Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

@Wojciech B: Ten slip lezy w Martinshafen, przebywajac w Glowe bylem tam kiedys "na zwiady", ale nie slipowalem. Z tego co pamietam solidny slip z plyt betonowych. Od 29.09 do 03.10 bedziemy tam z kumplem wodowac i plywac za sandaczem po duzym Jasmunder Bodden... Bedzie moze ktos jeszcze w tym terminie?

Cześć, odświeżam temat ;) Jak udało się wodowanie i czy możesz coś napisać na temat slipu i okolicy :)

najdroższy slip na Rugii, cena równo za wszystko 10 euro

poza tym woda trudniejsza ale ładniejsza

Dzięki za info. Można się wodować z samego rana czy trzeba czekać na Hafenmeister żeby łaskawie rozpoczął pracę i otworzył szlaban ?  Grosser jasmunder bodden to woda którą chciałbym dokładnie zwiedzić. Szkoda, że nie można trolować ;) 

najdroższy slip na Rugii, cena równo za wszystko 10 euro

poza tym woda trudniejsza ale ładniejsza

Czy najdroższy? Znam slip 5E wodowanie+5E wyciągnięcie łodzi+5E parking :)

Pewnie znalazło by się droższe ;)

Chyba namówiliście mnie na tamten rejon.

Adam jakbyś szukał kompana na swoją większą łajbę to ja chętnie się zgłoszę :) My w Stralsund  wodowaliśmy się za 5 E. Bardzo fajny slip. Szlaban otwarty i można było zapłacić na fajrant po zakończeniu łapania :)

Wojtek, a można tam wodować się już o świcie czy mniej więcej jakieś wyznaczone godziny wypłynięcia są ?

Edytowane przez tomasxt

Adam jakbyś szukał kompana na swoją większą łajbę to ja chętnie się zgłoszę :) My w Stralsund  wodowaliśmy się za 5 E. Bardzo fajny slip. Szlaban otwarty i można było zapłacić na fajrant po zakończeniu łapania :)

Wojtek, pamiętam o Tobie.

Domyślam się, gdzie się wodowaliście.

W tym miejscu istniej opcja, że gdy wrócicie slip będzie zamknięty a Pan z obsługi już niedostępny.

Znam taki przypadek :)

Mnie tam ceny nie przerażają, w porównaniu do naszych to jest bardzo tanio.

Dla Niemców nie wspomnę.

Ogólnie radzę nie kombinować by było jak najtaniej. Lepiej zapłacić i mieć spokój niż później się przepychać.

I tak przeważnie jeździmy tam w dwie trzy osoby więc koszt spokojnego wodowania i zostawienia samochodu znikomy.

Edytowane przez chojny83
  • Like 1

Jeżeli o mnie chodzi mam do tego podejście takie jak Ty, z tym że denerwują mnie te godziny otwarcia. tzn tam gdzie jeździłem slip był otwarty od 8 godziny. Szukam opcji w której można by łowić już od świtu. Słyszałem o slipe w Hellesund u jakiegoś rolnika. Gość ma ziemię do samej wody. Można tam zwodować łódkę i zostawić bezpiecznie auto. Kosztuje to tyle co na slipach ale nie mamy wtedy żadnych ograniczeń godzinowych

• Like 1

Wojtek, a można tam wodować się już o świcie czy mniej więcej jakieś wyznaczone godziny wypłynięcia są ?

Wodowaliśmy się o świcie więc dość wcześnie bo był to przełom sierpień/wrzesień. Przed zamknięciem uchroniło nas chyba to, że dzień wcześniejszej kolega zadzwonił i się zapowiedział :) 

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

hole to już końcówka ,niestety na razie nie mam autopilota (jest w planie ,ale już na nowej łodzi  ) i  jest ekstremalnie jak ciągniesz rybe na siedząco lub klęcząc przy fajnej fali , a niestety w 2 osoby jest bardzo cięzko upilnować tor łodzi ,wytargać rybe i jeszcze coś nagrać , po za tym hol jest zawsze ciut spłaszczony jak płyniesz , mało emocji ? na filmie już nie ma ,ale po ostatniej rybie obróciło łajbe - wszystkie wędki splątane ,odplątywania w porcie na mrozie do 1 w nocy , no i trza dodać że tak na prawde  to początki nasze z łososiem , na pewno hol 90 łososia jest fajniejszy niż szczupłego 130 , a 114 ostatni co wyskoczył to łapy brachola już bolały ... dodać musze że dla mnie to zabawa i przygoda ,pewnie jak byśmy na tym zarabiali filmy wyglądały by lepiej itd ...

Edytowane przez inter
  • Like 4

• 5 tygodni później...

Panowie

Jako, że niebawem chyba będzie można połapać śledzia - kilka  pytań do światowców.

Czy ktoś podpowie gdzie można w Rejonie Rugii zasadzić się na śledzia? Chodzi o konkretne miejsce gdzie można by z dzieckiem zarzucić wędke i się pobawić (most, nabrzeże, ect.)

Drugie pytanie.... jakieś zezwolenia trzeba mieć?

Trzecie - kiedy najlepiej?

Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Wiadomo - najtrudniejszy pierwszy raz :)

Edytowane przez kuko

• 2 tygodnie później...

teraz najlepiej... masakra co sie dzieje , zezwolenie( 7euro na tydzień turystyczne),  kupisz wszędzie od stacji benzynowej po wszystkie sklepy wędkarskie i punkty obsługi turystycznej oraz w porcie w kapitanatach , śledż właśnie wchodzi , tak na dobre , w tym roku jest około 2 tygodnie spóżniony , także masz czas do 10 maja , na śledzia tylko altefahr , jak z brzegu  to od strony altefahr pod mostem  , na moście troche zaczeli chyba sie czepiac ludzi , bo mało kto łapie . ale z nabrzeża też połapiesz - ze 100 sztuk młody za dzień wyciągnie i sie pobawi , śledzie też fajne 25 - 35 cm to prawie standard , na łodzi oczywiście będzie lepiej , a miejscówki  ?? wypatruj na wodzie 200-300 łodzi w jednym miejscu , to pewnie dobre miejsce  ;)  ..... niestety teraz ceny hoteli idą w góre , ale zawsze coś tam można wyszukać , także zabawa gwarantowana w 100 % . ( jak byś miał pytania priv _) 

• 2 miesiące temu...

pozwolenie mozna tez kupic online. https://erlaubnis.angeln-mv.de/Tarife 

Super że można kupić pozwolenie online. Fischereischeinnummer -  w tym miejscu trzeba podać numer swojej karty wędkarskiej?

Czy Fishery (kontrola) nie czepiają się że mamy taki rodzaj zezwolenia? Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie i był już kontrolowany i posiadał takowe zezwolenie?