Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

W moim przypadku to są uprawnienia zawodowe, inne paragrafy to opisują, a obecnie to mogę być kierownikiem jednostki do 21m bez ograniczenia mocy, a kierować mogę wszystkim bez ograniczeń co jest dopuszczone do ruchu na środlądziu, papiery są uznawane chyba na całym świecie, ITRy na morze też mogę sobie odnowić w każdej chwili.

• Like 2

No  Ok ... Skoro polska nie możne wydawać certyfikatów.  "Niestety polska nie przystąpiła do Rezolucji nr 40 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ i nie może wydawać certyfikatów ICC. Tak więc nie tylko certyfikaty ICC nie są honorowane w Polsce, ale niestety nasze patenty są nieważne zagranicą !" 

Ok ale kiedy nie przystąpiła. 

Prawo nie działa wstecz. Wiec jeśli nie przystąpiła w 2020r a wczesnej takie certyfikaty ( Patenty ) były honorowane i uznawane za ważne to . .. ja bym mandatu nie przyjmował .
Nie mam czasu zagłębiać sie bardziej w temat . Ale poczytam ( później) 
Ale pytanie  na szybko a  PATENT zrobiony na  Ukrainie będzie honorowany ... w DE bądź innych krajach . . ?

fxd dobrze pisze. Od pięciu lat jeżdżę na Rugię a od 2017 z własnym okrętem. Ponieważ staram się nie łamać przepisów byłem kontrolowany tylko dwa razy. Ostatnio w lutym 2020. Za każdym razem oprócz karty wędkarskiej i szwabskiego rocznego pozwolenia okazywałem dowód rejestracyjny okrętu i patent sternika.

Nie przyczepiali się. Co ciekawe właśnie w lutym kontrolowali nie policjanci tylko jakaś straż rybacka. Byli na małej łódce i podpływali nawet do brodzących. Tak więc jeśli ktoś chce łowić w ten sposób musi mieć kartę przy sobie.

fxd dobrze pisze. Od pięciu lat jeżdżę na Rugię a od 2017 z własnym okrętem. Ponieważ staram się nie łamać przepisów byłem kontrolowany tylko dwa razy. Ostatnio w lutym 2020. Za każdym razem oprócz karty wędkarskiej i szwabskiego rocznego pozwolenia okazywałem dowód rejestracyjny okrętu i patent sternika.

Nie przyczepiali się. Co ciekawe właśnie w lutym kontrolowali nie policjanci tylko jakaś straż rybacka. Byli na małej łódce i podpływali nawet do brodzących. Tak więc jeśli ktoś chce łowić w ten sposób musi mieć kartę przy sobie.

Co to za różnica jak łowisz? :) dokument uprawniający do łowienia zawsze musisz okazać.

Brodzenie nie zwalnia z posiadania dokumentu, myślałem, że to logiczne.

Co do patentu, łowię na Rugii od lat, zawsze patent pokazują.

Z ręką na sercu przyznam, że ostatnia kontrola jakaś dziwna była.

Kontrolował mnie ten sam policjant co zawsze. Ostatnim razem dziwnie oglądał mój paten.

Długo rozmawiał na jego temat z kolegą ze służby, coś tam gadali na temat dwóch mil morskich, reszty nie zrozumiałem.

Być może jest coś na rzeczy, być może to przypadek.

• 8 miesięcy temu...

Przyłączam się do pytania,

Dobry plan - mam podobny na październik. Byłem tam dwa razy na łódce to widziałem że łowili w wielu miejscach i mnie to kusi tym bardziej że nie za bardzo jest tam gdzie łódkę wędkarską wypożyczać.

Sam próbowałem tylko kilka godzin (dla testu) i okazało się to "wykonalne"  a jak szczupak wychodzi za przynętą w okolice jąder to robi się dziwnie :)

• Like 5

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Panowie, wiem że z łodzi, łowią sandałki przy Straslundzie, ale czy ktoś mógłby podpowiedzieć czy łowi się tam też sandałki z brzegu? Gdzie możnaby się ustawić? Najlepiej w nocy, bo w dzień to szczupaki planuję łowić (Jeżeli ktoś tam bywa to mógłby zauważyć brzegowych wędkarzy takie info by mi wystarczyło)

Edytowane przez analityk

W porcie w Stralsundzie masz zakaz łowienia na spining od 12 października.

Teraz możesz łowić tylko na drop shota czy tam boczny trok.

Z brzegu też połowisz zależy gdzie ryba danego dnia stoi.

Nie wiem czy od któregoś dnia nie ma całkowitego zakazu. Musiałbyś poszukać.

• Like 1

Dzięki Panowie (... a w informacji turystycznej mi powiedzieli że nie ma opcji na zakup online )

... ale chyba jest jakieś utrudnienie (punkt 6 instrukcji) bo żeby kupić online trzeba mieć jeszcze licencję turystyczną a tą chyba tylko można na miejscu nabyć - zgadza sie?

Edytowane przez analityk