Skocz do zawartości

Czarnobyl - raj wendkarski?

BITR

Rekomendowane odpowiedzi

Chentnie organizuje wyjazd, zaswe witam. :mellow:

Ale chyba nie uwaznie czytales to co pisalem pro kuzsownictwo, siatki i t.p. Gdybym za jeszce placil pieninionze za to wszystko to juz bylo b za duzo :angry: , chociaz ryby wtedy bylo by wiencej - jest cala kupa chentnych na free cos tam i zlapac, toz kazdy lapie aby co aby jak. C&R to mega-rzadkosc. Mentalnosc' po prostu fatalna dla srodowiska. Ale jak sie umie to cos' zlowic sie da, tu kazda ryba zlowiona metoda sportowa bendzie za dwie.

Z reguly to za wendkastwo na wodzie nie prywatyzowanej u nas sie nie placi wogole. Mamy okres ocronny jeden na wszystkie ryby bez wyjantku - z 1 kwietnia do 10 czerwca (troche glupio, ale i tak nikt go nie szanuje). Wtedy jak cie zlapia to kosztuje 17 grywen (czyli 8 zlotych), jezeli mowisz po polscu to drozej :mellow: (ale mowic bende ja B) )

PS. 9-11 maja bendzie u nas maly festiwal UL spiningu na rzece Dniestr. Wszyscy chentni moga brac udzial. Welcome!!!

:lol: fajnie to zabrzmiało xD nie rozumiem tylko jednego, dla czego mówiący po polsku płacą więcej? :mellow:

Chlopaki wyjechali sobie na rzeke zeby lapac wendkarzy-kuszownikow za metoda C&R: zlap', wezmij maksymum kasy i wupuszc, mozhe go jeszce kto zlapie :mellow: . Ukrainiec to standartowy okaz, polak to juz swietny ekzemplarz a amerykanin... :huh: Jezeli wpadnie ci do glowy pomysl ze oni ne zrozumieja po polscu i sprobojew rozmawiac z nimi po angielsku... angileskiego 100% nie zrozumieja ale to bendzie jeszce znacznie, znacznie drozej. :lol:

Zlot w Ukrainie? Nareszcie, chociaz jakies marzenia sie zbywaja :mellow: :mellow: :mellow:

A tak serjo, to jakby kto z forumowicow byl przejazdem we Lwowie to cheb, sol i mape fajnych lowisk gwaranuje! B)

(no i Nemiroff z Soyz-Wiktanem tezh :D )

@BITR,

Na jerkbait.pl wszystko jest możliwe...już pojawiają się pomysły wypadu w Twoje strony :D

W tym roku ruszam w innym kierunku ,ale w 2009 kto wie,kto wie :mellow:

pozdrawiam i proszę o jak najwiecej info o Twoich łowiskach i połowach B)

Privet!

Kak diela? :D

Pisze do Ciebie, bo często jeżdze na Ukraine (do żony), ale dobrych łowisk to tam nie znam?

Do Czarnobyla to raczej nie chcę jechać - obecna ilość palców mi wystarcza

A dokładniej to interesuje mnie Sumskaobłość Sumy - miasto no, a jak się trafią sumy to też :o

Bcego xapowego!

Kuros

http://www.fishing-uk.net/

Mamy pare miejsowek na bolenie... ale 90% sa lapane w wielkich rzekach - Dniepr, Dnister (ale znachnie mizhej po nurtu odemnie).

W mojim regionie to sa pare miescowek: jeriora - kariery grawijne i rzeki Stryj, Dniestr, Bug. Znajomy zlapal bolenia na 4kg pozna jesienia 2007 na jig (Dniestr). W tych jeziorach to boleniow jest jak... bija ukleje latem non stop, ale zlapac cos' malo komu sie udaje(wienkszosc nie wie nawet zhe to sa bolenie, sam kiedys stracilem caly dzien na nich i nic). W rzekach tezz sa ale sam ich lowich nie umiem wogole. Gdy by ktos przyjechal i pokazal mi jak to zrobic... :mellow:

@BITR,

Na początek poczytaj to co zostało napisane o połowie tej ryby na jerkbait.pl i innych stronach internetowych.

Jest o szprzęcie,przynętach i sposobach połowu.

Myśle ,że z taką wiedzą teoretyczną można spokojnie zacząć łowić bolki i zdobywać własne doświadczenie :D

Juz mam cala papke w artukulami ukrainskimi, rosyjskimi i polskimi na ten temat ale czuje ze zblizham sie bo swego pierwszego bolka bardzo powoli.

Jedna rzecz to przecytac inna to jak ci ktos pokazhe.

Mam dwoch znajomych oboje stracili rok na zlapanie pierwsego sandacza, jeden to ten rok chodzil za doswiadczonym wendkarzem i prosil go o spolna wyprawe(i odrazu mu sie udalo). Drugi to probowal zlapac rybe po ksianzce: 8 razy wiosna, 2 razy w czerwcu, jeden raz we wrzesnju i kiedy sie to mu udalo to bylo na dworze juz 15 listopada.

PS. Ten drugi znajomy to ja :mellow:

http://www.active.lviv.ua/download.php?id=3129&mode=view

(na tylnym planie jeden z karierow z boleniami)

A swoja droga to niezly mix:

* bolenie ryby nurtu i powierzchniowych swer wody zerujacye nawet, a czasem najlepiej - bo ida za ukleja - w srodku dnia za szybko uciekajzcymi rybkami oraz

* sandacze najczesciej polawiane z dna, w nocy na tzw. trupka - martwa rybke..

Wydawac by sie moglo, ze tylko wielkosc rybek jest podobna, ale raz mialem przypadek - bardzo bardzo wczesnie rano - ze sandacze (i to ladne) gryzly w 20cm ciemno-zielonego twistera?!

Moze tylko odganialy intruza, ale jak nic nie bierze to czasami warto sprobowac tak jakbys nigdy nie pomyslal ze powiino sie lub na ta przynente co to w pudelku zalega :D

PS. Masz jakies info o lowiskach niedaleko Sum? Wiem, ze jest tam - chyba - warta odwiedzin rzeka??

http://www.fishing-uk.net/

Juz mam cala papke w artukulami ukrainskimi, rosyjskimi i polskimi na ten temat ale czuje ze zblizham sie bo swego pierwszego bolka bardzo powoli.

Jedna rzecz to przecytac inna to jak ci ktos pokazhe.

Mam dwoch znajomych oboje stracili rok na zlapanie pierwsego sandacza, jeden to ten rok chodzil za doswiadczonym wendkarzem i prosil go o spolna wyprawe(i odrazu mu sie udalo). Drugi to probowal zlapac rybe po ksianzce: 8 razy wiosna, 2 razy w czerwcu, jeden raz we wrzesnju i kiedy sie to mu udalo to bylo na dworze juz 15 listopada.

PS. Ten drugi znajomy to ja :mellow:

http://www.active.lviv.ua/download.php?id=3129&mode=view

(na tylnym planie jeden z karierow z boleniami)

ja na swojego pierwszego bolenia poświęciłem prawie cały rok... ale gdy już go złapałem, pomimo że był to maluch, cieszyłem się jak dziecko :D