Skocz do zawartości

Podbierak Spiningowy

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o spinning brzegowy - używałem przez chwile i ... teraz nie używam. Plusy - można wygodnie dużą rybę w wodzie przygotować do foty i w wodzie wypiąć. Minusy - majta sie, plącze, można dostać strzała w plery, dodatkowy ciężar. Poza tym pozostaje kwestia wyboru czy dać rybie więcej szansy na spięcie się czy tysz nie

Myślę, że podbierak spiningowy może być jedyną alternatywą dla osęki, jeśli chce się podebrać rybę i wypuścić spowrotem do wody. Jest niewygodny i jego siatka obciera rybę, ale jej nie uśmierca - a np. na Drwęcy są miejsce gdzie ręką się nijak nie da podebrać ryby.

Pozdrawiam,

P.

Używam podbieraka pstrągowego z gumową siatką. Nie kaleczy ryb, nie wciska się pod skrzela i nie ściąga śluzu. Poza tym nie ściska ryby tak jak dłoń. Jak do tej pory wszystkie pstrągi odpływały w dobrej kondycji. Ponadto w miejscach zakrzaczonych zawsze stanowi przedłużenie ręki.

Pozdrawiam z Karkonoszy.

Mariusz

Rapia, a do jakiej ryby? Do szczupaków absolutnie nie polecam chyba, że chcesz kupić podbierak profesjonalny, ogromny bez supłów takie jak mają w US do muskie (u nas mają podobne karpiarze).

Pozdrawiam

Remek

Witam,

Osobiscie uzywam dobrego karpiowego podbieraka. W polaczeniu z mata stanowi bardzo dobry zestaw w kraju gdzie liczy sie waga szczupaka a nie jego dlugosc :D :D :D

Jest troche niewygodny podczas polowow z brzegu ale na wiekszosci jezior i rzek wymagane jest cos takiego. Inaczej nie sprzedadza licencji na polow.

Pozdrawiam,

Bujo

Sporadycznie używam podbieraka.Ale jak zabiorę,to taki który można włożyć do grzbietowej kieszeni kamizelki.Tam mi się nie majta,nie przeszkadza w terenowo trudnych warunkach,a jak jest potrzebny,bardzo łatwo po niego sięgnąć.Mój podbierak ma długą siatę,w razie jakiegoś okazu.

Jeśli będę miał podbierak - to mam na niego miejsce pod kamizelką i tam nie będą mu groźne nawet krzaki.

PS Taps niedawno na Twojego wobka na rzecze pstrągowej pokusił się szczupaczek - niestety popłynął z wobkiem. Konkretnie był to model Kujawiaka 4 F pstrąg :D

Tylko jak sie chodzi za pstragiem na zakrzaczonych rzeczkach to podbierak jednak przeszkadza, bymajmniej mi B)

Witam,

Wystarczy kupic magnes i zaczepic podbierak do kurtki badz kamizelki wzorem muszkarzy. Nie przeszkadza wcale a w razie jakiegokolwiek zachaczenia szybko wraca na swoje miejsce.

Pozdrawiam,

Bujo

Jezeli lowie stosunkowo male ryby, takie ktore da rade zlapac za kark to oduczylem sie podbieraka. Jezeli uzywac podbieraka to plus jest taki, ze mozna pokusic sie o podebranie ryby zapietej za skorke na 3tempa.

Na tym plusy sie koncza: ryba zamota groty w siatke-strata cennego nieraz czasu, obetrze sie ze sluzu...

Jezeli jednak jest uzasadnienie dla uzycia podbieraka (ryba jest taka, ze trudno ja zlapac) to jest taki przyrzad...podbierak z gumowa siatka.

Niestety jest dosc ciezki a siatka nawet w najwiekszym modelu jest troche za mala zeby pomiescic prawdziwego potwora.

Natomiast groty nie zaplataja sie na stale w owej siatce (co mnie doprowadzalo do szewskiej pasji...zwlaszzca jak braly)

Gumo

• 2 lata później...

Cały ubiegły sezon testowałem jeden z zakupów, który okazał się naprawdę dobry! Mowa o podbieraku spinningowym firmy Latimer. Wygodny i praktyczny na rzeki i ciurki. Składany, lekki i idealny do kamizelki. Podebrał wiele ryb w tym bolka 70 cm (bezproblemowo) oraz kilka jazi/kleni ok. 45 cm. Kosz wystarczająco głeboki z siatki bezwęzłowej. Natomiast wyciąganie kotwic z tej siatki mam opanowane do perfekcji ;) kilka sekund i nawet najbardziej zaplątana jest uwolniona. Wiem, że są 3 wielkości do kupienia, ja mam średnią wersję. Po rozłożeniu ma 115 cm, oto fotki:

http://img521.imageshack.us/img521/1756/20110124766.th.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/183/20110124767.th.jpg