Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

No to poczekamy.

Też bym się wstrzymał. Ogólnie łowienie na Rugii pow. 4 bft nie należy do przyjemnych. Poza tym przy dłużej utrzymujących się silnych wiatrach zmacenie wody jest tak duże, że szczupaki przestają żerować. Przy takich warunkach ryb warto szukać w mniejszych zatokach od strony lądu, jednak przebywają tam zwykle mniejsze pajki. 

pozdro

• Like 2

Taką samą pogodę miałem jak lowilem w trollingu z ojcem w maju za beloną i trocią na zatoce puckiej. Były takie fale, że trochę miałem strach puszczać relingi przy podbieraniu ryb :D jego łódka to spora łajba 6.5 x 2,5m i prawie 1500kg ale i tak rzucało.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Powyższe to "z grubsza wędkarska prawda” ale wiedzieć trzeba, że to wynik na 4 osoby przy czym wyniki nie były rozłożone równomiernie więc średnia na głowę "bez szału".

Zdziwiła mnie ta Rugia (przynajmniej tam gdzie byliśmy – rejon Breege):

- wielkie obszary płycizn 0,3-2 metry,

- mało wody głębokiej – chyba tylko rejon toru wodnego,

- bardzo wielu wędkarzy (na pomostach, brodzących i na łodziach),

- ryby namierzyliśmy w zasadzie tylko w jednym/dwóch płytkich miejscach (0,3 - 1,5 m) i brały niechętnie (bardziej stukały/pukały niż gryzły),

- brania na małe przynęty: obrotówka nr 5, lekka wahadłówka i gumy około 12 cm,

- ogólnie długie godziny bez brania/ciężko,

No wiecie  najlepsza woda  nie zawsze daje :D Nie myslcie sobie ze pojedziecie na Rugie i szczupaki beda same wskakiwaly do siatki :D  Tam tez rybe trzeba wypracowac . Jesli znasz miejscowki to i nie zawsze zlapiesz. 

My mielismy swietna miejscowke w maju .. pozniej pojechalismy w sierpniu chyba i caly dzien machania w woderach i nic ,,,,,  wiec trzeba bylo szukac nowego miejca  i godzin zerowania, , ,

Edytowane przez fxd
  • Like 2

Taka specifika łowiska, ogrom wody, ryba niestety nie będzie na nas czekała tam gdzie my chcemy. Dlatego chylę czoła przed wędkarzami co potrafią przewidzieć, odczytać na podstawie warunków pogodowych, gdzie może być ryba. Nie jest to wróżenie z fusów tylko znajomość łowiska wypracowana wielogodzinnymi jak nie wielodniowymi wyprawami.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 3