Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Już wróciłem. Nie rozbiłem banku, ale w ekipie padła metrowka oraz 90+ 80+ itd ogólnie sporo ryb. Do tego piękne okonie. Koledzy największe 47 i 45 cm. 30tek do bólu.

Jakie rejony atakowaliście w tym okresie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jakby ktoś jechał pobrodzić lub na łódkę a nie miał towarzysza to proszę o kontakt. Nie będę zbędnym balastem :D

Na umówione miejsce dojadę swoim środkiem lokomocji, w razie potrzeby język niemiecki znam, nie chce mi się samemu jechać chociaż czuję że to nieuniknione :) w razie czego priv

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Koledzy, czy ktoś wie, jak aktualnie wygląda sytuacja na Rugii?

Zamierzam połowić, brodząc po kilka godzin dziennie w piątek i sobotę.

Edit: widzę po wcześniejszych odpowiedziach, że niektórzy koledzy wybierali się we wrześniu. Jak tam wyniki?

Edytowane przez croock

Łowią, dużo ale póki co bez Okazów.

To akurat żaden problem. Jadę rekreacyjnie z rodziną. Chcę wyskoczyć przez 2 dni od rana na kilka godzin, więc jak będę miał kilka kontaktów z rybami, to będzie fajnie.

800-stronicowe opracowanie naukowców dot. rozrodu, biologii i ochrony szczupaków na Rugii (dla niemieckojęzycznych):

https://www.ifishman.de/publikationen/einzelansicht/2449-boddenhecht-oekologie-nutzung-und-schutz-von-hechten-in-den-kuestengewaessern-mecklenburg-vorpo/

Wiesz może, czy gdzieś są najważniejsze wnioski z tego opracowania podane w mniej barbarzyńskim języku :) ?

Śledziłem cały proces badań i uczestniczyłem w darmowych sympozjach. Na tyle ile zrozumiałem , przyczyny pogorszenia się zasobów szczupaka to

-Melioracja ,odcięcie od naturalnych tarlisk(wylewów,kanałów) ,pompy, śluzy ,przepompownie itp 

-Presja wędkarska

-Zmiana temperatury wody ,ocieplenie klimatu ,zmniejszenie ilości pokarmu 

-Kormorany 

-Foki

-Presja rybacka

I coś tam jeszcze było, kolejność nieprzypadkowa . Sporo ciekawostek było związanych ze znakowaniem szczupaków , okazuje się że szczupaki podobnie jak łososie i trocie wracały do 'swoich' kanałków na tarło , wypuszczone nawet 30 kilometrów dalej. Długo by pisać , ogólnie sporo się dowiedziałem , a myślałem że już dużo wiem. 

• Like 8