nimret Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Jak sytuacja ze szczupakami na Rugii w tym roku? Rozpoczął ktoś już sezon?Byłem na Kubitzer boden, wróciłem w końcu zadowolony choć bez spektakularnych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Mam w planie wybrać się na Rugię jeszcze w wakacje, wiec potrzebne jest zezwolenie. Czy ktoś może podpowiedzieć jak zrobić to online ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 https://erlaubnis.angeln-mv.de/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Jak sytuacja ze szczupakami na Rugii w tym roku? Rozpoczął ktoś już sezon?tylko w maju ekipa PW złowiła ponad 1000 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sady Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Trochę pływałem w maju ,szału nie ma. Na pewno jest przetasowanie roczników, kilka lat temu łowiłem ryby 80+ teraz większość to 80- ???? Liczba 1000 szczupaków fajnie wygląda ,ale ile z tego fajnych ryb to już zagadka. 'Pisiontaków' tam teraz na potęgę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 Koledzy w przyszłym tygodniu jadą to będę miał info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Analityk85 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 Byłem w niedzielę , ryby 50-60cm . Największy 74cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Panowie mam prośbę, za niedługo wyjeżdżam na Rugię i robię uzupełnienie przynet i nie chce kupować „na pałe”????Czy ktoś może chociaż ogólnie podpowiedzieć co zazwyczaj najlepiej tam się sprawdza? Jakie modele- kolory. Z góry dzięki ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Analityk85 Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Ja używam canibali 15 Ew 12 firetiger oraz policjant. Salmo slider 10 pływający w podobnych barwach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Już wróciłem. Nie rozbiłem banku, ale w ekipie padła metrowka oraz 90+ 80+ itd ogólnie sporo ryb. Do tego piękne okonie. Koledzy największe 47 i 45 cm. 30tek do bólu. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Ktoś był teraz? Jak wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Koledzy byli ostatni weekend sierpnia. Dużo sportowych szczupaków i okoni między 30-40cm. Bez szału. Połowa września znów jadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Analityk85 Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Byłem w zeszłym tygodniu 83, 99cm, sporo rybek 60-70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Już wróciłem. Nie rozbiłem banku, ale w ekipie padła metrowka oraz 90+ 80+ itd ogólnie sporo ryb. Do tego piękne okonie. Koledzy największe 47 i 45 cm. 30tek do bólu. Jakie rejony atakowaliście w tym okresie ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszpachalski Opublikowano 6 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 Okonie łowilismy na skraju zielska na blatach. Woda 1.8-2.2. Ale największe na kamieniach na wodzie 3,5-4m. Szczupaki to z dryfu nad łąkami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Dzięki Panowie za info. Ja uderzam w następnym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 7 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Jakby ktoś jechał pobrodzić lub na łódkę a nie miał towarzysza to proszę o kontakt. Nie będę zbędnym balastem Na umówione miejsce dojadę swoim środkiem lokomocji, w razie potrzeby język niemiecki znam, nie chce mi się samemu jechać chociaż czuję że to nieuniknione w razie czego priv 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 (edytowane) Koledzy, czy ktoś wie, jak aktualnie wygląda sytuacja na Rugii? Zamierzam połowić, brodząc po kilka godzin dziennie w piątek i sobotę. Edit: widzę po wcześniejszych odpowiedziach, że niektórzy koledzy wybierali się we wrześniu. Jak tam wyniki? Edytowane 20 Września 2023 przez croock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Łowią, dużo ale póki co bez Okazów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 800-stronicowe opracowanie naukowców dot. rozrodu, biologii i ochrony szczupaków na Rugii (dla niemieckojęzycznych):https://www.ifishman.de/publikationen/einzelansicht/2449-boddenhecht-oekologie-nutzung-und-schutz-von-hechten-in-den-kuestengewaessern-mecklenburg-vorpo/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Łowią, dużo ale póki co bez Okazów.To akurat żaden problem. Jadę rekreacyjnie z rodziną. Chcę wyskoczyć przez 2 dni od rana na kilka godzin, więc jak będę miał kilka kontaktów z rybami, to będzie fajnie. 800-stronicowe opracowanie naukowców dot. rozrodu, biologii i ochrony szczupaków na Rugii (dla niemieckojęzycznych):https://www.ifishman.de/publikationen/einzelansicht/2449-boddenhecht-oekologie-nutzung-und-schutz-von-hechten-in-den-kuestengewaessern-mecklenburg-vorpo/ Wiesz może, czy gdzieś są najważniejsze wnioski z tego opracowania podane w mniej barbarzyńskim języku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Gdybym znalazł, to bym je załączył Opracowanie zostało opublikowane niedawno, więc pewnie będzie trzeba poczekać na wersję ang. (jeżeli takowa w ogóle będzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sady Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Śledziłem cały proces badań i uczestniczyłem w darmowych sympozjach. Na tyle ile zrozumiałem , przyczyny pogorszenia się zasobów szczupaka to-Melioracja ,odcięcie od naturalnych tarlisk(wylewów,kanałów) ,pompy, śluzy ,przepompownie itp -Presja wędkarska-Zmiana temperatury wody ,ocieplenie klimatu ,zmniejszenie ilości pokarmu -Kormorany -Foki-Presja rybackaI coś tam jeszcze było, kolejność nieprzypadkowa . Sporo ciekawostek było związanych ze znakowaniem szczupaków , okazuje się że szczupaki podobnie jak łososie i trocie wracały do 'swoich' kanałków na tarło , wypuszczone nawet 30 kilometrów dalej. Długo by pisać , ogólnie sporo się dowiedziałem , a myślałem że już dużo wiem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi