Skocz do zawartości

Filmy Fly Fishing

Darecki72

Rekomendowane odpowiedzi

A co jest "dyskusyjnego" w ich waleczności? I czemu "podobno" dzikie?

To jest inny świat. Ryby zachowują się w wielu aspektach po prostu inaczej. Zresztą dotyczy to wielu zakątków na świecie. Nie tylko NZ.

Ryby widoczne na filmie weszły do tej rzeki na tarło z jeziora.

Pod pojęciem dyskusyjnej waleczności mam na myśli jej brak. Tęczaki, które łowiłem w innych częściach świata "paliły gumę", a te ledwo się bujają.

Podobno dzikie, bo tak twierdzi autor filmu, a na poprzedniej stronie tego wątku zastanawialiśmy się czy to nie z hodowli. Ale zakładam, że akurat tego nie czytałeś.

Pod pojęciem dyskusyjnej waleczności mam na myśli jej brak. Tęczaki, które łowiłem w innych częściach świata "paliły gumę", a te ledwo się bujają.

Podobno dzikie, bo tak twierdzi autor filmu, a na poprzedniej stronie tego wątku zastanawialiśmy się czy to nie z hodowli. Ale zakładam, że akurat tego nie czytałeś.

Nie czytałem, ale już nadrobiłem.

Byłem nad tą rzeką. Ryby są dzikie, bo nikt tego dorzecza od dziesięcioleci nie zarybia. W ciągu roku siedzą w jeziorze (zaporówce) lub pobliskich kanałach połączonych z tą zaporówką. Ta rzeka jest wtedy prawie pusta i często prawie bez wody. Do rzeki wchodzą wiosną (czyli naszą jesienią) na tarło.

Na kanałach jest hodowla łososia (tylko łososia; tuczarnie pstrągów są w NZ zakazane). Niewykluczone że część ryb tam się pasła na granulacie i uciekinierach z hodowli.

Co do waleczności. Na różnych wodach walczą różnie. Różnica jest nawet pomiędzy wodami NZ. Nie zastanawiałem się nigdy z czego to wynika. Natomiast nie przesadzajmy. Te z filmu też robią świece, odjeżdżają pod drugi brzeg itd. ale mocna wędka i żyłka pozwala na wiele.

Nie czytałem, ale już nadrobiłem.

Byłem nad tą rzeką. Ryby są dzikie, bo nikt tego dorzecza od dziesięcioleci nie zarybia. W ciągu roku siedzą w jeziorze (zaporówce) lub pobliskich kanałach połączonych z tą zaporówką. Ta rzeka jest wtedy prawie pusta i często prawie bez wody. Do rzeki wchodzą wiosną (czyli naszą jesienią) na tarło.

Na kanałach jest hodowla łososia (tylko łososia; tuczarnie pstrągów są w NZ zakazane). Niewykluczone że część ryb tam się pasła na granulacie i uciekinierach z hodowli.

Co do waleczności. Na różnych wodach walczą różnie. Różnica jest nawet pomiędzy wodami NZ. Nie zastanawiałem się nigdy z czego to wynika. Natomiast nie przesadzajmy. Te z filmu też robią świece, odjeżdżają pod drugi brzeg itd. ale mocna wędka i żyłka pozwala na wiele.

Te ryby z filmu to są kloce po 80-100cm. Serio uważasz, że tam z walecznością wszystko OK?

Jeden z moich filmików, może Wam się przyda. Nie długo zima, więc dla muszkarzy trochę nudniej, można wolny czas przeznaczyć na wykonanie rollerów :)

How to make fly fishing rig rollers - YouTube

Przy okazji zapraszam do subskrybowania kanału.

Pstrągawiam!

Witam na forum.

Dlaczego czeska nimfa a nie polska? Nasze coś nie tego? Pytam, bo się nie znam na nimfowaniu :)

Temat zawiły i wałkowany nie jeden raz. Czesi można powiedzieć byli prekursorami łowienia tą metoda, wprowadzili nimfy bardzo smukłe, nie zbyt ciężkie do obławiania płytszych łowisk co okazało się niezwykle skuteczne.
Nie będe się rozpisywał, bo zdań jest XYZ a wygadywać i odbijać piłeczki ze "znawcami" nie mam zamiary już. Wiem jak to wyglądało na Flytiers, więc szkoda bić pianę :)
Pstrągawiam!

Bo polishnymh.pl było już zajęte, no i każdemu wolno być czechofilem. ;) Ten prosty sposób robienia rollerów opisałem chyba ze dwadzieścia lat temu na Flyfihingu, kiedy Szymon tam jeszcze bywał i dyskutowaliśmy sobie o różnych mykach we flytyingu i podobnych sprawach technicznych.

• Like 1

Bo polishnymh.pl było już zajęte, no i każdemu wolno być czechofilem. ;) Ten prosty sposób robienia rollerów opisałem chyba ze dwadzieścia lat temu na Flyfihingu, kiedy Szymon tam jeszcze bywał i dyskutowaliśmy sobie o różnych mykach we flytyingu i podobnych sprawach technicznych.

Kurde fajne czasy były..... fejsbut wszystko zniszczył. Przenieśliśmy Flytiers na FB ale to nie to co kiedyś ....

Pozdrawiam!!!

Kurde fajne czasy były..... fejsbut wszystko zniszczył. Przenieśliśmy Flytiers na FB ale to nie to co kiedyś ....

Pozdrawiam!!!

Mały offtop... Szymon, troszkę jesteś sam sobie winien, że ludzie uciekli na inne grupy... Sam przez chwilę byłem u Ciebie (jeszcze na forum), ale zrezygnowałem... Brak możliwości konstruktywnej dyskusji i kasowanie krytycznych wobec innych postów, usuwanie postów z komisu itp. spowodowała odbicie się wielu osób... Tak że nie wiń FB...

• Like 1

Mały offtop... Szymon, troszkę jesteś sam sobie winien, że ludzie uciekli na inne grupy... Sam przez chwilę byłem u Ciebie (jeszcze na forum), ale zrezygnowałem... Brak możliwości konstruktywnej dyskusji i kasowanie krytycznych wobec innych postów, usuwanie postów z komisu itp. spowodowała odbicie się wielu osób... Tak że nie wiń FB...

Ciut generalizujesz przez pryzmat tego co nie podobało się Tobie i jakiejś części ludzi. Administracja owszem-działała można powiedzieć dość mocno w kilka osób. Ty widzisz od strony użytkownika ja i administracja od strony administracji, liczb itd. Napisałem że FB, bo tak właśnie to wyglądało-FB jest prosty, wszędzie dostęp itd. Ale wygadywał się nie będę ani sprzeczał bo po co.

Dobrze, że tutaj zawitałem, bo fajnie kliknąć z ludzmi ze starych czasów :) Fajne wspomnienia wracają :):) To tyle żeby nie "offtopować"

Pstrągawiam i dodaję coś do tematu filmików:

Body glass nymph for rainbow trout Trout Area lures - YouTube

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...