Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie (... a w informacji turystycznej mi powiedzieli że nie ma opcji na zakup online )

... ale chyba jest jakieś utrudnienie (punkt 6 instrukcji) bo żeby kupić online trzeba mieć jeszcze licencję turystyczną a tą chyba tylko można na miejscu nabyć - zgadza sie?

Na wodach kraju związkowego Meklemburgia-Pomorze Przednie oprócz uzyskania licencji połowowej należy przestrzegać obowiązującego wymogu posiadania licencji połowowej. Licencje połowowe wydane przez agencję rządową w innym kraju związkowym lub za granicą są uznawane, o ile są ważne, a posiadacz nie ma swojego głównego miejsca zamieszkania w Meklemburgii-Pomorzu Przednim. Osoby, które nie posiadają jeszcze karty wędkarskiej, mogą zakupić tymczasową licencję połowową (kartę turystyczną) w jednym z biur wydających (patrz nr 8) w M-V.

Teraz chyba jasne. Trzeba mieć kartę wedkarską z Polski przy dupie. A kupić pozwolenie niemieckie to 2 minuty. Analityk powinien postawić piwo i Adamowi i mnie...

Edytowane przez Kapitan
  • Like 1

Spoko, dzięki za pomoc - jestem dłużnikiem i stawiam piwo - poszukajmy tylko okazji bo tak online to słabo smakuje ;)

Jadę  prawdopodobnie wtorek - piątek - pierwszy raz łowić z brodzenia. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Edytowane przez analityk

Bylem teraz od 12 do 18 niestety pogoda nam nie dopisała. Na 6 dni pływania 3,5 dnia flauty i jeden dzień sztormowej pogody, udało się złowić 110,98,kilka ryb 70-80 cm generalnie ilościowo bardzo słabo, brania delikatne, masa odprowadzeń i wyjść bez ataku

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Marcinie najs  ;-)  Ja już te kilka razy zaliczylem rugie z wody .  Jaki rejon obławialiście .?

Mam pytanie czy łowił ktoś w styczniu .. i powiedzmy we wrześniu . . 

Jakieś porównanie  może ktoś napisać. 

Mamy zamiar znowu wyskoczyć na Rugie ale w sezonie zimowym , jeszcze nie łowiliśmy . 

• Like 1

No wlasnie dlatego podpytuje.. jak będzie pogoda w styczniu to popluję chyba gdzieś koło Shaprode i tam poszukam .. o ile dam radę płynąc z godzinę bez owiewki jak będzie zimno .. twarz to mi zamarznie hahaha

Cześć, gdybyś się wybierał 6-10 styczeń i potrzebował kogoś na łódkę to proszę o kontakt

Tomek

Teraz na mnie kolej powalczyć z brodzenia - pierwsze krótkie, grudniowe popołudnie wskazuje że moze być trudno (jak zwykle) ale na zero się nie schodzi a na muchę podobno liczy się podwójnie. Jutro potraktuję je spiningiem.post-46084-0-24521300-1639506375_thumb.jpg

Edytowane przez analityk
  • Like 13

W książkach piszą że zimą ryby nieczęsto gryzą bo w zimnej wodzie maja wolną przemianę materii i po prostu nie potrzebują często/dużo jeść ... trudno trafić przynętą w krótki moment żerowania ... ale piszą też że jak siądzie to grubas ...

Dziś przerabiałem taki schemat – 7,5h na wodzie (dzień krótki teraz) – tylko dwa brania :unsure: : jeden złośliwiec spadł a jeden to 106 cm uratował dzień :)

post-46084-0-24422700-1639591951_thumb.jpg

Nie ma jak zrobić fajnej fotki z solo brodzenia ale przyznaję że spacerowanie z wędką po tych, potężnych jak lotnisko, blatach całkiem spoko jest – żeby tylko więcej gryzły. Mało ludzi – dużo ptactwa na wodzie.

• Like 12

Dziś okazało się że niemieckie rybki tak samo dobrze jak polskie i szwedzkie potrafią mi czasami dosolić.

Chyba jeszcze nigdy na moich zagranicznych wycieczkach nie zszedłem z wody bez brania - dziś zszedłem bez brania :(

a szukałem w różnych miejscach ambitnie.

a żeby nie było że tylko ja taki łajza to dziś odpytałem dwie niemieckie łódki (po 2-4 osoby) - obie spłynęły na zero,

chyba już rekordów tu nie zrobię ale i tak lubię to łażenie po wodzie :)

jutro chyba się przesunę gdzieś pod Straslund bo tu na zatoce te szczupłe strasznie obrażone: na wiatr, na temperaturę, na księżyc w pełni, na nadmiar meduz i na hałasujące kaczki.

• Like 2