lukomat Opublikowano 17 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2021 A co jest "dyskusyjnego" w ich waleczności? I czemu "podobno" dzikie? To jest inny świat. Ryby zachowują się w wielu aspektach po prostu inaczej. Zresztą dotyczy to wielu zakątków na świecie. Nie tylko NZ.Ryby widoczne na filmie weszły do tej rzeki na tarło z jeziora.Pod pojęciem dyskusyjnej waleczności mam na myśli jej brak. Tęczaki, które łowiłem w innych częściach świata "paliły gumę", a te ledwo się bujają.Podobno dzikie, bo tak twierdzi autor filmu, a na poprzedniej stronie tego wątku zastanawialiśmy się czy to nie z hodowli. Ale zakładam, że akurat tego nie czytałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalC Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Pod pojęciem dyskusyjnej waleczności mam na myśli jej brak. Tęczaki, które łowiłem w innych częściach świata "paliły gumę", a te ledwo się bujają.Podobno dzikie, bo tak twierdzi autor filmu, a na poprzedniej stronie tego wątku zastanawialiśmy się czy to nie z hodowli. Ale zakładam, że akurat tego nie czytałeś.Nie czytałem, ale już nadrobiłem.Byłem nad tą rzeką. Ryby są dzikie, bo nikt tego dorzecza od dziesięcioleci nie zarybia. W ciągu roku siedzą w jeziorze (zaporówce) lub pobliskich kanałach połączonych z tą zaporówką. Ta rzeka jest wtedy prawie pusta i często prawie bez wody. Do rzeki wchodzą wiosną (czyli naszą jesienią) na tarło.Na kanałach jest hodowla łososia (tylko łososia; tuczarnie pstrągów są w NZ zakazane). Niewykluczone że część ryb tam się pasła na granulacie i uciekinierach z hodowli.Co do waleczności. Na różnych wodach walczą różnie. Różnica jest nawet pomiędzy wodami NZ. Nie zastanawiałem się nigdy z czego to wynika. Natomiast nie przesadzajmy. Te z filmu też robią świece, odjeżdżają pod drugi brzeg itd. ale mocna wędka i żyłka pozwala na wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Czesc To fajny o karpiach w Australii.Ja to samo, tylko ze z brzegu I na 7'6" 3wt???? Super zabawa.Pozdrawiam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Nie czytałem, ale już nadrobiłem.Byłem nad tą rzeką. Ryby są dzikie, bo nikt tego dorzecza od dziesięcioleci nie zarybia. W ciągu roku siedzą w jeziorze (zaporówce) lub pobliskich kanałach połączonych z tą zaporówką. Ta rzeka jest wtedy prawie pusta i często prawie bez wody. Do rzeki wchodzą wiosną (czyli naszą jesienią) na tarło.Na kanałach jest hodowla łososia (tylko łososia; tuczarnie pstrągów są w NZ zakazane). Niewykluczone że część ryb tam się pasła na granulacie i uciekinierach z hodowli.Co do waleczności. Na różnych wodach walczą różnie. Różnica jest nawet pomiędzy wodami NZ. Nie zastanawiałem się nigdy z czego to wynika. Natomiast nie przesadzajmy. Te z filmu też robią świece, odjeżdżają pod drugi brzeg itd. ale mocna wędka i żyłka pozwala na wiele.Te ryby z filmu to są kloce po 80-100cm. Serio uważasz, że tam z walecznością wszystko OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalC Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Te ryby z filmu to są kloce po 80-100cm. Serio uważasz, że tam z walecznością wszystko OK?Uważam że nie odbiega od normy. Bardzo duże ryby walczą raczej masą, zwłaszcza w zimnej, wczesnowiosennej wodzie w sercu Alp Południowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Uważam że nie odbiega od normy. Bardzo duże ryby walczą raczej masą, zwłaszcza w zimnej, wczesnowiosennej wodzie w sercu Alp Południowych.A łowiłeś dzikie tęczaki poza NZ, czy tylko tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon F Opublikowano 31 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 Jeden z moich filmików, może Wam się przyda. Nie długo zima, więc dla muszkarzy trochę nudniej, można wolny czas przeznaczyć na wykonanie rollerów How to make fly fishing rig rollers - YouTubePrzy okazji zapraszam do subskrybowania kanału.Pstrągawiam! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Jeden z moich filmików, może Wam się przyda. Nie długo zima, więc dla muszkarzy trochę nudniej, można wolny czas przeznaczyć na wykonanie rollerów How to make fly fishing rig rollers - YouTube Przy okazji zapraszam do subskrybowania kanału.Pstrągawiam!Witam na forum.Dlaczego czeska nimfa a nie polska? Nasze coś nie tego? Pytam, bo się nie znam na nimfowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon F Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Temat zawiły i wałkowany nie jeden raz. Czesi można powiedzieć byli prekursorami łowienia tą metoda, wprowadzili nimfy bardzo smukłe, nie zbyt ciężkie do obławiania płytszych łowisk co okazało się niezwykle skuteczne.Nie będe się rozpisywał, bo zdań jest XYZ a wygadywać i odbijać piłeczki ze "znawcami" nie mam zamiary już. Wiem jak to wyglądało na Flytiers, więc szkoda bić pianę Pstrągawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Bo polishnymh.pl było już zajęte, no i każdemu wolno być czechofilem. Ten prosty sposób robienia rollerów opisałem chyba ze dwadzieścia lat temu na Flyfihingu, kiedy Szymon tam jeszcze bywał i dyskutowaliśmy sobie o różnych mykach we flytyingu i podobnych sprawach technicznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon F Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Bo polishnymh.pl było już zajęte, no i każdemu wolno być czechofilem. Ten prosty sposób robienia rollerów opisałem chyba ze dwadzieścia lat temu na Flyfihingu, kiedy Szymon tam jeszcze bywał i dyskutowaliśmy sobie o różnych mykach we flytyingu i podobnych sprawach technicznych.Kurde fajne czasy były..... fejsbut wszystko zniszczył. Przenieśliśmy Flytiers na FB ale to nie to co kiedyś ....Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Kurde fajne czasy były..... fejsbut wszystko zniszczył. Przenieśliśmy Flytiers na FB ale to nie to co kiedyś ....Pozdrawiam!!!Mały offtop... Szymon, troszkę jesteś sam sobie winien, że ludzie uciekli na inne grupy... Sam przez chwilę byłem u Ciebie (jeszcze na forum), ale zrezygnowałem... Brak możliwości konstruktywnej dyskusji i kasowanie krytycznych wobec innych postów, usuwanie postów z komisu itp. spowodowała odbicie się wielu osób... Tak że nie wiń FB... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon F Opublikowano 1 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 Mały offtop... Szymon, troszkę jesteś sam sobie winien, że ludzie uciekli na inne grupy... Sam przez chwilę byłem u Ciebie (jeszcze na forum), ale zrezygnowałem... Brak możliwości konstruktywnej dyskusji i kasowanie krytycznych wobec innych postów, usuwanie postów z komisu itp. spowodowała odbicie się wielu osób... Tak że nie wiń FB...Ciut generalizujesz przez pryzmat tego co nie podobało się Tobie i jakiejś części ludzi. Administracja owszem-działała można powiedzieć dość mocno w kilka osób. Ty widzisz od strony użytkownika ja i administracja od strony administracji, liczb itd. Napisałem że FB, bo tak właśnie to wyglądało-FB jest prosty, wszędzie dostęp itd. Ale wygadywał się nie będę ani sprzeczał bo po co.Dobrze, że tutaj zawitałem, bo fajnie kliknąć z ludzmi ze starych czasów Fajne wspomnienia wracają :) To tyle żeby nie "offtopować"Pstrągawiam i dodaję coś do tematu filmików: Body glass nymph for rainbow trout Trout Area lures - YouTube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 16 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Pozdrawiam Zbigniew 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pumeks Opublikowano 31 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 The Trophy | A Dry Fly Fishing Film | 2022 bdb film Rolf NylinderaPolecam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Coś z mojego ulubionego zakątka łososiowego w Szkocji. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Coś z mojego ulubionego zakątka łososiowego w Szkocji. Świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2022 Nawet nie wiedzialem, ze taki temat istnieje Filmik, do ktorego wrzucam link ponizej to jak dla mnie ogromne marzenie i mam nadzieje je spelnic w niedalekiej przyszlosci. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 6 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2023 Scottish Highlands Salmon fly fishing Summer - 2022 - YouTube Malownicza Kraina. Pozdrawiam Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 11 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 https://youtu.be/TV0Dkol8yDc?si=RSw1WQNXo6XH7GjB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 11 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 https://youtu.be/TV0Dkol8yDc?si=RSw1WQNXo6XH7GjBIslandia jest odlotowa;-)ale wędkarz mógłby switcha sobie wziąć, a nie męczyć się SH 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 (edytowane) Czyste niedźwiedzie mięso :-) https://youtu.be/6tsAZQma_Y4?si=6mKEuix3Gvm-e4Wz Edytowane 12 Października 2023 przez peresada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi