Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

Bob napisz jak wrażenia z Rugii. Wybieram się w lutym może marcu i też będę pierwszy raz. Taka opinia od świeżaka dla świeżaka[emoji16]

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Jak od świeżaka  dla świeżaka? ... nie jedź!!!.

Chyba, że obserwujesz u siebie tendencję do frajerskiego fartu świeżaka to jedź ;)  :D

• Like 1

Dzięki trochę daleko ale w sumie nigdy tam łodzią nie dopływaliśmy zawsze w dróga stronę płyneliśmy ????

Kiedyś startowaliśmy z Altefähr jest tam mała marina ale zmieniła się obsługa i nie idzie się dogadać płacisz kasę a łaska że łódkę wypożyczą ????‍♂️

• 2 miesiące temu...

Coś mi się obiło o uszy że Niemcy zaczynają wprowadzać obostrzenia dotyczące wędkowania na Rugii, w związku z zeszłorocznym najazdem hord wędkarskich turystów  :rolleyes:   np. podobno od nowego roku jest już skasowana możliwość łowienia w portach - ktoś to może potwierdzić / podrzucić aktualne info ?

• Like 1

Coś mi się obiło o uszy że Niemcy zaczynają wprowadzać obostrzenia dotyczące wędkowania na Rugii, w związku z zeszłorocznym najazdem hord wędkarskich turystów :rolleyes: np. podobno od nowego roku jest już skasowana możliwość łowienia w portach - ktoś to może potwierdzić / podrzucić aktualne info ?

Nie od nowego roku, tylko od 1 listopada. Zrobiło jakieś obręby ochronne w portach i kilkaset metrów od wejścia do portu. Nie pamiętam kiedy to się kończy. Info od lokalnego przewodnika, który tutaj zagląda ;)
  • Like 1

• 4 miesiące temu...

Nie wolno używać silników dziobowych. Policja i Straż zwracali na to uwagę. Rozumieją, że to fajna technologia, że nawet przetwornik do echa w sobie ma i takie tam...

Podpinali to chyba trolling, bo stale używasz napędu, nie ważne, że stoisz praktycznie w miejscu. Bardziej chodzi im o to, że mielisz meduzy i inne takie. Tak to pamiętam jak mówił Pan policjant. Pierwszy raz Ci odpuszą, drugi już nie.

Edytowane przez chojny83

Panowie - virus blokuje nieco wyjazdy na południe i żona proponuje wyjazd wakacyjny w lipcu na Rugię :) Okazja złowić zębatego może się nadarzy ale trzeba się przygotować. Z tego co widzę na forum to łowicie głównie w zatokach po zachodniej stronie.

Proszę o jakieś podpowiedzi dot. strony wschodniej - okolic turystycznych Sassnitz / Middelhagen: morza otwartego lub zamkniętych zatok czy jezior jak: Kleiner jasmunder bodden,  Kleiner wostevitzer teich, Grosser wostevitzer teich, Schmachter see (tu znalazłem info o licencjach więc można łowić).

Czy ktoś na Navionics będzie uprzejmy sprawdzić czy tam można łowić? (net jakoś nic mi nie podpowiada użytecznego – niestety tylko angielskim się posługuję)

Panowie - virus blokuje nieco wyjazdy na południe i żona proponuje wyjazd wakacyjny w lipcu na Rugię :) Okazja złowić zębatego może się nadarzy ale trzeba się przygotować. Z tego co widzę na forum to łowicie głównie w zatokach po zachodniej stronie.

Proszę o jakieś podpowiedzi dot. strony wschodniej - okolic turystycznych Sassnitz / Middelhagen: morza otwartego lub zamkniętych zatok czy jezior jak: Kleiner jasmunder bodden,  Kleiner wostevitzer teich, Grosser wostevitzer teich, Schmachter see (tu znalazłem info o licencjach więc można łowić).

Czy ktoś na Navionics będzie uprzejmy sprawdzić czy tam można łowić? (net jakoś nic mi nie podpowiada użytecznego – niestety tylko angielskim się posługuję)

Ryby są wszędzie, musisz sie tylko określić czy chcesz łowić pistolety czyli ryby do 70-80 wtedy możesz czesać zatoki, czy chcesz złowić metrówkę; wówczas otwarta woda, przemieszczanie się na granicy szlaków wodnych i tylko duże przynęty czyli 30 cm w górę i żadnych kompromisów. Jak nie masz własnej łodzi to weź sobie przewodnika z TeamBoden. Fajni, sympatyczni ludzie i pokażą co i jak ;)

• Like 1

Zasadniczo to optowałbym za brodzeniem w zatokach - nigdy jeszcze nie łowiłem szczupaków z brodzenia :)  Stąd znaczenie ma przygotowanie do wyjazdu - czyli z grubsza wiedzieć gdzie się ruszyć.

(swoją drogą szukam obecnie noclegów  - Covid się chyba skończył bo dostępność miejsc mała a ceny wysokie)

Edytowane przez analityk

• 4 tygodnie później...

Nie można ;( Maklenburgia/Pomorze Przednie nadal zamknięte dla turystów...

Choć wiem, że są tacy, którzy jadą i próbują coś złowić (z rybami podobno słabo)

Skąd masz  takie info gdzie mozna to zobaczyc . .? Aby nie pytac co chwile .

Np. tutaj:

https://wszczecinie.pl/aktualnosci,meklemburgia_pomorze_przednie_wciaz_zamknieta_dla_jednodniowych_turystow,id-35017.html

Wszystko jest tak jak wcześniej, są zamknięci chyba do końca lipca.

Jak masz potwierdzenie, że masz nocleg nie ma problemu.

Wiem, że wcześniej zezwolenia na wędkowanie nie były sprzedawane, nie wiem jak jest teraz.

• Like 1