rapia Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Witam.Chciałbym spróbować łowienia na sztuczną muchę. Obecnie cały wędkarski czas poświęcam na łowienie spiningiem i uwielbiam to ale chciałbym zasmakować w połowach muchowych najbardziej chodzi mi o suche muszki i połowy pstrągów,jazi i kleni. Prosiłbym o rady jak skompletować sprzęt na początek przygody.Nie chcę za bardzo inwestować bo nie wiem co z tego wszystkiego wyjdzie. Poproszę o jakieś propozycję wędki,kołowrotka i sznura. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Konger WC lub Taimen STXKlasa #5 lub #5/6Jakikolwiek kręcioł i podkład.Linka np Vision Attack. Nie znaczy ze jest "naj" ale z tanich tej używałem i nie mogę złego slowa powiedzieć.muchy w zależnosci gdzie, kiedy itd, ważne zeby były bezzadziorowePodbierakOkulary polaryzacyjneżyłki 0,25-0,21-0,17-0,15 lub parzyste, coś w tej okolicy.Powodzenia ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Cześć - z nowszych wątków w tym temacie tu warto zerknąć http://jerkbait.pl/topic/22564-początki/ Wszystkich odpowiedzi zapewne tam nie znajdziesz ale zorientujesz się czego Ci brakuje - ja, gdy to ogarnąłem, byłem w szoku (także cenowym). By uzyskać bliższe podpowiedzi powinieneś bliżej określić ile chcesz wydać. Jedno co mogę powiedzieć od razu - nie staraj się zanadto oszczędzać na wędce - dobry, lekki, mocny, kij z jak najlepszą gwarancją producenta (bywają dożywotnie lub 25 - letnie, na bardzo dobrych warunkach, z opcją wymiany przy uszkodzeniu) to podstawa. Jak kupisz byle co.... zniechęcisz się błyskawicznie. Sznur też musi być dobry. Tak mi doradzili mądrzejsi w temacie, posłuchałem i jestem całkowicie pochłonięty muszkarstwem, choć zacząłem zaledwie ok.4 miesiące temu. Na muchę łowię dosłownie wszędzie gdzie się da - zaliczyłem pstrągi, lipienie, okonie, płocie, karasie i szczupaki...., a także parę spektakularnych porażek. Zacząłem od wędki #4 o długości 9' (9 stóp = ok.274 cm), o średnim ugięciu (tzw. mid flex), która na polskie wody jest idealna do suchej muchy. Na szczupaki oczywiście mam znacznie cięższą artylerię. Pozostaje Ci tez mieć nadzieję, że odezwą się doświadczeni, Koledzy, z ogromną wiedzą w temacie, których tu nie brakuje. Proponuje też odwiedzić strony sklepów http://www.flyhouse.pl/pl/dzial/wedki-orvis http://www.salar.pl/index.php/cPath/124 http://www.harius.pl/ http://hurch.pl/ W dwóch pierwszych już kupowałem - świetna obsługa, cenne rady, błyskawiczna realizacja zamówień. Pozdrawiam. Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 A jak Kuba Standera się odezwał to już jesteś pod dobrą opieką i poradzi Ci optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Ja bym zwrócił uwagę na jedno.Lepiej kupić cokolwiek i łowić, niż kolejny sezon dumać, robić podchody i zbierać kasę.Zaczynałem od zestawu Visiona za 6 stówek, który został trachnięty przez kolegę w kilka dni - peszek. Później łowiłem jakimś jaxonem itd. Ale -łowiłem, cisnąłem, spędzałem czas nad wodą z wędką w ręceLepsze to niż dumanie co z tym dalej i czy aby może?Za kolejną kasę wybrałbym sie do szkółki lub pojechał na dobre muchowe ryby, by bakcyla wciągnąć na maxa.A wtedy ubierałbym sie w sprzęt.Do łowienia w PL nie jest on wymagany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Z tego wszystkiego, na poczatek okulary najwazniejsze! Nie testowalem tanich kijow, ale linka powinna byc przyzwoita. Ponizej Vision ktory proponowal Kuba albo Cortlanda raczej nie schodz bo nie warto. Rozpoznalem bojem linki nonamy i bylo slabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Z kijków - Vision Attack (albo Vipu) są naprawdę fajne. Wpadniesz jak śliwka w kompot i będziesz się dziwił czemu tak późno zacząłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Taaa sam to przerabiałem. Chłopaki dobrze radzą Ja wpadłem jak śliwka w kompot. Pierwszy sezon łowienia i ryby mam już za sobą.A dzisiaj po nauce jak zacząć, nie zrywać nici i wykonać węzeł końcowy ukręciłem swojego pierwszego killer buga sawyera:) Strasznie szybko postępująca choroba gdyby porównać do ją do boleniozy to jak gorączka krwotoczna i przeziębienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapia Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Może jakiś odważny kolega z Gdańska byłby chętny umówić się na wspólne wędkowanie i na żywo pokazał co i jak.Muszę trochę poczekać na zakupy sprzętu do muchowania bo ostatnio trochę zainwestowałem w spiningowy sprzęt i mam mały debet na wydatki wędkarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Podłacze sie pod pytanie Na sandacze sie obrazam wiec zostaja klenie i jazie ( czasem bolek ) ogolnie szukam sprzetu na poczatek aby polowic te rybki, a przy okazji bedac na mazurach ogarnac jakies pstragi A wiec po przeczytanieu troche forum mam pare pytan i mniej wiecej gotowy zestaw - jakbyscie mogli to ocencie - doradzcie co zmienic a czego nie ruszac Jest jakas zaleznosc miedzy 2.70 - 3.00 ? lepiej na poczatek brac krotszy ( bardziej manewrowy ? ) kijek czy lepiej cos dlugiego ? Patrze na oferte Taimen stx i jest wybór od #4 (260 ) do 5# ( 290) Czy moze po prostu brac 2.70 i nie marudzic ? http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-stx_6276/93255chodzi o kijek 2.74 klasy #6 a moze 2.90 #5 moze lepiej sie sprawdzi przy lowieniu na nizinej rzece... ?http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-stx_99930408/102913+2 szpulki podkladu - http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-backing-20lb_5400/92679+ Vision Attack - tylko który wf wybrac - bo czytałem co to jest a dalej pustka w bani ...+muchyi mozna zaczac przygode ?Podbierak, okulary, zylki juz mam Edytowane 23 Listopada 2013 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 brac 2.70 i nie marudzic ? To jest moja sugerowana odpowiedźSznur pływający WF w klasie linki i nad wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 W klasie wędki Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 czyli Wf 6 ? Bo rozumiem że lepiej brac #6 niz #4 ? Czy nie ma az takich roznic pomiedzy dwoma klasami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Najlepiej brać 9'#5Ew, jak nie ma - #6Można pomyślec nad gotowym zestawem - Vision am 2 do wyboru, ja sam zaczynałem z takim i pierwsze lata tym łowiłem i posiłkowałem się jeszcze kijem w zeszłym roku, jak brakowało mi lekkiej wedki.Różnica między #4 a #6 to jak w spinie powiedzmy miedzy kijem o c.w. do 15 a 30 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 #6 można już spokojnie łowić streamerem, jednak na nasze wody #5 jest bardziej uniwersalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Nie wiem czy jest sens mieszac w wątku "pierwsza muchówka".Przecież ktoś kto dopiero zaczyna z muchą nic z tego nie zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Dzieki za informacje Znalazlem 5 taimena stx w dlugosci 9 stop Czyli na razie wyszło mi tak...Taimen STX 2,74 m - 9', AFTM 5" + Kołowrotek Taimen STX AFTM 5-6 + Taimen Backing 20LB + Vision ATTACK WF- AFTM 5 + pare muszek Przecież ktoś kto dopiero zaczyna z muchą nic z tego nie zrozumie. Dokladnie Przemek szykuj sie na role nauczyciela Przecież ktoś kto dopiero zaczyna z muchą nic z tego nie zrozumie. Edytowane 23 Listopada 2013 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Ja bym tylko zastanowił się nad linką. Nie, że ta polecana jest zła... Tylko zaczynając jest więcej niż pewne, że ją potniesz przyponem. Jak Cię stać ok jeśli nie można rozważyć DT, jak zniszczysz jeden koniec przewiniesz na drugą stronę i masz nową linkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszemo Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Spoko mistrzem nie jestem ale jako świeży zdolny łowca na pewno będę w stanie dużo Ci powiedzieć. Pomogę też wyłapać błędy które sam na początku popełniałem.Poatakujemy razem Wkrę w przyszłym roku na ostro bo w tym zaniedbałem i byłem może 3 razy a to idealna rzeka pod muchę Edytowane 23 Listopada 2013 przez Pszemo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 ew to?http://hurch.pl/zestaw-keeper-p476.htmlJa tam mam sentyment do tej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 zamowienie zlozone.. pora czekac i modlic sie o dobra pogode jeszcze pare dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi