Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam panowie mam pytanie nigdy nie byłem na Rugii a bardzo podobam mi się to łowisko chciałem się pytać czy na Rugii da radę łowić na pontonie takim 3,3m bo mieszkam w Niemczech i chciałem się tam wybrać „poszukać ryb” bez wydawania 3000 zł na wyjazd 5 dniowy… lub słyszałem też że można połowić dużo okoni np w portach nawet bez łódki czy ktoś ma jakieś ogromach na ten temat ? . Dziękuję .

Jeżeli nie wiałoby to spokojnie. Ale tam zawsze wieje ???? Na pewno pontonem jest ten plus, że możesz bez obawy łowić na tych najbardziej płytkich miejscówkach. W woderach bez problemu możesz łowić i jak wpłynie ławica w pobliże portu to pewnie też da się w porcie nałowić. Większość łowi okonie w okolicach torów, na głębszej wodzie a dla mnie stoją te stada na zdecydowanie płytszej wodzie.

W ogóle moja teoria jest taka,że są tam ryby, zberetowane,przekłute i przesiatkowane.

Edytowane przez radek_u

Jesteśmy właśnie na Rugii, pogoda aż za ładna jak na koniec października. Od 3 dni wiatru praktycznie brak. Ryb także. Wszystkie 'bankowe' miejsca zawodzą, tam gdzie trafiliśmy ryby to głównie odprowadzały przynęty. Ktoś w jakimś rejonie połowił może lepiej ostatnimi czasy?

Witajcie panowie wędkując na Rugii mam nieprzyjemną sytuacje z art karnym, jesli ktoś miał podobną sytuacje lub zna Niemieckie przepisy proszę o kontakt na priv 

Oczywiście za pomoc się odwdzięczę.

Dostałem § 17 TierSchG ponieważ nie podciołem rybie gardła

złowiliśmy parę okoni ryby były zabijane na miejscu lecz jedna poruszsyła płetwą i polizman miał problem 

wzioł 100 e kaucji i sprawa w sądzie powiedział ze jesli nie odbiorę listu z sądu będę miał spore problemy i będe musiał tam przyjechać

Niestety byłem chory i listu mi się nie udało odebrać. 

a chciał bym sie dowiedzieć co tam było napisane ale nie wiem z kim się tam w tych Niemczech kontaktować 

czy mogę w jakiś sposób uzyskać ten wyrok przyspieszony gdzieś napisać 

czy oczekiwać na pełną rozprawę polizman powiedział żeby dopilnować aby sie nie odbyła

i jeżeli pozostawię to bez odpowiedzi to niebiescy po mnie przyjadą i nie będzie wesoło to są jego słowa.

Edytowane przez kamilo5196

Hehe, ciężko koledze coś odpowiedzieć. Ale mogę dodać historyjkę od siebie ,że nie polecam łowiąc okoni ,magazynować ich żywych w podbierakch czy innych bakistach na rybki. Znam dwa przypadki że podczas kontroli panowie z <moderacja> waterpolizai tak się uparli, że kazali zberetować wszystkie złowione okonie . Oczywiście bilecik też był ale chyba na kilkudziesięciu e się skończyło, no i na skrobaniu kilkudziesięciu okoni ,bo fajnie było wrzucać w podbierak... Skoro kolega dostał jakieś listowne wezwanie to podejrzewam że może jakiś niewymiarowy był ten okonek.

Mit Freiheitsstrafe bis zu drei Jahren oder mit Geldstrafe wird bestraft, wer

1.

ein Wirbeltier ohne vernünftigen Grund tötet oder

2.

einem Wirbeltier

aus Rohheit erhebliche Schmerzen oder Leiden oder

b

länger anhaltende oder sich wiederholende erhebliche Schmerzen oder Leiden

zufügt.

Ustawa o ochronie zwierząt

§ 17

Kto dopuści się takiego czynu, grozi mu kara pozbawienia wolności do lat trzech lub grzywna

1.

zabija kręgowca bez uzasadnionej przyczyny lub

2.

kręgowiec

A)

z surowości znaczny ból lub cierpienie lub

B

długotrwały lub powtarzający się znaczny ból lub cierpienie

zadaje.

Jeżeli nie odebrałeś pisma z sądu ,to na posiedzeniu sądu możesz dostać zaocznie karę grzywny do 5000 Euro ,z oznaczonym terminem zapłaty. Nie zapłacisz, zamienią Ci na pobyt w "niemieckim sanatorium".

Na pokwitowaniu tych 100 euro masz namiary na jednostkę Policji. Dzwoń tam i pytaj do jakiego sądu zostało zgłoszone wykroczenie. Coś mi się wydaje ,że bez pomocy adwokata się nie obejdzie

Niemcy albo zaangażują polski sąd do doręczenia wyroku nakazowego albo zaangażują polski sąd do przeliczenia i ściągnięcia grzywny  (rozumiem , ze mieszkasz w Polsce). Wszystko zależy jak zakwalifikowano twój "haniebny" czyn :) Te 100 euro pobrane może być na poczet kosztów postępowania. Jeżeli podałeś adres do doręczeń w Polsce to odbieraj korespondencję. 

Niemcy za drobne czyny nie zamieniają nieopłaconej grzywny na areszt. Problem będzie jak będziesz miał kontrolę w Niemczech, a grzywna będzie nieopłacona. 

Edytowane przez hardy50

JAk pisał piernik .. telefon do polizmenów ....  gdzie sprawa jest i kontakt  z sadem .  Czy prawnik / adwokat potrzebny . .. . hmm.. jak juz ustalisz czy będzie rozprawa czy to zaocznie przywala grzywna  .  ..  t o bierzesz kogoś z perfekt niemieckim i jedziesz na sprawę .... 

Dobrowolne poddanie sie karze i prośba o mała grzywnę  . Tak chyba będzie najtaniej .

. ALe dziwne  dziwne . . ..  jesli ryby byly zabite na miejscu to nie powinni karać  ...  

Wiem ze  pałka (przyrząd)  do uśmiercania ryb jest obowiązkowa!!!!  . . .  ja nie zabieram ryb  ale pałka na lodzi zawsze jest a jak idziemy z woderow to pływa koło mnie :D   Śmiejemy sie zawsze z kolegami z tego  ... ze to do beretowania :D  a jeszcze nie zabiła żadnej ryby  ;) 

Pałka rulez. . .. .

post-54154-0-88255400-1730361693_thumb.png

Siemka. Czy jak brodzicie macie te pałki? Zgaduję, że to troche żart wyżej, ale ciekawi mjie czy podpływają do brodzących.

Ja nie pamiętam jak dokładnie brzmiał  przepis  "specjalny przyrząd do uśmiercania" czy jakoś tak . .wiec jak pokażesz palkę od makuternicy będąc w łódce albo brodząc :D  to musze uwierzyć ze jest to" specjal killing totem :D "

• 2 miesiące temu...