Skocz do zawartości

Kołowrotki Shimano Sustain

macieqbw

Rekomendowane odpowiedzi

A bebechy? Słyszałem, że to w pewnym sensie klon Twin Powera. Pytam się bo Sustain jest tańszy a nowy wypust według Shimano ma lepsze uszczelnienie. Gdyby było tak faktycznie to stary TP się chowa.

Pod względem materiału na pewno sie nie chowa mówię o tp15

Edytowane przez woblery L.E.

Tp ma całą bude z amelinium cała a sustain to hybryda.Produkcja japońska nie malezyjska.Nie wiem jak bebechy czy są te same.Ale na pewno tp to wyższa pozycja w hierarchi shimano.Nie twierdze ze sustain jest zły.Wrecz za obecną cene to taki stary biomaster wiec dobra konstrukcja.

Gość EdekZfabrykiKredek

Ten materiał to CI4+ (czymkolwiek to jest) i nie wiem jak starsze modele, a nowy sustain nie ma żadnych plasticzanych zębatek w przeciwieństwie np. do stradica ;)

Zębatki pośrednie nie są zrobione z CI4+, w zależności od wersji przełożeniowej zębatki te są albo z tworzywa albo jedna jest aluminiowa a kolejne dwie z tworzywa tak to wygląda w Sustainie.

W sumie chyba niezbyt jasno napisałem :) właśnie o to mi chodziło, że w sustainie nie ma tych badziewiackich zębatek z CI4+ jakie są w nowym stradicu :)

A i jeszcze jedna zasadnicza różnica pomiędzy nowym sustainem, a twin powerem c jest taka, że w sustainie jest asymetryczny rotor (taki jak np. w vanquishu, albo tp xd). 

Edytowane przez lukasz_c

Gość EdekZfabrykiKredek

Obudowa w sustainie jest hybrydowa, a z kolei rotor jest magnezowy z tego co się orientuję.

Rotor jest Magnumlite a nie magnezowy a to nie jest to samo.

Edytowane przez SIEMANO
  • Like 2

nie bierz informacji ze strony shimano, ich katalogów i reklam zbyt serio... jak mawiał dr house: wszyscy kłamią, ale tvp info i shimano kłamią jak sam sk..syn

według mnie obudowa jest po prawdzie hybrydowa, tj. korpus zasadniczy mieszczący mechanizm jest plastikowy (xt-7), pokrywa ze stopką aluminiowa, rotor CI4+.

Mały offtop przy okazji: tak sobie przeglądałem ostatnio schematy młynków w wersji japońskiej (tej z krzakami, cenami części i wymiarami łożysk) i tak się mnie rzuciło w oczy, że np. teoretycznie ten sam rotor magnumlite od 16 Stradica CI4+ oraz rzeczonego Sustaina kosztuje bodaj 2500 jena, a od 16 Vanquisha w tym samym rozmiarze - 5000. chodzi o cenę samego rotora, bez uzbrojenia. O co kaman? Malowanie w tej samej technologii więc to nie to. Może jednak te od Vańka są z CI4 z trochę większym plusem...

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

z ravena   https://www.raven-fishing.pl/15twin-power-2500s-ko%C5%82owrotek/pl/product/38102/?gclid=EAIaIQobChMIrPq518KC2gIV1smyCh3slwSnEAQYASABEgIus_D_BwE

Myślę że warto dołożyć zamiast kupować sustain-a .To moje zdanie ale zrób ja uważasz. 

Ok starsze wypusty mozliwe zastępowały nabinnych rynkach twin powery. Źle napisałem...moim zdaniem jak bym mial się wachac w rocznikach 2015 tp a sustainem zdecydowanie postawił bym na Tp. Sorki za powyższa głupote co wyżej napisalem ale doczytałem o starszych generacjach.Człowiek się uczy całe życie:)

Ok starsze wypusty mozliwe zastępowały nabinnych rynkach twin powery. Źle napisałem...moim zdaniem jak bym mial się wachac w rocznikach 2015 tp a sustainem zdecydowanie postawił bym na Tp. Sorki za powyższa głupote co wyżej napisalem ale doczytałem o starszych generacjach.Człowiek się uczy całe życie:)

Uswiadamiam ;) żadna uszczypliwosc z mojej strony a z Twojej głupoty też nie dostrzegam :P całe szczęście większą część głupoty już moderacja wyplenila z forum więc jak napisałeś " uczymy się "

• Like 1