Skocz do zawartości

Filmy Fly Fishing

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ciekawy patencik na skrzydełko "pojedyncze"

Kiedyś zrobiłem kilka suchych z pojedynczym skrzydełkiem,ale strasznie skręcały przypon.

Prawdopodobnie skrzydełko nie miało "podparcia" o drugie skrzydełko,wyginało się .

Ciekawe jak zachowa się ta mucha w trakcie łowienia.

Kłaniam się Marian.

Edytowane przez marian-56
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Serwus, zapraszam do obejrzenia naszej najnowszej produkcji :-)
Zdjęcia do tego krótkiego wideo powstały podczas naszego pobytu nad norweską Reną.
Z uwagi na bardzo niski stan wody, łowiliśmy właściwie tylko na suche muchy i niewielkie nimfki głównie lipienie, ale trafiały się również sieje oraz niewielkie potokowce.
Jak to często bywa na takich wyjazdach, te największe ryby wygrały z nami nocne batalie, tym samym pozostawiając nas z lekkim niedosytem.
Rena to fantastyczna rzeka, która za każdym razem podczas mojego pobytu zaskakuje w inny sposób. Mam nadzieję wrócić tam w przyszłym roku, aby wyrównać porachunki z "panami nocnej zmiany"

https://www.youtube.com/watch?v=3aCbLfHID_k&feature=youtu.be

• Like 3

Fajny film

Mnie w tym roku Rena przywitała niepoprawnie wysokim stanem wody

Czyli statystycznie woda u obojga z Was była w normie :D

Fajny filmik, widziałem wcześniej na fb.

Michał, ile tak +/- dziennie ryb łowiłeś ? I jaka średnia? Pytam z ciekawości, bo chcę porównać z naszym wyjazdem na północ Norwegii.

W naszym przypadku ryby w nocy nie żerowały, sprawdzaliśmy max do 2:00. Najlepsze efekty były 8:00-16:00.

Dziękuję Panowie,
Przez te kilka wyjazdów w tamte rejony poznałem kilka miejsc na Renie, które różnią się znacząco.
Na niektórych odcinkach ryb jest opór a na innych złowienie kilku sztuk to już nie lada wyczyn.
W lepsze dni na tych lepszych odcinkach łowiliśmy po około 20 ryb. Zdecydowana większość to ryby z przedziału 43-48cm.
Były to jak pisałem wyżej głównie lipienie, ale między nimi trafiały się ładne sieje.
Przy tak niskim stanie wody, pstrągi w dzień były praktycznie nie do złowienia. Mam na myśli te duże pstrągi.
Ich pora nastawała między 23 a 3 rano. Można się było do nich dobrać obierając odpowiednią taktykę, ale przede wszystkim kluczem do sukcesu było umiejętne wytypowanie miejsca nocnego żerowania.
Ostatni okres na Renie to raj dla wędkarzy, niekoniecznie dla ryb. Kto łowił na Renie ten wie, że przy normalnym stanie to trudna technicznie woda i złowienie tam 20 lipieni dziennie jest niemal niemożliwe.
Krótko pisząc mieliśmy sporo szczęścia.

• Like 1

W zasadzie zastanawiałem się nad założeniem nowego tematu, powiedzmy - "Dla początkujących krętaczy, tych od sztucznych much ;)

Ale wkleję filmik tutaj, najwyżej moderacja coś zmieni, jeśli uzna za stosowne. Niektóre informacje z filmu są już trochę przestarzałe czy nieaktualne. Ale podstawy w ogólnym zarysie bardzo dobrze pokazane/omówione.

Edytowane przez Janusz Wałaszewski

• 3 tygodnie później...