RafałWrocław Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Żyłka czy FC nie taki straszny jak znajdzie się ktoś kto podzieli się swoim doświadczeniem i nakieruje nas na "dobry" produkt ( DZIĘKI KAMIL !!!) Ja zaczynałem od pletki bo tak wszyscy mówili ale Kamil pokazał mi że da się inaczej, jestem zadowolony z wyników - mistrzem rzucania jeszcze nie jestem ale nawet dobrze radze sobie z żyłką jak i z FC . Trening czyni mistrza czy jakoś tak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Witam. Chociaz "porad" castingowych na forum nie udzielam juz od lat, to jednak pozwole sobie na maly komentarz zacytowanego wyzej fragmentu wypowiedzi @predatorhunter'a. Odpowiedz wydaje mi sie dosc prosta. Pomimo, ze casting jest dzis bezwatpienia bardziej popularny niz kilka lat temu, to umiejetnosci w poslugiwaniu sie nim pozostaly na pewnym nieco podstawowym poziomie dla ogromnej wiekszosci uzytkownikow wedek z pazurem. Szczegolnie rzecz sie tyczy lowienia zestawem castingowym w mniej (wciaz) typowych dla castingu sytuacjach takich jak polow klenii czy pstragow. Plecionka, co juz zauwazyl Friko, jest zdecydowanie latwiejsza w uzyciu podczas rzutow. Zylka czy FC wymaga nieco wiecej kunsztu. Szczegolnie dotyczy to srednich i lzejszych zestawow castingowych. Inna sprawa jest typowa dla naszych czasow tendencja do zastepowania treningu i umiejetnosci nowa technologia, dlatego latwiej znalesc tych co zmieniaja multiplikatory na coraz doskonalsze, czy bardziej stunningowane, niz tych co w mistrzowski sposob posluguja sie castingem w kazdych warunkach. Trend ten jest widoczny jest w wielu dziedzinach, nie tylko w wedkarstwie.W 100 % sie zgadzam - dodałbym jeszcze jedną drobnostke - dostepność produktów - zyłka, fluocarbon - na polskim rynku - wiekszosc trzeba sprowadzać z zagramanicy - a nie wszyscy chcą się w to bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Ciężko ogarnąć naukę rzutów na FC sprowadzanym z JP za 150 zł mając na uwadze ze następny przyjdzie za 28dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 no o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Jak się uczyłem rzucać to raz na miesiąc nawijałem nową PP xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 NIe byłes najlepszym uczniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 NIe byłes najlepszym uczniem Wazne jak sie konczy, nie jak zaczyna:-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Rafal to dobry "uczen" bo darzy mnie zaufaniem jak malo kto. Wie ze nie puszcze mu bajki i ze jesli czegos nie probowalem to mu to napisze. Wkoncu sam nie jestem alfa i omega w swiecie Wedkarstwa czy Baitcastingu. Do wielu wnioskow dochodzimy wspolnie wiec uczymy sie od siebie nawzajem. <br /><br />Ja w pierwszym roku z bc zniszczylem 9szpulek roznych plecionek o dlugosci 100-150m wiec jestem typowym praktykiem :-D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Rozumiem chlopaki, ze jestescie z sasiednich Wsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Tak jakby. Mieszkamy po roznych stronach odry ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Odra. Piekna rzeka. Teraz mam do Was kilkaset km, aczkolwiek konczylem u Was studia i pieknie wspominam Odrunie. Odwiedzic Was powinienem i musze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Tak jakby. Mieszkamy po roznych stronach odry ;-) Kolega Kamil jest kolaborantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Bedzie lekki problem bo ja mieszkam w Niemczech a Rafal we wrocku a pochodze z Warmi i mazur chic wychowalem sie na slasku :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ja jestem synem Bobru z Jeleniej Gory, pol zycia patrzylem na Odre na wroclawskim odcinku, cwierc zycia jestem na centralnym odcinku warszawskim Krolowej Wisly:-) Kolaborant i ja rowniez mozemy sie spotkac na Tumskim i zaplanowac wyprawe. Rafi, jako autohton organizuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Teraz Odre w okolicach Tumskiego przekopują jak ogródek na wiosnę ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Masakra. Uregulowana w oldskulu byla piekna. Tumski niech w takim razie bedzie baza wypadowa. A reszta zalezy tylko od Nas!:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Witam.Co do uzywania plecionki wydaje mi sie ze jest sens jesli lowimy na duzych odleglosciach.Ciezko zaciac rybe z daleka dodatkowo na duzej glebokosci, ciezko jest tez odpowiednio poprowadzic przynete oraz dobrze ja czuc.Uzywanie zylek i plecionek ma takie same plusy jak i minusy a zatem plus dla plecionki jest cala "akcja" przed braniem a plus dla zylki juz po wcieciu ryby czyli hol.Uzywanie roznych linek jest glownie podyktowane przez lowisko oraz technike lowienia.Fc uzywalem jako linki glownej, sprawdza sie znakomicie, czucie przynet o niebo lepsze jak na zylce, nie wiem jak widzi ryba w wodzie (ktos wie?) ale dla ludzkiego oka obserwowanie z nad wody, od gory mowi nam ze fc jest niewidoczny, nie wiem jak to ma sie w wodzie, i od dolu bo jest to cialo stale i cien musi rzucac , do tego jak to widzi ryba dla ktorej woda to srodowisko naturalne i wie co w niej jest naturalne a co nie Podsumowujac, plytkie zbiorniki badz male rzeki, woblery, ktorych akcje dobrze czuc na kiju, trudny teren duzo zaczepow to wedlug mnie zylka ewentualnie fc.Lowienie na duzych glebokosciach, w silnym nurcie na przynety gumowe to jednak plecionka, nie wyobrazam sobie (ja) wcinania ryb na duzym dystansie w "grubej" wodzie zylka.Ostatnia sprawa to kij, jesli jest to wolny kijek mozna pokusic sie o plecionke, plecionka nie wybacza ale kij taki kij tak i odwrotnie szybkie kije mozna sparowac z zylkami, co nie odda kij zamortyzuje zylka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Pozwolę sobie odświeżyć temat, zastanawiam się nad użyciem żyłki w tym sezonie, sandaczy jest u nas w jeziorach mało i z opadu raczej nie łowię. Rozważam HM80 i P-Line Extrusion, grubość 0,28. Używał ich ktoś na multikach? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Z Polskich polecam tead dragon flex albo spinn nie pamietam dokladnie juz - zadnych problemow nie sprawiala :-) wyzej wymienionych nie uzywalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobin3 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Witam.Ja również w tym roku zamierzam poeksperymentować z FC.W sumie to już zacząłem.I jak to mówią nie taki diabeł straszny jak go malują.Wiadomo pierwsze rzuty,podbijania trochę dziwne uczucie ale potem wszystko wraca do normy.Najbardziej ciekaw byłem czucia brań.Mówię o jigu,texasie ,dropie ogólnie o wszystkim z ołowiem.Przyzwyczajenia do pletki zostają.Jakie było moje zdziwienie jak puknął sandacz,potem szczupak i okoń.Wszystko wyczuwalne jak na plećce ,ładnie zapięte i spokojnie wyholowane.Łowię na jeziorze na płytkiej wodzie .Na razie przetestowałem ciężarki od 3-10g.Fluorocarbon Toray high upgrade.Polecam próbować a jak komuś nie podejdzie zawsze może wrócić do plecionki.Największy minus dla mnie rozplątywanie brody.Jak z pletką nie ma problemu tak tu tylko cięcieMoże ktoś ma jakiś patent chętnie skorzystam. Pozdrawiam Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Seba patentu nie ma na rozplatywanie, ale Kamil podpowiedzial mi jedna wazna rzecz ktora na poczatku sie pzyda - po nawinieciu fluoro - daj mu polezec na szpuli z 2 dni aby "ulozyl sie na niej " w oim przypadku gdzie uzywalem sunline sniper fc pomoglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Tydzień temu przesiadłem się na FC duela 0,283(pomiar brzmi kosmicznie) na jednym z multików i jestem póki co usatysfakcjonowany chociaż wczoraj po próbach żyłowania odległości rozplątując brodę pękł na przetarciu. Miejmy nadzieje, że to będzie wyjątek potwierdzający regułę. Rzuca się bardziej miękko i wbrew pozorom całkiem łatwo się kontroluje kciukiem trochę sztywniejszą linkę, która wcześniej odchodzi od szpuli niż miękka pletka. Co do odległości to versus plecionka raczej na minus ze względu na grubość jaką trzeba zastosować w porównaniu do pletki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Wracając do tematu, zauważyłem brak dostępności mojej ulubionej linki duel soft. Kupiłem wcześniej kilka szpulek na alledrogo ale widzę, że już ni ma. Czy ktoś wie gdzie ją można nabyć w PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Zapytaj Tomka @deickhindJa miałem od niego... Sklep dobreprzynety 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2016 Niestety Tomek nie ma, może ktoś ma jeszcze inny namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi