xionc83 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 WitamChcę odświeżyć ją ale nigdy wcześniej takich rzeczy nie robiłem.Myslałem nad budową własnej wędki ale najpierw chcę sprawdzić jak pójdzie mi z gotową.Kupiłem ją trzy lata temu za £6.Wędka o wolniutkiej akcji.Mam zamiar wymienić przelotki i lakier na całym blanku.Nie wiem czy wymieniać rękojeść bo wygląda dobrze,tylko te plastikowe siedzisko mi nie pasuje.Widziałem w galerii projekt2 @Rhyacophila i raczej tego będę się trzymać.Nie wiem jakich mam użyć przelotek-english pattern czy american plus jaki rozmiar.Zaznaczam,że jestem jeszcze zielony w tych tematach.Za pomoc bardziej niż dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ostry nożyk i do boju najpierw zdejmij przelotki potem zeskrob stary lakier i papierem wodnym poleruj blank może obejdzie się bez lakierowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Cześć, Ja bym zostawił także i ten oryginalny uchwycik kołowrotka. Jest fajny jak na mój gust, a z drugiej strony, to na co go wymienisz? W wędce za 6 funtów raczej rec'a czy struble nie założysz, tandetnej chińszczyzny też nie zakładaj. Wymień przelotki na nowe, załóż 9 + szczytowa. Rozmiar dobierz sam - poszukaj tablic w sieci albo weź suwmiarkę i pomierz średnice przelotek na podobnej wędce. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xionc83 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Bardzo dziękuje za odpowiedzi.Nie będę ruszał korka i siedziska bo tragedii nie ma a po drugie to byłoby za dużo jak na pierwszy raz .Już nie długo zacznę dłubać i wstawię jakieś fotki. ps.Ma ktoś może jakieś info o tych wędkach?Udało mi się wyszukać tylko,że to lata osiemdziesiąte i podobno jedne z pierwszych węglówek na rynku w UK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xionc83 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Witam.Czasu brak ale coś tam zawsze znajdę.Ściągnąłem przelotki i potraktowałem blank papierem 800,1200,2000.I teraz mam pytanie:czy koniecznie trzeba lakierować blank?Bardzo podoba mi się efekt jaki jest po szlifowaniu.Spróbuje jeszcze poprawić calość papierem 2500.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Jeśli Ci się ten efekt podoba to nie lakieruj. W wypadku nieudanego lakierowania omotek zawsze możesz zedrzeć i zacząć od nowa. W przypadku lakierowanego blanku ciężko poprawiać omotki. Wtedy musiałbyś drzeć całość do żywego i od nowa lakierować. Gdy nie polakierujesz nie będziesz miał problemów z zarysowaniami powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Lakierować nie trzeba. Na rynku jest od cholery blanków, które są bez żadnej dodatkowej powłoki. Co do przelotek, to możesz ewentualnie pomyśleć nad jednostopkowymi z cienkiego drutu (kijek może wyjść ciut szybszy, jeśli tego chcesz). Na pierwszą od kołowrotka sugerowałbym Seymo albo PacBaya dwustopkowego, ale wyglądającego trochę, jak druciane wężykowe. Fajnie wygląda O takie, na przykład: http://www.guidesnblanks.com/product/709/category/261 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Jak radzi Fatso nie lakieruj jak nie musisz.Z mojej strony mogę doradzić polerowanko pastą samochodową o wysokiej gradacji,zniweluje delikatne ryski ,które mimo wszystko będą widoczne nawet po wodnym 250.Tylko koniecznie odtłuść po paście blank spirytem lub acetonem,aż zacznie piszczeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Lepiej acetonem ... spirtu szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xionc83 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) WitamŻeby nie było,że sobie odpuściłem.Trochę czasu udało mi się wyskrobać.Jak uda mi się nałożyć drugą warstwę to przetestuję to cudo w ten weekend.Pozdrawiam Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez xionc83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xionc83 Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Wędka gotowa i przeszła chrzest nad wodą.Moim zdaniem teraz to jest maksymalnie klasa 6 bo sznur klasę wyżej wydaje się być za ciężki.Wiem,że ze mnie fachowiec jak z koziego tyłka trąba i nie mam do czego porównać ale jak ktoś by szukał lakieru to polecam http://www.ebay.co.uk/itm/Rod-building-varnish-epoxy-20ml-kit-/291070531309?pt=UK_SportingGoods_FishingAcces_RL&hash=item43c527d6ed trafiłem na niego na angielskim forum. Dzięki raz jeszcze za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi