Skocz do zawartości
  • 0

Lawrence Mark 5 PRO czy Humminbird 571 HD DI ????

xbart

Pytanie

Czy ktoś z kolegów może doradzić które echo wybrać 

Lawrence Mark 5 Pro 

Czy 

Humminbird 571HD DI 

Mianowicie chodzi generalnie o stożki … Lawrence ma 120*  a humminbird 20* oraz 60* , jak to ma się w praktyce ??? Która będzie lepsza???  czy hummnibird nie będzie miał zbyt małych stożków ???

Opinie na temat Lawrence Mark 5 Pro już znalazłem , natomiast nie mogę znaleźć opini o Humminbird 571 HD DI , czy ktoś z was używa Humminbirda ???

Pozdrawiam 

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To nie są modele które do końca można porównać ze sobą. Lowrance nie ma odpowiednika takiego Humminbirda 571. w HB masz tutaj dwa rodzaje obrazowanie standardowy sonar oraz DI (lepsza separacja obiektów).

Lowrance w tym przypadku 1000 a Humminbird 1900. Jak możes dołożyć i zależy ci na DI to bierz HB. Jak nie zależy ci na DI to bierz Lowrance.

Te stożki i kąty to pic na wodę..."chłyt marketindody" jak to było w jednym kabarecie.

• 0

Ostatnio dosyć intensywnie zastanawiałem się nad zmianą Marka pro na Elite 5HDI. Dałem sobie spokój  bo poza wydaniem dużo większej kwoty nie otrzymam przyrostu funkcjonalności ... tylko efektownie wyglądający gadżet. IMO lepsza opcją jest Mark pro + ręczny GPS :)

• 0

Ostatnio dosyć intensywnie zastanawiałem się nad zmianą Marka pro na Elite 5HDI. Dałem sobie spokój  bo poza wydaniem dużo większej kwoty nie otrzymam przyrostu funkcjonalności ... tylko efektownie wyglądający gadżet. IMO lepsza opcją jest Mark pro + ręczny GPS :)

Gadget ???? Rozumiem, że twoja opinia jest poparta porównaniem tych urządzeń w praktyce a nie czysto akademickich dywagacji ? Zapewniam, że technologia HDI to znacznie większa funkcjonalność i możliwości analizy tego co pod wodą. Użytkując urządzenie z wbudowanym skanerem częstotliwości 455/800 kHz (Humminbird 998c) mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że w zasadzie już nie korzystam z tradycyjnej echosondy. Jedynie podczas wyjazdów na fiordy gdzie muszę operować na znacznie większych głębokościach niż te które osiągają 455/800 korzystam z funkcji tradycyjnej echosondy. 

• 0

Zgadza się. Ludzie wypisują bzdury że na DSI nie widać ryb i w ogóle ta technologia jest do bani.Nieprawda!!!

To super technologia. Zielsko, kamień czy cokolwiek plus ryba w pobliżu - na tradycyjnym sonarze widać jedną plamę, jak się spojrzy na DSI wtedy wszystko jasne. Podobnie jest z ławicą ryb. Ten pierwszy może pokazać gruby łuk który mozna pomylić z grubą rybą.Drugi natomiast wyświetli pojedyncze plamki ukazujące pojedyncze ryby.

• 0

Myślę, że troszkę daliście się ponieść nadinterpretacji. Nie napisałem, że do bani tylko moim zdaniem (IMO).

Nie miałem do czynienia z sondami Humin'a tylko z Lowrancami chociaż pewnie efekt na ekranie ten sam (uogólniam).

Chciałem zaszaleć i nakręciłem się na 7HDI. Nawet zarzuciłem temat na forum czy warto zmienić marka na coś innego np 7HDI.

W tzw międzyczasie okazało się, że znajomek ma DSI więc szybko do pawęży i testujemy .... finał był taki, że poza "w pierwszej chwili WOW" niczego nowego się nie dowiedziałem o tym co znajduje się pod pontonem.

Fajnie to wszystko widać ale nie jestem pewien czy chciałbym mieć echo tylko z DSI HDI? 

Póki co 2D jest dla mnie zdecydowanie najpraktyczniejsze. Jeżeli dużo się pływa i często jest się na wodzie z echem to każde nawet Cuda 168 pokaże nam co trzeba.

Dlatego też napisałem że wg mnie lepiej 900pln przeznaczyć na GPS ręczny bo IMO funkcjonalności w tych 9stówach nie znalazłem za 9 stów. Może HDS Gen.2 byłby niezłym sprzętem ale w związku z tym, że trzeba za niego dać sporo złota nie wnikałem w temat ni też się nie nakręcałem.

Ot  tyle to.

• 0

No tak ale Koliberek ma 2 d oraz HDI a Lawrenc 5 DSI ma chyba tylko samo DSI .... z tego co słyszałem i widziałem na forach oraz alledrogo dużo ludzi pozbywa się lawrence 5 DSI ....  lepsza jest w tej chwili L mark 5 pro w porównaniu z DSI,  ale w temacie jest która lepsza LMark5 PRO czy Hummnibird 571 HD DI =)

• 0

Myślę, że troszkę daliście się ponieść nadinterpretacji. Nie napisałem, że do bani tylko moim zdaniem (IMO).

Nie miałem do czynienia z sondami Humin'a tylko z Lowrancami chociaż pewnie efekt na ekranie ten sam (uogólniam).

Chciałem zaszaleć i nakręciłem się na 7HDI. Nawet zarzuciłem temat na forum czy warto zmienić marka na coś innego np 7HDI.

W tzw międzyczasie okazało się, że znajomek ma DSI więc szybko do pawęży i testujemy .... finał był taki, że poza "w pierwszej chwili WOW" niczego nowego się nie dowiedziałem o tym co znajduje się pod pontonem.

Fajnie to wszystko widać ale nie jestem pewien czy chciałbym mieć echo tylko z DSI HDI? 

Póki co 2D jest dla mnie zdecydowanie najpraktyczniejsze. Jeżeli dużo się pływa i często jest się na wodzie z echem to każde nawet Cuda 168 pokaże nam co trzeba.

Dlatego też napisałem że wg mnie lepiej 900pln przeznaczyć na GPS ręczny bo IMO funkcjonalności w tych 9stówach nie znalazłem za 9 stów. Może HDS Gen.2 byłby niezłym sprzętem ale w związku z tym, że trzeba za niego dać sporo złota nie wnikałem w temat ni też się nie nakręcałem.

Ot  tyle to.

Jeżeli wyrażasz opinię, że to gadget to tylko to uzasadnij, bo IMO to trochę za mało jak na uzasadnienie. Ktoś może to potraktować jako ważną wskazówkę przy wyborze a to tylko Twoje IMO. 

• 0

@paprykarz Dlatego też każdy może opisać swoje doświadczenia. Nie napisałem, że nie warto bo tak jest i kropka tylko przedstawiłem swoje zdanie.

@Maver  Jeżeli 5DSI jest kiepskie bo bez 2D to dlaczego wg Ciebie sonda z DSI z 2D jest ok? Bo ma 2D? :)

Dla mnie DSI jest wartością która ma bezpośrednie przełożenie przede wszystkim na złoto. :)

I tak całkiem BTW screen z 7HDI .... czy jest duża różnica pomiędzy 2D a HDI ?

IMO jest ale czy jest warta tylu pieniędzy ? :)

To jest oczywiście bardzo względne ale domyślam się, że autor wątku nie chciał by przepłacić. :)

post-49430-0-93823300-1385237015_thumb.jpg

Edytowane przez sucks_one

• 0

@paprykarz Dlatego też każdy może opisać swoje doświadczenia. Nie napisałem, że nie warto bo tak jest i kropka tylko przedstawiłem swoje zdanie.

@Maver  Jeżeli 5DSI jest kiepskie bo bez 2D to dlaczego wg Ciebie sonda z DSI z 2D jest ok? Bo ma 2D? :)

Dla mnie DSI jest wartością która ma bezpośrednie przełożenie przede wszystkim na złoto. :)

I tak całkiem BTW screen z 7HDI .... czy jest duża różnica pomiędzy 2D a HDI ?

IMO jest ale czy jest warta tylu pieniędzy ? :)

To jest oczywiście bardzo względne ale domyślam się, że autor wątku nie chciał by przepłacić. :)

Zrzut jest fatalnej jakości i nie ma co tu porównać ale jeżeli porównasz moje zrzuty lewą i prawą stronę na zrzucie poniżej to zobaczysz że na lewym jest drzewo a w systemie 2D go nie ma a to jest już istotna informacja

post-53519-0-53343400-1385239409_thumb.png

Na kolejnym możesz rozpoznać jakie zielsko jest na górce więc mi nie mów że w twojej opinii to gadget

post-53519-0-50414000-1385239614_thumb.png

• 0

Powyższe są doskonałymi przykładami dla autora wątku i innych użytkowników, którzy mają problem z podjęciem decyzji .... kupić czy nie kupić (może im to ułatwi).

Fajnie, że ów echo spełnia Twoje oczekiwania i na tym poprzestańmy tą za chwile jałową konwersacje.

Przyjąłem Twoją opinię do wiadomości. Nie chcę Ciebie przekonywać do niczego ani tym bardziej udowadniać Tobie i innym że ta droga jest tą właściwą. Luzzz

Niemniej jednak dla mnie za tyle złota to gadżet. :)

• 0

No cóż już raz widziałem w TV gościa który twierdził że nikt go nie przekona że czarne jest czarne a białe jest białe. Albo mamy tak samo trudny przypadek albo członka tej samej sekty. Mam tylko nadzieję, że ta dyskusja pokazała, że ten sam przedmiot można widzieć na różne sposoby i osoba wybierająca dla siebie jakąś technologię jest wstanie to ocenić i podjąć decyzję o wyborze echosondy.

• 0

Mam nadzieję, że xbart'owi ułatwi to wybór jakikolwiek on będzie a kończąc ... możesz jeszcze pokazać jak wyglądają rośliny ze zdjęcia w 2D ?

A tak BTW trochę jest irytujące, że przekonujesz mnie do swojego poglądu. Spróbowałem, doświadczyłem i subiektywnie twierdzę, że nie warto a Ty ciągle swoje.

Wytłumacz dlaczego lepszy jest H od L czy jakkolwiek  autorowi a nie mi a porównywanie do sekt i gości z TV  pozostaw w fanclub'ie  HD DI/HDI.

Pozdro i bez odbioru.

• 0

Panowie, spokojnie...kazdy ma prawo do swojej opinii, ma tez prawo przy niej pozostac...bez wzgledu na jakosc argumentacji. Tu akurat autor watku powinien wtracac od czasu do czasu bo to on uszczupli stan swojego konta i on bedzie to uzywal. I z tego trzeba wyprowadzic zmienne dotyczace zakupu....

Moge dodac osobiste przemyslenia odnosnie sondy...po co mi sonda? No dokrece do lodki/ pontonu i bede lowil w Wisle, jakies jeziora (w tym szwedzkie), moze skocze na Ebro, moze nad Pad, moze nasze Morze przy brzegu. Mniej wiecej to wszystko...

No a jezeli tak to jak najbardziej Lowranc 5Xpro bedzie ok. dla bardzo duzej rzeszy wedkarzy.

Natomiast jak juz ktos sie znudzil bezrybiem w wiekszosci naszych wod i potrzebuje nowej zabawki, zeby sie rozruszac to bardzo dobrym pomyslem moze byc urzadzenie, o ktorym pisze @Paprykarz - Humminbird 998 HD SI DI. W odroznieniu od Lowranca ( mowimy tu juz o innej polce Lowrancow) jest tam jeden induktor, ktory umozliwia zarowno zobrazowanie boczne (przy odpowiednim umieszczeniu induktora), jak i w dol.

Daje to w zasadzie fotograficzne zobrazowanie, co moze byc zarowno zaleta, jak i wada bo jak sa ryby to mozna stracic czas na zabawe w echosonde zamiast zajac sie lowieniem ryb. Natomiast najczesciej ryb nie ma i tu pelne pole do popisu dla sondy i....operatora.

Mozna wybrac tez cos z nizszych serii ale bedzie coraz mniejszy ekran a jak sie ma tyle f-cji to ten ekran mozna podzielic na kilka okienek gps z mapa, sonar boczny, sonar w dol....

Na taka Norwegie tylko nie wiem czy to sie da wykorzystac? Niby moc duza...

Takze tak sie porobilo, ze dla kazdego cos jest...z tym, ze to juz zabawki nie tylko dla doroslych chlopcow ale i takich, ktorzy beda mieli pokrycie na koncie.

Kazdy niech podejmie decyzje w swoim zakresie...

Kto wie, moze i ja sie skusze?

Gumo

• 0

Paprykarz czyli generalnie polecasz HM HD DI a co z tymi stożkami jak w temacie ? L M 5 pro ma 120 * a HM 20 i 60 nie będzie to zbyt mało ???

W przypadku DI Humminbirda stożki klasyczne są mniejsze i wynoszą 16 i 25 stopni. 20 i 60 stopni mamy w Hummnibirdach z technologia SI (która także zawiera technologię DI). Ale to nie jest problemem ponieważ wiązki DI są szerokie na bodajże 86 stopni. Generalnie temat rzeka, jak masz ochotę to dzwoń zawsze możemy pogadać.

• 0

Jeżeli chciałbyś w "normalnym" 2D pracować na Humminbirdzie to stożki będą za wąskie na płytkie wody.

Praktycznie rzecz biorąc pytanie brzmi czy warto się bawić w tanie "3D" - nie mam doświadczenia z tymi technologiami i doszedłem do wniosku, że ciężko wyrobić sobie zdanie na podstawie opinii innych.

Spróbuj się może wprosić do kogoś kto ma tekie ustrojstwo, coby organoleptycznie stwierdzić czy Ci temat "leży".

Ja mam bynajmniej taki chytry plan.