jerzy Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Witam forumowiczów jerkbait.pl. a w szczególności tzw. castingowców Do założenia tego wątku zainspirowało mnie to w jakim kierunku od dłuższego czasu zmierza dyskusja wokół wędkarstwa castingowego. Nie tylko zresztą na jerkbaicie, wogóle w internecie, nawet na stronach anglojęzycznych. Wszelkie rozmowy o castingu zaczynają przybierać absurdalny czesto charakter, nie mający nic wspólnego z wedkarstwem. Poruszane tamaty juz dawno nawet nie dotyczą aspektów technicznych w wedkarstwie, które mimo wszystko są istotne przy doborze sprzetu, mającego pomóc na w skutecznym łowieniu ryb. Niepokojace jest to, że wyobraźnię forumowiczów (zwłaszcza młodszych) bardziej porusza to czy dany multiplikator ma szpulke o masie 12,675g i średnicy 34,762 mm czy moze pół milimetra i grama większą. Ważniejsze jest to czy 3g woblerek poleci na 15m czy moze tylko 14,7m co w masowej euforii skaże go na dyskwalifikację. Nastąpiło odwrocenie priorytetów gdzie ryby, sposoby ich łowienia, ekologia stały się podrzędne w stosunku do problemów technicznych, tabelek, pomiarów itd. Najdobitniejszym dowodem na taki stan rzeczy jest nikła obecnosć zadeklarowanych castingowców na forum wieści z nad wody. Jako, ze sam brałem (biorę) udział w forumowych castingowych naparzankach, po ostatniej fali dyskusji o smarach, odległosciach, ztizah, łożyskach, masach szpulek czy bezwładnosciach itd Popukałem sie przed lustrem w głowę, dochodząć do wnosku, że jest tego na portalu zbyt wiele i czas wytrzezwieć... Jako antidotum na śrubkologiczny bełkot chciałbym, aby każdy kto używa multiplikatora w środowisku naturalnym, a nie tylko w środowisku Windows <_<, wrzucił do tego wątku ryby jakie łowił metodą castingową.. Nie chodzi o okazy, rekordy o które jest coraz trudniej, chodzi o normalne wedkarstwo. prosiłbym aby w tym wątku nie podawać żadnych technicznych parametrów.. Zacznę od siebie.. U mnie ostatnio skromnie przechytrzyłem taką oto sympatyczna płastugę.. . pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 zgadzam się z Jerzym, niektórych nie interesują pewne techniczne rzeczy tylko łowienie ryb, a swoja drogą - ładna ta rybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 A ja takiego m.in. smoczka na sliderka z multikiem zdjąłem przy sitowiu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomado Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 no własnie w związku z tym iz nie bardzo sie odnajduje w srodowisku Windows chciałem wrzucic pare fotek ale otrzymuje komunikat ze plik jest za duzy moze Jerzy podpowiesz mi co mam zrobic ? <_< Jak juz bede wiedział jak wkleje zdjecia..A tak na marginesie Jerzy probowałes rzucac kiedys 2-3 g kijem castingowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Za dużo jedno zdjęcie mi się dodało Już naprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Ja z ciekawostek to tylko jazik pierwszy w życiu na casta.. Raczej z Toba Jerzy to w rożnorodności poławianych na casta ryb to wypadniemy blado <_< a można jeszcze np. pokazywac rybki z zestawem castingowym,jeśli już wątek ma być kierowany do tzw.castingowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 A to moja pierwsza ryba na casting. Szczupły 85cm i stara jak świat Daiwa z Jaxonem Orion Zgodnie z regulaminem takich zdjec nie umieszczamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 jak na pierwszą rybkę na casting to całkiem nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 I to najlepsze, że na pierwszej wyprawie z multikiem. Pojechałem poćwiczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Takich zdjęć tzn. ryb leżących spokojnie na trawce? Szczupak został w dobrej kondycji wypuszczony do wody i w najlepsze sobie odpłynął cały i zdrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 I to najlepsze, że na pierwszej wyprawie z multikiem. Pojechałem poćwiczyć no to masz duże szczęście, a grałeś w totka może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 W totka nie gram, bo jak to mawia mój kolega, to podatek od złudzeń , ale potem z tymi rybami na casting już tak różowo nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 ja dopiero od maja zaczynam jerkować, jeszcze się muszę nauczyć rzucać multikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 a ja bym prosił o umieszczanie tylko zdjęć z ewentualnym krótkim komentarzem o totolotku czy innych kwestiach pogadajcie sobie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Ja myslałem że będzie strasznie, ale poszło dość gładko z nauką rzucania, choć jeszcze do perfekcji mi daleko, mnie multik zawsze uczy pokory gdy się na moment zdekoncentruję i zbyt pewnie poczuję zapominając o kontroli szpulki i broda gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Jerzy zaczołeś wreszcie konkretny temat,na pewno jest o 100%ciekawszy jak te bzdurne odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar555 Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 przyneta zamiast wszystkich szczupakow zlapanych na tego jerka A co to za cudo jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomado Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 jezeli sie uda to bedzie moje pierwsze wklejone zdjecie na tym forum . dzieki Spigot za pilotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 więc skromnie powiem dziś pobawiłem się z okoniami może to nie okaz 50 cm ale zawsze żywa ryba która wraca do wody . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 waleczne Pompano . JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomado Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 cóś z lekkiego pozdrawiam!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 Na wyraźną prośbę Jerzegopozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomado Opublikowano 24 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 . prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 pitt, spigot, thymallus, peresada, hasior! dzięki za fotki, przynajmniej mam pewnosć, ze faktycznie łowicie na casting juz spory czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi