Skocz do zawartości

Dyskusja o materiałach wydzielona z "wobki DL"

Homegeon

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba bardzo nieuważnie czytać lub mieć wyjątkowe pokłady złej woli, by zaliczyć mnie do przeciwników metody połówkowej. Tak jak nie jestem obrońcą stosowania balsy (sam ją stosuję) zawsze i wszędzie, gdyż znam jej ograniczenia, tak też nie neguję zalet metody połówkowej. Jedynie zwracam stanowczą uwagę, że jej "uniwersalność" oraz możliwość osiągnięcia "wszystkiego" są mocno przesadzone. I nie ma co piać z zachwytu, a raczej poznać jej możliwości i ograniczenia. Oczywiście, jeśli chce się poznać zasady rządzące się wyważaniem woblera, a jest się początkującym i niecierpliwym... 

Nieprawdą też jest insynuowanie, w tym konkretnym wypadku - mi, że nie rozpoznaję i nie umiem dostosować się do potrzeb konkretnego klienta. Uważam to za zarzut tyleż kłamliwy co chybiony. Moi klienci są tu najlepszym dowodem. Od lat pytam Ich o warunki, w jakich będą łowili oraz Ich osobiste preferencje. Nie tylko tworzę woblery. Mam za sobą kilkadziesiąt lat łowienia na spinning, konfrontując się wielokrotnie zarówno towarzysko jak i wyczynowo, mam odpowiednie doświadczenie poparte tytułami zdobytymi na zawodach. Dlatego też pozwalam sobie stwierdzić z całą stanowczością, że potrafię stworzyć woblery łowiące ryby w różnych, czasem bardzo konkretnych warunkach, co najmniej tak dobrze, jak metodą kopiowania czyjegoś woblera. I dumnie nosić wysoko głowę, że są to moje konstrukcje, a nie podróbki.

A za najbardziej uniwersalny materiał uważam pianę. Tyle tylko, że chwilę, gdy rzeźbię w drewnie, obok tych, w których łowię, cenię sobie najbardziej.

Miałem tu nie pisać ale napiszę :-)

Januszu porównywanie mnie do chińczyków ,określanie mianem bezkrytycznych wyznawców ,kopistów ,kłamców itp.itd jest po prostu żałosne :-)

Więcej nie ma co pisać :-)

Chociaż nie ,proponuję zassać trochę pyłu :-)

Edytowane przez Kielo

Oj Tomku, Tomku...

Zarówno w wątku, jak i w naszej prywatnej rozmowie napisałem Ci sporo rzeczy. Wyczytałeś nie to, co napisano, tylko to, co chciałeś. Zwracając nawet stanowczo, acz życzliwie uwagę, próbowałem Ci coś przekazać. Możesz z rad skorzystać, możesz je zignorować. Oczywiście możesz też po prostu się obrazić.

Nie jesteś w stanie niczego mi przekazać acz z wszelkich rad zawsze korzystam :-) ,ja widzisz Janusz nie pisze podobnych pierdoletów na twój temat i nie zamierzam bo ludzie sami są w stanie ocenić co kto sobą reprezentuje :-) ,tak że pisz Januszku ile wlezie ,tylko pamiętaj w ramach kurażu - pyłek :-).

• 3 tygodnie później...

Te akurat się czasem czepiają ponieważ to rozm.14 ale nie jest to uciążliwe, ponieważ szybko się rozplątują, można całkowicie wyeliminować splątania stosując mniejsze kotwiczki w rozm 16-18 tylko niestety ciężko takie dostać ;)

Pianka, odkąd zacząłem ją stosować nie widzę sensu bawić się w balse, daje dużo większe pole do popisu w tworzeniu a wobler zachowuje się identycznie co wykonany z balsy :)

Ja ci dam, hahahaha :angry: Piana wróg artystów najgorszy.