Skocz do zawartości
  • 0

Rippery na bolenie

rapia

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie jestem fachowcem od boleni,ale kiedyś ktoś mi mówił,że całkiem niezłą przynętą kiedyś była(może i jest dalej) odpowiednio zmodyfikowana zwykła łyżeczka do herbaty.Tzn.ucięty trzonek,kotwiczka z tyłu i do wody :D

A juści, znamy. Przypomina mi się taki wierszyk:

Maść na szczury, maść na szczury.

Wyjmujemy szczura z dziury,

Smarujemy brzuch szczurowi

Po godzinie szczurek zdycha,

Maść kosztuje tylko dycha.

No i klient mówi do sprzedającego:

- Panie jak ja mam smarować brzuch temu szczurowi to nie ma to sensu, bo jak go mam w rękach to mogę mu po prostu dać w łeb i nie muszę wtedy kupować maści za dychę.

A sprzedawca mu na to odpowiada:

- Można i tak, można i tak.

A wracając do tematu, to oczywiście można na łyżkę, można na wobka, można na knighta i na wiele innych przynęt też można.

Najważniejsze, żeby mieć przyjemność z łowienia - a do tego potrzebne są ryby.

• 0

Gumo a po co wyprowadzać jakieś wzory? Nieprzewidywalność w łowieniu ryb jest chyba tym co nas najbardziej kręci. Masz rację nikt nie wynalazł gotowej recepty na łowienie tej ryby i nie wynajdzie. Inaczej łowi się bolenie przy opaskach, inaczej przy burtach, inaczej w wolniakach i inaczej przy przelewach i przykosach. Często zupełnie inaczej się je łowi w zależności od odcinka rzeki, stąd biorą się różne techniki łowienia u różnych wędkarzy. Maciejowaty ma rację, nie można negować innych technik łowienia bo jest to ryba nieprzewidywalna. To że jeden wędkarz łowi daną metodą nie powoduje że jest to metoda jedyna i najlepsza. Każdy z czasem wypracowuje swoją i równie skuteczną. Na tym forum jest grupa dobrych boleniarzy którzy właśnie łowią w często odmienny sposób. Myślę że potrafią też oddzielić rzetelne wiadomości od fikcyjnych B)

Odnośnie masy przynęt boleniowych to nie tylko ciężkie woblery są skuteczne. Masa przynęty jest tylko po to żeby dorzucić do daleko żerujących boleni. Jeżeli ryby chodzą w bliskiej odległości to oczywiste jest że złowimy je dobrym, standardowej masy woblerem.

OK, jest dużo dobrych boleniarzy, którzy rozpoznają fikcje.

A co z początkującymi wedkarzami???

- dla których forum to jak podręcznik wędkarski.

Mają się uczyć pierdół?

Otóż, aby utrzymać rzetelność informacji na tym forum, fikcje trza piętnować i basta!

• 0

Gumo a po co wyprowadzać jakieś wzory? Nieprzewidywalność w łowieniu ryb jest chyba tym co nas najbardziej kręci. Masz rację nikt nie wynalazł gotowej recepty na łowienie tej ryby i nie wynajdzie. Inaczej łowi się bolenie przy opaskach, inaczej przy burtach, inaczej w wolniakach i inaczej przy przelewach i przykosach. Często zupełnie inaczej się je łowi w zależności od odcinka rzeki, stąd biorą się różne techniki łowienia u różnych wędkarzy. Maciejowaty ma rację, nie można negować innych technik łowienia bo jest to ryba nieprzewidywalna. To że jeden wędkarz łowi daną metodą nie powoduje że jest to metoda jedyna i najlepsza. Każdy z czasem wypracowuje swoją i równie skuteczną. Na tym forum jest grupa dobrych boleniarzy którzy właśnie łowią w często odmienny sposób. Myślę że potrafią też oddzielić rzetelne wiadomości od fikcyjnych B)

Odnośnie masy przynęt boleniowych to nie tylko ciężkie woblery są skuteczne. Masa przynęty jest tylko po to żeby dorzucić do daleko żerujących boleni. Jeżeli ryby chodzą w bliskiej odległości to oczywiste jest że złowimy je dobrym, standardowej masy woblerem.

OK, jest dużo dobrych boleniarzy, którzy rozpoznają fikcje.

A co z początkującymi wedkarzami???

- dla których forum to jak podręcznik wędkarski.

Mają się uczyć pierdół?

Otóż, aby utrzymać rzetelność informacji na tym forum, fikcje trza piętnować i basta!

Najlepszym podręcznikiem jest rzeka i żadne forum tego nie zastąpi :D

• 0

@Wujek

Tys prowda, hej!

A ja sobie tak myślę, że gdyby jednak nie forum ... to wzrost Waszych umiejętności byłby postępem liniowym a nie geometrycznym albo wykładniczym :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Remku prawda:) Tu jest bardzo dużo wiedzy na temat przynęt boleniowych. Jest temat Boleniowe gdzie chyba zostało już powiedziane wszystko jeśli chodzi o przynęty, o ich prace o wygląd itp. Gdyby to zebrać wszystko do kupy to powstała by niezła książeczka. A jak by sie sprzedawała :mellow: :D Za dwadzieścia lat taką książkę napisze. To będzie bestseller :lol: :lol:

• 0

Ginel jak by co to ja od razu wyraża zgodę na wykorzystanie moich pomysłów, danych osobowych itp za powiedzmy ...... 10% :lol:

Tylko te 10% to od zysku a nie kosztów :mellow:

Ty zasługujesz na trochę więcej niż 10%, powiedzmy 39,5% :D

@ Jajakub nigdy bym czegoś bez czyjejś zgody nie wykorzystał. To samo było z woblerami jak robiłem, dochodziłem sam, przyglądałem się tylko jak pracują.Trochę pytałem,więcej testowałem. Nawet twoją uklejkę nie rozbebeszyłem choć na to zasługiwała :D :D

• Like 1

• 0

@Wujek

Tys prowda, hej!

A ja sobie tak myślę, że gdyby jednak nie forum ... to wzrost Waszych umiejętności byłby postępem liniowym a nie geometrycznym albo wykładniczym :D

Pozdrawiam

Remek

Remku z całym szacunkiem dla merytoryki forum, ale do wszystkiego(szczególnie jeśli chodzi o bolenie) dochodziłem sam. Nie miałem w tym temacie żadnego mentora, nauczyciela itp. Miejsca, sprzęt(z wyjątkiem kołowrotka), przynęty i w końcu samo łowienie, wszystko zawdzięczam sobie. Forumowa wiedza ma to do siebie że pozornie jest bardzo bogata, ale jeśli chodzi o konkrety te każdy trzyma dla siebie.

Dlatego nadal obstaje przy tym co napisałem wcześniej :D .

• 0

Wujek o sukcesie decydują szczegóły i takich cennych szczegółów na forum jest dużo. Ja też od nikogo się nie uczyłem. Jeżdżę w 99% sam na ryby i do wszystkiego dochodzę sam. Ale forum to kopalnia wiedzy teoretycznej, którą jak połączysz z praktyką to wyjdzie fajny koktajl :)Tylko trzeba uważnie czytać:) Często wydaje mi się, że już wiem wszystko, ale zawsze ktoś coś napisze na forum i coś w głowie zaświta, coś jest natchnieniem do zrobienia czegoś nad wodą lub poprawienia szczegółu w twojej przynęcie.

• 0

Wujek o sukcesie decydują szczegóły i takich cennych szczegółów na forum jest dużo. Ja też od nikogo się nie uczyłem. Jeżdżę w 99% sam na ryby i do wszystkiego dochodzę sam. Ale forum to kopalnia wiedzy teoretycznej, którą jak połączysz z praktyką to wyjdzie fajny koktajl :)Tylko trzeba uważnie czytać:) Często wydaje mi się, że już wiem wszystko, ale zawsze ktoś coś napisze na forum i coś w głowie zaświta, coś jest natchnieniem do zrobienia czegoś nad wodą lub poprawienia szczegółu w twojej przynęcie.

@Ginel

Podzielam Twoje zdanie w 100%. Ja podobnie jak Ty lubię łowić sam. I tak jak Ty uważam, że warto być otwartym na opinie innych ludzi - wtedy człowiek się rozwija, uczy i nie stoi w miejscu. Dlatego uważam, że warto czytać informacje zawarte na forum Jerkbaita. To jedyne forum, na którym jestem zarejestrowany, a to dlatego, iż uważam, że rzetelne informacje tutaj przeważają zdecydowanie bzdety. Wymiana informacji na forum to jak rozmowa między wędkarzami, którzy spotkali się nad wodą. Z takiej rozmowy można czasem czegoś się dowiedzieć, a gdy ktoś wciska kity możemy zakończyć rozmowę lub udawać, że wszystko jest OK.

• 0

Ja nie twierdzę że nie należy być otwartym na opinie innych, ale prawdziwa nauka jest nad wodą szczególnie podpatrując innego bardziej doświadczonego kolegę w akcji. Są wędkarze którzy dużo czytają: gazety, poradniki, internet, a potem idą nad wodę i robią szkolne błędy, wogóle nie dając sobie rady, ale jak zobaczą kolegę który wie o co chodzi wtedy dopiero zaskakują o co chodzi. To jest nauka w tempie geometrycznym :D

• 0

OT

Lubie poczytać forum ,ale największym wkładem Jerbaita w moje wędkarstwo są ludzie ,których tu poznałem i mam przjemność z nimi wędkować.

To co tu przeczytałem jest tylko namiastką tego czego się od nich nauczyłem nad wodą.

Myślę ,że same treści forum mogą nieźle namieszać w głowie niedoświadczonemu wędkarzowi.Jeżeli ktoś zaczyna swoją przygodę ze spinnem lepiej skupić się na dobrych książkach.

Za to koledzy z większym wędkarskim stażem mogą już coś ciekawego wyłapać spośród różnych mniej i bardziej wartościowych wypowiedzi.

• 0

OT

Lubie poczytać forum ,ale największym wkładem Jerbaita w moje wędkarstwo są ludzie ,których tu poznałem i mam przjemność z nimi wędkować.

To co tu przeczytałem jest tylko namiastką tego czego się od nich nauczyłem nad wodą.

Myślę ,że same treści forum mogą nieźle namieszać w głowie niedoświadczonemu wędkarzowi.Jeżeli ktoś zaczyna swoją przygodę ze spinnem lepiej skupić się na dobrych książkach.

Za to koledzy z większym wędkarskim stażem mogą już coś ciekawego wyłapać spośród różnych mniej i bardziej wartościowych wypowiedzi.

:D

• 0

Jak juz mnie uczono internet trzeba albo przyjac z calym inwentarzem albo do niego nie zagladac.

Minusem sa wypowiedzi rozmaite, z ktorych nieraz trudno to cos wylowic. Jednym z plusow jest to, ze bez forum nigdy by sie nie zebrala taka liczba stuknietych (w pozytywnym znaczeniu :D ) na tym samym pkcie ludzi.

Takze troche bledne kolo tu widze: bez internetu sporo ludzi nigdy by sie nie spotkalo, wielu rzeczy nie dowiedzialo...z czego rowniez i najistotniejszej sprawy, jaka jest swiadomosc wedkarska (C&R)...

Gumo

• 0

Pozdro,

Robert, który złapał więcej kłusoli niż krasnale klusek zjadły.

Robert2 możesz rozszeżyć swoją wypowiedź? Bardzo interesuje mnie temat łapania kłusoli, zwłaszcza na terenie Warszawy. Rozumiem że masz z tym coś wspólnego? Krasnale celowo pomijam.

Co do mojego łapania to róbta jak chceta. Ja nie umiem łapać bolków z daleka bo zwyczajnie nigdy nie miałem okazji(chyba że te bijące przy samych krawędziach ostróg). Ale skoro wszyscy piszą że tak trzeba i jest to jedyny sposób to ....trudno widocznie tak musi być.

Dodam jeszcze jako ciekawostke iż znam człowieka który w miarę regularnie ale celowo łapie piękne bolenie na spławik na żywca. Używa wędki nie dłuższej niż 2,70 i łapie tuż pod kijem. I ma na rozkładzie sztuki 5 kilowe.

Zastanawiałem się czy to pisać bo już znam Waszą reakcję.

Pozdrawiam!!

• 0

Pozdro,

Robert, który złapał więcej kłusoli niż krasnale klusek zjadły.

Robert2 możesz rozszeżyć swoją wypowiedź? Bardzo interesuje mnie temat łapania kłusoli, zwłaszcza na terenie Warszawy. Rozumiem że masz z tym coś wspólnego? Krasnale celowo pomijam.

Co do mojego łapania to róbta jak chceta. Ja nie umiem łapać bolków z daleka bo zwyczajnie nigdy nie miałem okazji(chyba że te bijące przy samych krawędziach ostróg). Ale skoro wszyscy piszą że tak trzeba i jest to jedyny sposób to ....trudno widocznie tak musi być.

Dodam jeszcze jako ciekawostke iż znam człowieka który w miarę regularnie ale celowo łapie piękne bolenie na spławik na żywca. Używa wędki nie dłuższej niż 2,70 i łapie tuż pod kijem. I ma na rozkładzie sztuki 5 kilowe.

Zastanawiałem się czy to pisać bo już znam Waszą reakcję.

Pozdrawiam!!

harp,

Pocieszę Cię , nie tylko Ty łowisz te bliskie bolki :D

Oczywiście nie omijam też miescjówek ,gdzie bolki chodzą na rzut ołowianką.

Oba sposoby lubię tak samo bardzo i nie zamierzam rezygnować ,czy to z bolków chodzących pod brzegiem ,czy tych na śródrzeczu.

pozdro

ps.jeszcze 7 dni :mellow: