Skocz do zawartości

Ryby na casting

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów jerkbait.pl. :D a w szczególności tzw. castingowców B)

Do założenia tego wątku zainspirowało mnie to w jakim kierunku od dłuższego czasu zmierza dyskusja wokół wędkarstwa castingowego. Nie tylko zresztą na jerkbaicie, wogóle w internecie, nawet na stronach anglojęzycznych. Wszelkie rozmowy o castingu zaczynają przybierać absurdalny czesto charakter, nie mający nic wspólnego z wedkarstwem. Poruszane tamaty juz dawno nawet nie dotyczą aspektów technicznych w wedkarstwie, które mimo wszystko są istotne przy doborze sprzetu, mającego pomóc na w skutecznym łowieniu ryb. Niepokojace jest to, że wyobraźnię forumowiczów (zwłaszcza młodszych) bardziej porusza to czy dany multiplikator ma szpulke o masie 12,675g i średnicy 34,762 mm czy moze pół milimetra i grama większą. Ważniejsze jest to czy 3g woblerek poleci na 15m czy moze tylko 14,7m co w masowej euforii skaże go na dyskwalifikację. Nastąpiło odwrocenie priorytetów gdzie ryby, sposoby ich łowienia, ekologia stały się podrzędne w stosunku do problemów technicznych, tabelek, pomiarów itd. Najdobitniejszym dowodem na taki stan rzeczy jest nikła obecnosć zadeklarowanych castingowców na forum wieści z nad wody. Jako, ze sam brałem (biorę) udział w forumowych castingowych naparzankach, po ostatniej fali dyskusji o smarach, odległosciach, ztizah, łożyskach, masach szpulek czy bezwładnosciach itd Popukałem sie przed lustrem w głowę, dochodząć do wnosku, że jest tego na portalu zbyt wiele i czas wytrzezwieć...

Jako antidotum na śrubkologiczny bełkot chciałbym, aby każdy kto używa multiplikatora w środowisku naturalnym, a nie tylko w środowisku Windows <_<, wrzucił do tego wątku ryby jakie łowił metodą castingową.. Nie chodzi o okazy, rekordy o które jest coraz trudniej, chodzi o normalne wedkarstwo. prosiłbym aby w tym wątku nie podawać żadnych technicznych parametrów..

Zacznę od siebie.. U mnie ostatnio skromnie przechytrzyłem taką oto sympatyczna płastugę..

.

pozd JW

post-268-1348913837,3411_thumb.jpg

• Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no własnie w związku z tym iz nie bardzo sie odnajduje w srodowisku Windows chciałem wrzucic pare fotek ale otrzymuje komunikat ze plik jest za duzy :wacko: moze Jerzy podpowiesz mi co mam zrobic ? <_< Jak juz bede wiedział jak wkleje zdjecia..

A tak na marginesie Jerzy probowałes rzucac kiedys 2-3 g kijem castingowym?

Ja z ciekawostek to tylko jazik pierwszy w życiu na casta.

.

Raczej z Toba Jerzy to w rożnorodności poławianych na casta ryb to wypadniemy blado <_<

a można jeszcze np. pokazywac rybki z zestawem castingowym,jeśli już wątek ma być kierowany do tzw.castingowców :mellow:

post-83-1348913837,7227_thumb.jpg

Ja myslałem że będzie strasznie, ale poszło dość gładko z nauką rzucania, choć jeszcze do perfekcji mi daleko, mnie multik zawsze uczy pokory gdy się na moment zdekoncentruję i zbyt pewnie poczuję zapominając o kontroli szpulki :huh: i broda gotowa