Skocz do zawartości

Rugia

marycha

Rekomendowane odpowiedzi

Super że można kupić pozwolenie online. Fischereischeinnummer -  w tym miejscu trzeba podać numer swojej karty wędkarskiej?

Czy Fishery (kontrola) nie czepiają się że mamy taki rodzaj zezwolenia? Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie i był już kontrolowany i posiadał takowe zezwolenie?

Nie ma zadnego problemu.

Licencje (tylko roczną) w ramach porozumień można też kupić w okręgach PZW np. w Pile, Poznaniu, Szczecinie... koszt około 120 zł

Ale to chyba na jeziora niemieckie nie na ich SUMowskie wody?

• 4 tygodnie później...

Witam . panowie Nie wiecie czy ktoś organizuje wekendowe wypady na rugie z przewodnikiem . Chciał bym się wybrać z ojcem i może jeszcze kimś na razie z przewodnikiem żeby zobaczyć co i jak a w przyszłości już może sami. Tylko czy Rf420 + 30Hp to nie za mało na taki ocean :)

Edytowane przez Tubylec1982
  • Like 1

Witam . panowie Nie wiecie czy ktoś organizuje wekendowe wypady na rugie z przewodnikiem . Chciał bym się wybrać z ojcem i może jeszcze kimś na razie z przewodnikiem żeby zobaczyć co i jak a w przyszłości już może sami. Tylko czy Rf420 + 30Hp to nie za mało na taki ocean :)

Mnie Rugenowi wyjadacze na imprezie żarnowcowej na 420 odradzali wycieczki :) Skutecznie.
  • Like 3

Hej!

Jeżdżę na Rugię z Semperem 440Xt.

To absolutne minimum na takie wody, laikom odradzam.

Jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony do dużej fali to wyjazd pójdzie na marne.

Gdy wieje powyżej 20km/h zostaję w domu, taki wyjazd nie ma sensu.

Jak trafisz fajną pogodę to wtedy 440Xt czy RF420 jest git.

Znam takich co pływają Riverami 390 i też dają radę, gorzej jak są fale i trzeba płynąć kilka kilometrów.

• 2 tygodnie później...

Cześć

Pytanie do jeżdżących i łowiących na Rugii.

Szykuje się wyjazd w październiku z muchówką w ten rejon

Marina Vieregge GmbH & Co. KG

Am Breetzer Bodden, 18569 Neuenkirchen, Niemcy

+49 38309 709849

https://goo.gl/maps/25bkr31F7G42

W założeniu jest brodzenie po płyciznach 1-1,5m za szczupakiem i okoniem okolicy mariny.

-pytanie czy jest takowa możliwość ze względów formalno/regulaminowych na tym terenie ( nie mogę nigdzie znaleźć czy można,gdzieś mi przemknęło że połów jest dozwolony powyżej głębokości 2m ? )

-jakieś obostrzenia odnośnie ekwipunku ( kamizelki, podbierak itp )

-jak się ma C&R które pernametnie stosujemy do obowiązku zabierania ryb ( ? ) w Niemczech żeby ich nie męczyć ( poprawcie mnie jeśli się mylę )

Pozdrawiam dziękując za ewentualne odpowiedzi

Witam

możesz  stosować  zasadę  złów  i  wypuść  . Przepis  dotyczy tego , że jeśli  chcesz  zabierać  złowione  ryby  ( w ramach ograniczeń ilościowych  , wymiarów  ochronnych )  nie  możesz  ich  przechowywać  w  siatce żywych .

Ryby  przeznaczone  do  zabrania  należy w/g   tych  przepisów  uśmiercić  . Nie  możesz   np  w siatce  przetrzymywać   ryb do  zdjęcia     itd  itp....

korzystnych wiatrów  ....

Co do zasady wypuszczanie wymiarowych ryb złowionych poza okresem ochronnym i nie będących tzw. przyłowem (tzn. np leszcz na spinining) jest w Niemczech zabronione. Stanowi o tym ustawa o ochronie zwierząt. Poszczególne Landy, a nawet koła wędkarskie mogą regulować tą kwestie jednak również indywidualnie, wprowadzając między innymi górne limity ochronne etc. Bezwględnie niedozwolone jest jak wskazał Kolega powyżej przechowywanie żywych ryb, sesje zdjęciowe i wszystko inne co zadaje rybom nieuzasadnione cierpienie. Jeżeli chcesz postępować 100% zgodnie z prawem to zapytaj o obowiązujący w tej kwestii regulamin w miejscu gdzie będziesz kupował zezwolenie. W praktyce wielu wędkarzy w DE reprezentujących filozofię C&R wypuszcza ryby niezależnie od miejscowego regulaminu i ustawy. Ryzyko poniesienia odpowiedzialności nie jest bowiem zbyt duże (służby sprawdzają raczej zezwolenia, wyposażenie i ustawienie łodzi względem miejsc w których niewolno łowić, stać lub kotwiczyć i ewentualnie ilość ryb w łodzi czy torbie niż to ile wymiarowych ryb wypuściłeś, co jest przecież nawet logistycznie problematyczne), a nawet jeśli dojdzie do postępowania w takiej sprawie to sądy raczej odstępują od wymierzenia kary (czytałem kilka wyroków). Radzę natomiast uważać na denuncjację, bo to się w Niemczech zdarza (np. sytuacja, gdy łowisz w otoczeniu Niemców, którzy sami ryby zabierają, a widzą, że Ty wypuszczasz - wtedy mogą z różnych przyczyn zakablować).

• Like 2

Jarek, tak jak Maciek pisze.

Łowiąc samemu wypuszczaj wszystko.

Gorzej jak łowisz wśród nie swoich, bardzo często wykonują telefon i po jakimś czasie masz kontrolę.

Nie chodzi tylko o wypuszczanie ryb, łowienie w granicach parku i tym podobne.

Brodzić wszędzie z pewnością nie możesz, są obszary całkowicie wyłączone z połowów.

Na stronie parku znajdziesz wiele informacji:

http://www.nationalpark-vorpommersche-boddenlandschaft.de/vbl/index.php?article_id=153

Nie przeginaj z przepisami, można szybko wyskoczyć z kilkudziesięciu euro...

• Like 1

Tak  jak powyżej  ja  do swojego zezwolenia  miałem  dołączony  wykaz  ryb  złowionych  w tym i   zabieranych  , nie było  w nim   zakazu wypuszczania ryb  ...........ale pewnie  jak bym siedział  z tyczką   i łowił   leszcze / płocie

i co chwila  je  wypuszczał   mógłbym być  wbrew  przepisom  i ktoś mógłby  się  przyczepić   .....ale ja łażę  ze spiningiem  i unikam  tłoku   ...

Cześć

Pytanie do jeżdżących i łowiących na Rugii.

Szykuje się wyjazd w październiku z muchówką w ten rejon

Marina Vieregge GmbH & Co. KG

Am Breetzer Bodden, 18569 Neuenkirchen, Niemcy

+49 38309 709849

https://goo.gl/maps/25bkr31F7G42

W założeniu jest brodzenie po płyciznach 1-1,5m za szczupakiem i okoniem okolicy mariny.

-pytanie czy jest takowa możliwość ze względów formalno/regulaminowych na tym terenie ( nie mogę nigdzie znaleźć czy można,gdzieś mi przemknęło że połów jest dozwolony powyżej głębokości 2m ? )

-jakieś obostrzenia odnośnie ekwipunku ( kamizelki, podbierak itp )

-jak się ma C&R które pernametnie stosujemy do obowiązku zabierania ryb ( ? ) w Niemczech żeby ich nie męczyć ( poprawcie mnie jeśli się mylę )

Pozdrawiam dziękując za ewentualne odpowiedzi

Można brodzić jest miejsc do woli , w niektórych miejscach mozna podejść pod sam tor . 

Co do ekwipunku nie ma wymagań , każdy muszkarz wie co wziąć by było mu wygodnie obchodzić się z rybą .

Wymiarów nie ma górnych ,jak chcesz zabrać rybę musisz ją natychmiast zabić :( 

Na zezwoleniu masz napisane co i jak z wymiarami .

Po za tym mega szczupakowa woda , na wiosnę mnóstwo ludzi brodzi za beloną .

Mucha jest dosyć popularna i sporo skandynawów przyjeżdza tam własnie na szczupaki .

Połamania 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Tadeusz? Bez urazy...

Ile razy byłeś na Rugii?

O ile z brzegu ciężko o kontrolę to na wodzie jak najbardziej możesz się jej spodziewać.

Będąc na Rugii jestem kontrolowany średnio co trzeci wyjazd.

No chyba, że piszesz o pływaniu w samym morzu, w to jestem w stanie uwierzyć.

Wody wewnętrzne są dobrze kontrolowane. Co z resztą bardzo mi się podoba :)

kurde no może masz racje , nie jestem za często na rugi , w tym roku 16 razy po 3-5 dni , tydzień temu byłem ,na następny weekend jade znowu , może i to nie za często :D

wody wewnątrzne  są bardzo słabo  kontrolowane , kontrolowany jest tylko pas obok torów wodnych tak po 100 m na boki  , i to przez policje , a nie żadne służby powiedzmy wędkarskie....

tydzień temu obok cumował niemiec to sypał wiązankami na niemiecką policje bo dostał 55 eura za brak okularów , a w papierach miał coś tam wbite - miał soczewki a okularów zapasowych nie miał

mandat raz dostałem 20e za łapanie  w torze ,  na śledziach , mój błąd , 20 euro poszło w koszty hihii

poza tym większość łownych miejsc nie jest dostępna dla policji i ich dużych statków , i na prawde trzeba sie postarać o kontrole , większośc kontroli jest w miejscach gdzie praktycznie nie wolno łapać i są obostrzenia ---- porty , mosty ( nocą ) itd.... a także jak jest ładna pogoda i wędkarze blokują pół zatoki tak że jachty muszą slalomem pływać , zresztą kontrola w niemczech czy na drodze czy na wodzie jest raczej "przyjazna " jak nie dyskutujesz głupio i nie cwaniakujesz to jest ok ,  jak zaczniesz grać kozaka to udowodnią ci że nim nie jesteś i tyle

niestety frycowe można na początku zawsze załapać , od 2 lat nie miałem kontroli ,i nie będe miał na 100% , bo poprostu nie ma na to szans , kontrolowane  są miejsca powiedzmy " atrakcyjne wędkarsko - turystycznie " ,   a jak będzie kontrola to ,niech se będzie , mi tam rybka 

na morzu właśnie miałem już 2 razy kontrole straży przybrzeżnej i to naprawde drobiazgową papiery ,radio , sygnalizacja dżwiękowa i świetlna itd...., może i też racja bo na otwartym morzu żarty sie kończą .

co by nie mówić trza jechać i łapać , a z tym to niestety nie zawsze jest tak pięknie na tej wodzie , ale często jest ;)

a  zapomniał bym , właśnie okoń jest na topie , cholera ilości przerażające tyle że male tak do 35 , dziennie z kilkaset sztuk można złapać , masakra

Edytowane przez inter
  • Like 5

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...