robią ryby jest nie do przeoczenia nawet przy fali .gdzie nie stoi sie na kotwicy obok jest z 10 "kotłów" z rybą.rzucasz i wyciągasz ja jeszcze czegoś takiego nie widziałem na oczy ..to jest poprostu masakra .życze każdemu aby po 4 godzinach wedkowania miało sie dość łapania.bo skurcze i cierpnące ręce nie wytrzymują takiej ilości holowanej ryby (a .., trolling jest zabroniony na rugi)

Edytowane przez inter

Wczoraj wróciliśmy z Rugii. Cztery dni łowienia, pięć metrówek w tym 108 i 119. Ilościowo po kilkanaście ryb każdy, wszystkie w przedziale 80-90cm. Bardzo zmienna pogoda, dwa dni z silnym wiatrem. Wtedy też ryby były najbardziej aktywne. Nadmieniam, że z nadchodzących newsów wynika, że dziś też są aktywne. Najchętniej już bym tam wrócił :)

• Like 2

Bylem wczoraj na belonie. Ładna pogoda - woda przy wypłynięciu lustro i tak przez kilka godzin.  Belony ładnie brały jak świeciło słońce, jak się chowało to trafiały się pojedyncze sztuki. Dwa szczupaki 80-90 jako przyłowy na błystkę belonową. :) razem z nami spłyneli niemcy i mieli 12 szczupaków - od 70 do 90cm.

ja mam dwie lodzie zamowione na niedziele (niestety 15ps bo 50ps maja w naprawie :( ). Bedziemy wyplywac z altefaehr. Nie bardzo w sumie wiem, w ktorym kierunku podazac? wiem, ze w strone kubitzer mozna liczyc na belone. Nastawiamy sie bardziej pod sandacze ewentualnie spore mamuski.

sandacze , mamuśki :D   śledzia i belone łatwo namierzyć , z sandaczem też nie najgorzej jak ktoś poznał troche rugie , ale z mamuśkami to jest kłopot kapryśne i nie obliczalne są , niby powinny być tu , a są gdzie indziej . . tak naprawde chyba kwestia szczęścia . ( no i ciut wiedzy też) . mamuśki też fajne ,ale wpadamy na wode na początku czerwca - i co ? montujemy windy .... będzie sie działo ,o ile pogoda będzie to polatamy ciut dalej - cel - łosoś , a jak będzie wiało to liczymy na poprawe życiówki szczupakowej , pewnie w czerwcu nie bedzie to zbyt trudne - szczególnie że mamy kilka miejscówek fajnych na ten miesiąc .

no , ale jak zawsze nic nie wiadomo , pewne jest jedno : piwo trza już chłodzić :D

• Like 3