rapia Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Witam.Mam pytanie czy znacie i uzywacie tych przynet do polowu boleni.Na allegro ich ceny sa czasami astronomiczne ciekawe czy skutecznosc tez?Jak mozecie to podzielcie sie doswiadczeniem w tej materi bo zastanawiam sie nad ich kupnem.PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Oprócz pokazanych przez Ciebie Knight`ów warto zwrócic uwagę na rippery Delalande - model bodajże Shad. Mają uklejopodobny kształt i są wykonane z twardego siliconu. Charakteryzują się delikatną akcją ogonową, na rapki w sam raz. Dostepne są w jednym z rodzimych sklepów internetowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 http://www.jerkbait.pl/?p=205 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tofik Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Powiem tak : nie zlowilem dużo bolków w swoim wędkarskim życiu ale chyba na nic nie miałem tyle bran jak na zwykłego rippera mann's w kolorze perłowym z czarnym grzbietem. A knighty , no cóż , zero ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Ja na knighty już złowiłem bolenie. Były one modyfikowane zgodnie z przepisem Roberta (patrz artykuł). Skuteczna przynęta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapia Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Kolejne pytanie.Czy mozne je kupic gdzies procz allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Ja kupowałem w sklepach wędkarskich - generalnie Perfekt Sulechów ale widziałem też je w stołecznych sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapia Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 A sklepy internetowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Nie wiem - szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tofik Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Remek dzięki za link , może dam im jeszcze jedną szansę A co do sklepów internetowych to jak to w normalnym sklepie tzn raz są a raz ich nie ma. W normalnych sklepach w Poznaniu nie ma z nimi problemu Wszak to podobno boleniowy kiler jest a że płynie u nas warta to ludzie to kupują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Siksa Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 @Rapia proszę: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6650106 Taniej nie będzie Jak zaczynałem swoją przygodę z boleniami to przynętą nr 1 był ripper mannsa, żółty z czarnym grzbietem a zaraz zanim biały lub perłowy z czarnym grzbietem. Po jakiś 3 latach rybkom kompletnie się znudziły te rippery. W zeszłym sezonie już nic na to nie złapałem. Na Knighty kilka się nabrało. W tym roku je poprzerabiam jak w artykule Roberta i zobaczymy co z tego będzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Witam.Mam pytanie czy znacie i uzywacie tych przynet do polowu boleni.Na allegro ich ceny sa czasami astronomiczne ciekawe czy skutecznosc tez?Jak mozecie to podzielcie sie doswiadczeniem w tej materi bo zastanawiam sie nad ich kupnem.PZDR. Hej. Pokazane na zdjęciu rippery Knight są skuteczne w wielu sytuacjach, jednak nie zawsze. Ale tak jest z każdą przynętą i to nie tylko boleniową. Gumy Knight możesz kupić w prawie każdym sklepie wędkarskim. Są w różnych wielkościach.W przeciwieństwie do większości boleniarzy, którzy preferują małe modele Knight, ja łowiłem/łowię także na największe Knight'y i to z bardzo dobrym skutkiem.Uważam także, że niekoniecznie trzeba przerabiać te gumy i niekoniecznie główka jigowa musi być zwężona. Miałem wyniki na świeżo zakupione Knight'y uzbrojone w zwykłe-okrągłe 15-18 gramowe główki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerzy Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2008 Seba gdzie i jak ty łowisz bolenie, że potrzebujesz zbroić gumy w 15-18g głowki jigowe Tak czasami czytam wrazenia z połowów boleni na Wiśle autorstwa kilku co bardziej doświadczonych Wiślaków z forum i myśle sobie, ze to w 100% inne łowienie nizna wsponianej wyżej Warcie !! Nie chodzi tylko, o samą róznice w wielkosci rzeki, ale przynęty, techniki, nawet czas i warunki preferowane przez wędkarzy ... zupełnie rózne.. pozd JW a tak BTW to na gumki knigtha nie miałem w Warcie nawet pukniecia, ale na 7 cm rippera mannsa z czarnym lub zielonym grzbietem nawet sporo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Seba gdzie i jak ty łowisz bolenie, że potrzebujesz zbroić gumy w 15-18g głowki jigowe Hej. Waga główek 15-18 gramów to u mnie standard jeżeli chodzi o zbrojenie boleniowych gumek.Chodzi o to, aby mieć jak największy zasięg rzutu i o to aby odpowiednio zaprezentować szybko prowadzoną przynętę blisko powierzchni wody.Lżejsze główki nie dadzą ci komfortu dalekich rzutów i przede wszystkim lżejszej główki nie poprowadzisz odpowiednio szybko tuż przy powierzchni wody. Zbyt lekka główka będzie powodowała to, że przynęta nie będzie się trzymała wody, a zbyt ciężka główka spowoduje zbyt głębokie prowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Śmiać mi się chce jak czytam wątki o przynętach boleniowych. A te ceny!!!!!!!! Czy wy nie przesadzacie!? Przynęta na bolenia powinna przypominać ukleje (mniej-więcej)i dać się poprowadzić wierzchem i to dość szybko. Najważniejsza jest wiara w przynętę no i kochane bolenie muszą być w łowisku. Ale jest takie parcie że niedługo ich wiele nie będzie. Łapałem na te rippery o które pytasz nie są złe ale jakieś wybitne....?! Główka 8gr to chyba maxior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Śmiać mi się chce jak czytam wątki o przynętach boleniowych. A te ceny!!!!!!!! Czy wy nie przesadzacie!? Przynęta na bolenia powinna przypominać ukleje (mniej-więcej)i dać się poprowadzić wierzchem i to dość szybko. Najważniejsza jest wiara w przynętę no i kochane bolenie muszą być w łowisku. Ale jest takie parcie że niedługo ich wiele nie będzie. Łapałem na te rippery o które pytasz nie są złe ale jakieś wybitne....?! Główka 8gr to chyba maxior. no bo to jest kabaret a nie forum internetowe a my sobie robimy kpiny z boleni i przynęt na te ryby, wiesz taki żart z okazji 1 kwietnia ........ do kolegów którzy pisali w tym wątku którym zawalił się świat boleni tak samo jak mi po przeczytaniu tych paru zdań Co wy wiecie o zabijaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2008 no i kochane bolenie muszą być w łowisku Coś mi się wydaje, że to podstawowy warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rognis_oko Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Przynęta na bolenia powinna przypominać ukleje (mniej-więcej)i dać się poprowadzić wierzchem i to dość szybko. Po tym co napisałeś powyżej, od razu wiadać, że niestety masz małe pojęcie o łowieniu boleni...Boleni nie łowi się tylko na przynęty szybko prowadzone blisko powierzchni wody. Aby to wiedzieć trzeba mieć praktykę w połowach tego gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włóczykij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Śmiać mi się chce jak czytam wątki o przynętach boleniowych. A te ceny!!!!!!!! Czy wy nie przesadzacie!? Przynęta na bolenia powinna przypominać ukleje (mniej-więcej)i dać się poprowadzić wierzchem i to dość szybko. Najważniejsza jest wiara w przynętę no i kochane bolenie muszą być w łowisku. Ale jest takie parcie że niedługo ich wiele nie będzie. Łapałem na te rippery o które pytasz nie są złe ale jakieś wybitne....?! Główka 8gr to chyba maxior. Zapraszam na praską stronę Warszawskiej Wisły w okolice centrum, jest tam sporo sztuk powyżej 3-4kg (niektóre znacznie powyżej).Rybki mają się świetnie pomimo presji o którą trudno gdziekolwiek indziej.Wystarczy tylko przyjść i z wody powyciągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Śmiać mi się chce jak czytam wątki o przynętach boleniowych. A te ceny!!!!!!!! Czy wy nie przesadzacie!? Przynęta na bolenia powinna przypominać ukleje (mniej-więcej)i dać się poprowadzić wierzchem i to dość szybko. Najważniejsza jest wiara w przynętę no i kochane bolenie muszą być w łowisku. Ale jest takie parcie że niedługo ich wiele nie będzie. Łapałem na te rippery o które pytasz nie są złe ale jakieś wybitne....?! Główka 8gr to chyba maxior. Zapraszam na praską stronę Warszawskiej Wisły w okolice centrum, jest tam sporo sztuk powyżej 3-4kg (niektóre znacznie powyżej).Rybki mają się świetnie pomimo presji o którą trudno gdziekolwiek indziej.Wystarczy tylko przyjść i z wody powyciągać I za to tez kocham bolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pirania74 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Śmiać mi się chce jak czytam wątki o przynętach boleniowych. A te ceny!!!!!!!! Czy wy nie przesadzacie!? Przynęta na bolenia powinna przypominać ukleje (mniej-więcej)i dać się poprowadzić wierzchem i to dość szybko. Najważniejsza jest wiara w przynętę no i kochane bolenie muszą być w łowisku. Ale jest takie parcie że niedługo ich wiele nie będzie. Łapałem na te rippery o które pytasz nie są złe ale jakieś wybitne....?! Główka 8gr to chyba maxior. tu zgodzę się z rognisem_oko - widocznie masz za małe doświadczenie w połowie boleni - nie jest prawdą że przynęty to tylko na wzór uklei jak i technika prowadzenia wierzchem i dość szybko.... Poszperaj na jerkbaicie do dużo na ten temat się dowiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Przypadkowo łapię po stronie praskiej od dziecka. Nie przyznam sie gdzie dokładnie bo szkoda mi tego stadka bolków. Mam kilka 4 na rozkładzie do trójki było tego całkiem sporo. Mieszkam obecnie kilka kroków od miejsc o których piszecie. W tym roku atakuję bolenie z muchówką jak czasu wystarczy bo dzieciów przybyło. Mam swoje sposoby ale sprawdzały mi sie bardzo różne przynęty(kumplowi równiez)dlatego uważam takie opieranie sie tylko na przynętach za błedne. Pozdrawiam:)Ps.Wyznaję zasadę 3 rzutów . Jak nie weźmie idę dalej. Szkoda czasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wujek Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Przypadkowo łapię po stronie praskiej od dziecka. Nie przyznam sie gdzie dokładnie bo szkoda mi tego stadka bolków. Mam kilka 4 na rozkładzie do trójki było tego całkiem sporo. Mieszkam obecnie kilka kroków od miejsc o których piszecie. W tym roku atakuję bolenie z muchówką jak czasu wystarczy bo dzieciów przybyło. Mam swoje sposoby ale sprawdzały mi sie bardzo różne przynęty(kumplowi równiez)dlatego uważam takie opieranie sie tylko na przynętach za błedne. Pozdrawiam:)Ps.Wyznaję zasadę 3 rzutów . Jak nie weźmie idę dalej. Szkoda czasu! Mi czasami bral i po godzinie orania, choc przewaznie biora w pierwszych rzutach. Masz racje, przynety przypominajace ukleje sa najskuteczniejsze, ale jesli nie biora, albo nie ma ich pod wierzchem warto porzucac czyms innym, czesto zupelnie nie przypominajacym wygladem ukleji. Jesli chodzi o lowienie przypowierzchniowe przyneta powinna wygladem i zachowaniem jak najbardziej przypominac ukleje. Gdy lowimy glebiej gama przynet sie rozszerza, poniewaz bolenie wtedy nie poluja tylko na ukleje, szczegolnie jesli chodzi o te wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Jeśli nie widac jak biją po wierzchu to łapię dalej jeśli znam miejscówkę i wiem że tam są. Właśnie często w takich momentach mam ładne wyniki. Są różne techniki znam ludzi którzy jak usiądą w jednym miejscu to mogą młucić od rana do nocy i czasem się udaje. Ja sobie kilka lat temu obiecałem że łapie jednego w roku i basta. Coraz ich mniej a Wisła bez widoku atakującego bolenia byłaby martwa a hole Boleni na spining choć gwałtowne i widowiskowe sa bardzo schematyczne i rzadko zaskakują czymś nowym. Podobno na muchówce daje niezapomniane wrażenia i na to liczę!!!!!!! I nie mogę się DOCZEKAĆ MAJAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!! Nie przeczę że na przynetę przypominającą kiełbia lub klenia nie złapię bolenia. Łapałem je skutecznie na dziwolągi w kolorach fluo bo takie akurat miałem w pudełku. Przypominające ukleje to znaczy że nie sa to sumowe bąki choś kto wie moze warto sprawdzić. Ps. A co do mojego pojęcia o boleniach to nie mam żadnego. Tak sobie tylko piszę by temat nie upadł.Z całą pewnościa natomiast stwierdzam że nie idzie mi regularne łapanie Jazi i Sumów(te ostatnie mimo poswiecenia im kilku sezonów dały mi w kość a może złą miejscówkę wybrałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Ja sobie kilka lat temu obiecałem że łapie jednego w roku i basta. Coraz ich mniej a Wisła bez widoku atakującego bolenia byłaby martwa ?????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Ja sobie kilka lat temu obiecałem że łapie jednego w roku i basta. Coraz ich mniej a Wisła bez widoku atakującego bolenia byłaby martwa ?????????????????? hehe..i pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
rapia
Witam.Mam pytanie czy znacie i uzywacie tych przynet do polowu boleni.Na allegro ich ceny sa czasami astronomiczne ciekawe czy skutecznosc tez?Jak mozecie to podzielcie sie doswiadczeniem w tej materi bo zastanawiam sie nad ich kupnem.PZDR.
Top użytkownicy dla tego pytania
14
13
9
6
Popularne dni
23 Kwi
11
27 Mar
10
30 Mar
8
4 Kwi
8
Top użytkownicy dla tego pytania
robert2 14 odpowiedzi
wujek 13 odpowiedzi
harp 9 odpowiedzi
Gumofilc 6 odpowiedzi
Popularne dni
23 Kwi 2008
11 odpowiedzi
27 Mar 2008
10 odpowiedzi
30 Mar 2021
8 odpowiedzi
4 Kwi 2008
8 odpowiedzi
Popularne posty
guciolucky
Przykro mi, że czerpiecie wiedzę tylko z internetu, niemniej wyjaśniam... Dwie główne strefy jeziora to strefa karmodajna i strefa karmorozkładna, dzielą one jezioro na części gdzie zachodzą procesy p
guciolucky
Śledziłem, za pomocą urzadzenia telemetrycznego, bolenia z chipem, ryba w ciągu godziny potrafiła znaleźć się w skrajnych brzegach jeziora o pow 90ha jednocześnie zmieniając głębokość w zakresie od 1
Fossegrim
Nie powtarzaj proszę tych bajek, że boleń to ryba "powierzchniowa". To są brednie. Tak samo jak "ekspresowe" łowienie. Jedynie są okoliczności, w których można w ten sposób złapać rapę.
Opublikowane grafiki
122 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi