Pszemo Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Witam Zakupiłem pierwszy zestaw do kręcenia much który przyjdzie w przyszłym tygodniu Całą zimę postanawiam poświęcić na naukę wiązania tak żeby już w przyszłym roku złowione ryby cieszyły mnie podwójnie Oglądając filmy widzę, że wiązanie much to sztuka i domyślam się, że musi sprawiać wielką przyjemność Szukałem trochę w wędkarskich sklepach internetowych materiałów do wiązania much. Nici wiodące, wires, lamety, haki, główki wolframowe kupiłem już z pierwszym zestawem. Lubię jednak pochodzić dookoła, innymi ścieżkami poszukać czegoś ciekawego i zacząłem zastanawiać się jednak czy nie warto poszukać alternatywy dla tego co sklepy wędkarskie proponują np. w zakresie piór. Znalazłem w sieci coś takiego http://www.sklep.ekaleta.com/piora/1 Jest bażant, jest kogut, jest gęś są materiały cdc i wiele wiele innych. Ceny jakby lepsze pytanie tylko jak ma się jakość i przydatność w wiązaniu w porównaniu do tych z wędkarskiego - ktoś może testował ?? Jeśli macie jakieś inne wskazówki, ktoś korzystał z innych alternatyw w przypadku innych "podzespołów" piszcie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia. Te piórka jak najbardziej się nadają, ponadto w tym sklepie masz korale, pióra Metza, czy Whitinga, igły do filcowania, które doskonale nadają się do kręcenia nań much tubowych, druciki, mulina na tułowia do nimf, brokat jako dodatek do główek z wykorzystaniem lakieru UV, bądź żywicy epoxydowej, Śmiało kombinuj, dywanu (nie takiego zwykłego, ale z długimi pasmami) używa się na skrzydełka much szczupakowych, podobnie kanekalon, tyle że jest bardziej sztywny. W empiku kupuje się arkusze pianek, które można wykorzystać do popperów, albo do żuków jako odwłok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 No to stary wsiąkłeś Oczywista wiele z tych rzeczy z linku się nada inne bardzo się nadadzą. Zbieraj wełenki, które po pocięciu na centymetrowe odcinki wrzucasz do młynka do kawy i masz kapitalny dubbing. Zbieraj wszelakie pióra, nitki, lamety. Przyda się kolorowa folia, przezroczysta folia, prezerwatywy kolorowe (proponuję nieużywane), skóry z kiełbas(mogą być używane). Nie wiem czy jeszcze są używane, bo mam stary zapas ale kapitalne były nici chirurgiczne tzw. catgut z których robiło się doskonałe nimfy tzw, catgutówki. Sierści wszystkiego co skacze, biega i ryje. Przyda się rafia naturalna w słomkowym kolorze (jest specjalna wędkarska impregnowana) ale jak nie odwiedź lepsze kwiaciarnie albo sklepy z lepszym winkiem (butelki są zabezpieczane rafią w skrzynkach) Wszystko mieszkaj, łącz, kombinuj ale i nie unikaj sprawdzonych "receptur". Pamiętaj też aby kolor oceniać zawsze po namoczeniu. Często mucha zmienia znacznie kolor po namoczeniu przykład... sucha mucha w której robisz tułów nawijając równo na trzonku czarną nić wiodącą. Na to nawijasz tułów z żółtego jedwabiu. Kiedy mucha jest sucha jest żółta ale po namoczeniu, w zależności od ilości nawojów żółtego (grubości) tułów staje się od zielonego po jasno oliwkowy. Podobnie rzecz maa się przy nimfach i dubbingu. W razie wątpliwości pisz na priw lub w wątku jak będę w stanie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Już nie mogę się doczekać pierwszego kręcenia Będę się dzielił i pytał ile się da. Mam pomysł na wspaniałą nimfę lipieniową a na tułów posłuży mi biszkoptowo/beżowy podszerstek mojego psa Golden Retrivera myślę, że to może być strzał w 10 Będę kombinował jak tylko się da obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Siedzę w sieci, szukam i takie coś znalazłem dla przykładu http://naturalworld.pl/pl/c/Skory-z-jelenia-dekoracyjne/64 Przeliczyłem sobie. Z jednej takiej skóry wychodzi po odliczeniu ścinków gorszej jakości myślę ok 140 kawałków 8x8 cm skóry z futrem zimowym.Można sobie podzielić w zaciszu domowym i pobarwić na różne kolory wg uznania Gdyby kupić taką skórę przykładowo na 4 osoby tak żeby każdy dostał praktycznie identyczny płat wyjdzie po 60 zł od osoby i aż po 35 kawałków 8x8 cm.Można kręcić i kręcić. Cenowo w porównaniu do wędkarskich miazga. Tutaj jeden kawałek 1,7 zł w wędkarskim 10-12 zł Co myślicie warto??Może ktoś chętny na zrobienie zapasu ?? Myślę, że gdyby pokręcić się po znajomych z których ktoś może polować można kupić takie cudo jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Nie wiem,czy jest sens się bawić.Dubbing wcale nie wychodzi tak drogo i jest bardzo wydajny ,przynajmniej mi wystarcza na dlugo.Z takiej skory jelenia aż tak wile wzorów much nie da się zrobić,chyba ze chcesz to mielić ,ale sporo z tym pracy.Drożej znacznie wychodzą chyba haki i główki,zwłaszcza wolframowe.Moja rada to skompletować sobie materiał na jakiś jeden dwa wzory i doprowadzić go do perfekcji np jakaś brazaka czy kiełż.Idzie zima najlepsza pora na produkcje zapasów na cały sezon.pozdrawiam Edytowane 22 Listopada 2013 przez pawelG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Kolejny materiał który jest moim zdaniem absurdalnie drogi w sklepach wędkarskich i myślę, że nie warto za niego przepłacać to WIRES miedziane. Za 50 zł można się wyposażyć w emaliowany drut miedziany na kolejne 5 lat w różnych średnicach Spokojnie można z dużej szpuli nawijać na małe pasujące do Bubbin Holdera http://allegro.pl/listing/listing.php?p=2&string=drut+nawojowy Edytowane 25 Listopada 2013 przez Pszemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Żródło drucików - cewki transformatorowe, uzwojenie małych silniczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Żródło drucików - cewki transformatorowe, uzwojenie małych silniczków. Wiem wiem ale nie posiadam takowych a tutaj mogę sobie nawet przekrój dobrać odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi