Skocz do zawartości

Ryby na casting

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przypon dlugoscia 15cm, bez agrafek i kretlikow, zrobiony z drutu dla stomalogicznych protezow, srednica 0,6mm Embarassed Moze troche za gruby i dobrze widoczny? Nie wiem - w tym jeziorze woda byla bardzo czysta a i bez tego zembacza bilem oponentow na glowe (bardzo dzienkuje za pomoc firmie Salmo :mellow: ).

Witaj Peresada,

wole takie, niz przecietnego zebacza... To sportowo wysmienita rybka.

Jak mialem podobna pierwszy raz na spiningu, myslalem, ze to 5-cio kg trotka )

I pomyslec, ze ludzie to lapia tuzinami na paternostery...

Milej zabawy!

@Bitr: Fajna sztuka, zazdroszcze!

Pozdrawiam --Yacar?--

Hej

Dzisiaj jak każdy dzień wolny spędzam troszkę czasu na rybach, ale to był dzień dla mnie szczególny, ponieważ przezwyciężyłem fatum które mnie prześladowało od początku sezonu :D

Od kiedy otrzymałem mój pierwszy multiplikator.Czas spędzany nad woda poświęcałem na nauce rzutów tym ustrojstwem :D Nic mi nie wychodziło prawie co rzut zaliczałem brodę , a nie które były takie ze nie można było ich rozplatać. Zacząłem kupować po kilka szpul żyłki(tak na oko to zmarnowałem z ponad 1000m). Wpadłem normalnie w depresje, jak z tym wszystkim się uporać. Od początku sezonu żadnej ryby nie złowiłem która może mnie przynajmniej uszczęśliwić. Postanowiłem jeśli do końca czerwca nie będę miał żadnego kontaktu sprzedam casta :angry:

Poniedziałek dzień ostateczny...

Po przyjściu nad wodę i wykonaniu paru rzutów zwiadowczych, stwierdziłem ze może być nawet cacy :mellow: Hmm wiec trzeba założyć jakąś przynętę.. , jak zawsze coś tam się wybierze B)

Wiec do dzieła. Przez około godziny wymachiwania kijkiem, stwierdziłem ze nic z tego nie będzie, lecz jednak w paru kolejnych rzutach okazuje się ze mam kontakt z rybą lecz jednak szybko zostaje stracony, pozostała mi tylko pocięta przynęta :( ale jak dla mnie to już coś :D Na tym się wszystko skończyło. Postanowiłem sobie dać parę dni jeszcze z tym multiplikatorem.Późnym wieczorem zacząłem na spokojnie przeglądać materiały wędkarskie, a tu patrze jakaś technika rzucania castem hmmm ciekawe trzeba wypróbować jutro, pomyślałem :unsure:

Poszedłem sobie nad wodę z myślą ze może dziś mi się poszczęści.

Zacząłem wymachiwać zestawem na prawo i lewo nową techniką, jest rezultat nie ma brod po paru rzutach WOW!!! No dobra trzeba wziąć się za łowienie. Po wykonaniu kilku rzutów nastąpiło branie, jest ryba!!! ale szybko znika, tak jak w poprzednim dniu pozostawia mi pamiątkę na przynęcie.Ponownie po wykonaniu kilkudziesięciu rzutów nastąpiło parę brań ale ta sama sytuacja co wcześniej, ale co tam łowimy dalej rzut w inne miejsce od razu pach!!! Hmm... chyba jest ?!?!?! Ok. Zwijając żyłkę, po walce ryby stwierdziłem eee mała sztuka, zwijam dalej co raz bardziej ta mała rybka co raz bardziej zaczyna walczyć. Jakieś dwa metry ode mnie zaczyna walczyć na fulla, kij wygięty do granic wytrzymałości, hamulec zaczyna puszczać. Z każdym przebytym pół metra ryba stawała się co raz silniejsza, a tu nagle wchodzi mi w czci ny :( Pobliski wędkarz zaczyna ratować moja sytuacje... uff wyszła z trzciny , patrze w wodę ale ryba jaki gigant, szczupak ponad 80 centymetrów. Minęło parę sekund ryba wyczuła luz na żyłce i wykorzystała i przecięła :( Nie nie to nie może być !!! Taka była by pierwsza ryba złowiona przez ze mnie na casting :( Nie mogłem się otrząsnąć. Po paru minutach stwierdziłem ze trzeba łowić dalej może będę miał szczecie. Po pól godzinie machania znów branie, od razu zaczyna walczyć konkretnie ,na spokojnie zaczynam holować aby zniwelować wszystkie błędy. Doprowadzam rybę do brzegu lecz znowu wchodzi mi w trzciny . Nie no znowu?!?!?! Teraz każdy ruch jest decydujący, po chwili ryba wychodzi z poza trzcin JEST!!! Okazuje się ze jest to mniejszy szczupak niż poprzednik jego miara wynosi troszkę powyżej niż 50centymetrow. Szybkie odhaczenie ryby, fotka cyk , buźka i do wody :D

I w ten sposób w końcu złowiłem swoja pierwsza rybę na zestaw castingowy, jak również zwalczyłem który za mną chodził :D

A to zdjęcie tej rybki :D Przepraszam za jakość zdjęcia było robione na szybko i na dodatek telefonem(muszę znów zmienić sterowniki aparatu :angry:

.

Pozdrawiam

Slider

Patrzac na to piszesz wniosek jest jeden: czeste brody to moim zdaniem nalecialosc techniki rzutowej z spinningu. Przy korbie tzw. Strzal z kija powoduje wystrzelenie przynety na na ogol satysfakcjonujaca odleglosc. W casting strzal z kija to rowniez strzal na szpuli i tak jak piszesz, broda niemal murowana. Na sucho przez kabel troche ciezko wytlumaczyc co robisz zle, ale bardzo przydatny jest taki maly trening ktory czesto polecam poczatkujacym castingowcom. Zostaw 20 max 30 cm linki pod szczytowka i wykonaj - najlatwiej w poziomie kilka suchych wymachow do przodu i tylu. Najpierw delikatnych laczonych. Jeden za drugim bez przerywania wymachow. Ma to na celu poznanie blizej zestawu i wyczucie momentu kiedy to Wedka laduje sie i odbija przynete w kierunku przeciwnym. Pamietaj ze strzal z kija jest mocno niewskazany. Przynajmniej na poczatku. Staraj sie rzucac delikatnie. Poczatek wymachu wedki w strone wody powinien byc taki stonowany. Pozniej mozesz przejsc do przyspieszenia wymachu kijeem. Oczywiscie dobrze jest pamietac o kontroli szpuli w trakcie rzutu. No chyba ze jestes mocno poskrecany na hamulcu rzutowym. Jednak tak czy siak trzeba pamietac o Zatrzymaniu szpuli pod koniec rzutu. Jedno jest pewne. Najwiecej mozna sie nauczyc obserwwujac innych kolegow castingujacych, a taka niewatpliwa okazja nadarzy sie juz za niecaly miesiac nad Odra. Serdecznie zapraszam na spotkanie. Zapewniam Cie ze to co mozna sie nauczyc w ciagu godziny na takm spotkaniu to czesto odpowiednik wielodniowej czy nawet wielotygodniowej nauki samodzielnej... Gdybys mial wiecej pytan czy problemow chetnie pomoge np wieczorem chocby przez gg. Polecam sie...

. ........... Zapewniam Cie ze to co mozna sie nauczyc w ciagu godziny na takm spotkaniu to czesto odpowiednik wielodniowej czy nawet wielotygodniowej nauki samodzielnej... Gdybys mial wiecej pytan czy problemow chetnie pomoge np wieczorem chocby przez gg. Polecam sie...

:blush::unsure: Embarassed mi to zajeło znacznie więcej :angry:

Popper bo jest jeszcze jeden wazny czynnik. Podatnosc grunt na przyswajanie nowych informacji i zacieranie starych, na ogol niepomocnych nawykow z korby ale najzwazniejsze ze swoje juz naplatales i teraz juz nie pozostaje nic jak tylko szlifowac technike i czerpac niewatpliwa przyjemnosc z uzytkowania zestawu castinngowego... :mellow:

Serdecznie zapraszam na spotkanie. Zapewniam Cie ze to co mozna sie nauczyc w ciagu godziny na takm spotkaniu to czesto odpowiednik wielodniowej czy nawet wielotygodniowej nauki samodzielnej... Gdybys mial wiecej pytan czy problemow chetnie pomoge np wieczorem chocby przez gg. Polecam sie...

Hej

Na spotkanie chętnie bym przybył, lecz mnie nie bedzie w Polsce. Szkoda :angry:

Pozdrawiam

Slider :D

Michal, wez najlepiej wedke sprzedaj

Hmmm... Słuchaj ja zamierzam to zrobić... lecz sprzedam ten kij i zamówię kijek na komponentach matagi :mellow: (coś w stylu kijka Frika) , jak dobrze pójdzie to może będę miał blank matagi lecz musiał bym pogadać z moimi plecami z Singapuru.. Jak nie to jakiś MC może Corkish lub coś innego. Czas okaże :unsure:

Pozdrawiam

Slider