Skocz do zawartości

Główki do Keitechów

Sylwek1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dzisiaj sporo łowiłem na Keitechy 2" i 3". Było dużo brań, ale wielu z nich nie zaciąłem i miałem też kilkanaście spadów. Czy znacie jakieś główki, które mają dłuższy niż standardowe hak o jednocześnie niskim/małym kolanku? Bez lub z niewielkim, cienkim kołnierzem, aby nie niszczyć delikatnej gumki?

Tymi nie łowiłem  :( więc nie pomogę w Easy Shinerach w tym rozmiarze sprawdzają się 1/0 ale spróbuj się odezwać do Marka Bojanki MABO z Wa-wy on miał kiedyś dość duży wybór haków przedłużanych w mniejszych rozmiarach czyli haków niższych o długości rozmiarowo większych.

• Like 1

Żeby nie było tak różowo to muszę dopowiedzieć jeszcze jedno o hakach przedłużanych co niestety mi się sprawdziło nie raz a mianowicie, że na dużych głębokościach tak ok 8 m i głębiej dość często zdarzają się spady głównie sandaczy... Okonie i szczupaki jakoś mniej z nich spadają

Główki mają być przede wszystkim na okonie. Głębokość od 1 do 4 m, tak więc chyba nie powinno być problemu. Nie znalazłem tak na szybko danych kontaktowych do MABO, ale jest sklep, który ma główki wykonane przez niego, więc może będą też mieli te przedłużane. Jutro zadzwonię.

Te główki w piranii oglądałem, bo jestem w trakcie składania zamówienia u nich. Keitechy są nieprzyzwoicie drogie - w tej cenie można dostać 10 dobrych główek. Co do Dragona, to mam i akurat w tych główkach hak wydaje mi się wyjątkowo krótki jak na swój rozmiar. Mustady też gdzieś mam, ale zakładam, że w nich jest podobnie. Co do reszty, to nie wiem jakie są te konkretne modele, ale ja mam dużo główek bez kołnierzy, tylko nie mam takich z dłuższymi niż standardowe hakami i takich przedłużanych szukam.

Widzę, że koledzy zorientowani w temacie.

To może podpowiecie gdzie nabyć lekkie 1-6g główki stand up. Najchętniej w krajowym sklepie :)

Na giełdzie masz "czeburaszki". Ja zakładam do nich na małym kółeczku łącznikowym hak od troka i to się czasami sprawdza. Jedynie z tymi najmniejszymi gramaturami może być problem, bo tam są chyba od 3 albo 4 gram.

Swing Impacty 2" i 3" oraz Daiwy D'Fin 3". Haki od 4 do bodajże 1. Mam odpowiednio długie haki (po prostu większe rozmiary), ale one są do szerszych gum i pominąwszy kwestie regulaminowe, to jakoś kulawo by to wyglądało.

Ja do tego typu gumek używam najtańszych główek ze sklepu wędkarskiego:

9-gramowe-glowki-klasyczne-grub-jig-hak-

Czasami są nawet takie, tylko z zadziorem w dół :)

Witam!

Dzisiaj sporo łowiłem na Keitechy 2" i 3". Było dużo brań, ale wielu z nich nie zaciąłem i miałem też kilkanaście spadów. Czy znacie jakieś główki, które mają dłuższy niż standardowe hak o jednocześnie niskim/małym kolanku? Bez lub z niewielkim, cienkim kołnierzem, aby nie niszczyć delikatnej gumki?

Ja używam swoich trójkątnych do wsystkich riperowatych przynęt dodatkowo lusterkują przy opadzie obcinam przód gumy z 5-7 mm. i gotowe.

post-53737-0-37288300-1385373706_thumb.jpg

post-53737-0-92654900-1385373706_thumb.jpg

Edytowane przez ledar

http://jerkbait.pl/topic/29145-swing-impact-fat-28-i-ew-wi%C4%99ksze/?hl=%2Bjak+%2Bzbroicie

mowiac szczerze, swing impact na dlugim haku traci swoje wlasciwosci prawie w pelni, czyli nie plywa i nie leje sie jak kisiel ... no chyba, ze to zamierzone ze wzgledu na reakcje ryb, ale z drugiej strony, skoro ryby zagryzaja wabiki niemrawo-nieruchliwe, to sa chyba lepsze na rynku? ;)

Główki polecone przez @Makamba to jest to .

http://www.derangelshop.com/Zubehoer/Haken/Jig--Koepfe/Spro-Gamakatsu-Jighead-Long---Round-Size-3-0-14g-4931300014.html

Łowię Kitechami już trzeci sezon i najlepiej sprawdzają się wielkości haków 2/0 i 3/0 do gum 4" Błędem jest stosowanie haków na długich trzonkach ! bo ryby będą spadać. Najlepsze efekty przynosiły haki na krótkich trzonkach tak że kolanko wychodziło mniej więcej w połowie rowka znajdującego się na grzbiecie gumy. Ryba podczas ataku z boku składa taką gumę i hak przenika w górną szczękę .Nie polecam główek gdzie spora porcja  ołowiu znajduje się na trzonku (pogrubienie ) bo niszczą gumy .Używam główek tylko i wyłącznie z drucianym haczykiem pod trzonkiem firmy Spro

• Like 1

A ja z kolei szukam krótkich haków z szerokim łukiem kolankowym i uważam że tak własnie powinno się zbroić te gumy. 

Dawno temu wyleczyłem się z teorii że okoń łapie za koniec gumy i dlatego się nie zacina albo spada. 

Polecam przemyśleć i popróbować.