Skocz do zawartości

Nasze pudełka jaziowo-kleniowe

dragon@

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko jaki sklep internetowy polecicie :)  u mnie na "wsi" tzn. miescie do ,ktorego mam 50 km tylko jaxon rapala i salmo o robalach i czyms takim nie slyszeli :) kolego nie kazdy z miasta zacnego Krakowa :rolleyes: rodem ;)

Edytowane przez marius13

Dokladnie panowie :D  na sandaczach mam zrobiony "doktorat" glownym wykladowca J.Widel :lol:  choc  nadal jestem glupi ;) natomiast zostalem, zmuszony przejsc na gatunki ryb na ,ktorych jeszcze nie ma takiej presji jak na okonie i sandacze ,ktore na mojej wodzie w wiekszosci zostaly zjedzone :angry: Glowny powod zakaz spiningu do 1 Czerwca na wiekszosci zaporowek na ktorych lowie, wiec wiosna chce pochodzic za kleniami :) Wielkie dzieki za wyrozumialosc :rolleyes:

Nie każdy łowi wszystkie gatunki a chciałby spróbować

Chodzi nie o sens tematu, ale formę. Strzelił posta niechlujnego i chaotycznego, bez kropek i znaków interpunkcyjnych. Czytać się tego nie dało. Dało się domyśleć, że liczy na ocenę określonych woblerów. Problem w tym, że na początku nie dodał też zdjęcia. Po korekcie udzieliłem porady odnośnie tematu, chociaż uważam, że zapytanie powinno pojawić się w już istniejącym temacie - "nasze pudełka jaziowo-kleniowe" czy jakoś tak. Tak przy okazji - strzelasz posta pod postem, a w ciągu 5 minut na 100% da się edytować poprzedni.

Aby nie robić zupełnego offtopa, to dam namiar na pewnego człowieka, który według mnie robi najfajniejsze robactwo. Konkurencyjne forum w kształcie haka, login: jaceen. W dziale przynęt sztucznych i wątkach rękodzielniczych znajdziesz jego prace. Nie wiem, czy handluje tym gdzieś, ale jak parę miesięcy temu zapytałem, to odpowiedział, że jeśli jestem zainteresowany, to podeśle mi 2-3 sztuki na szybko, a jak się sprawdzą, to umówimy się na konkretniejsze zamówienie. Sezon się kończył, więc na razie nie trułem mu dupy, ale niedługo zamierzam delikatnie się przypomnieć. Aha, na naszym forum jest user o tym loginie, ale mało aktywny i nie dam głowy, czy ta sama osoba. Na koniec dla zachęty - niektóre jego wobki mają po 1,5 cm i na zdjęciach widać upolowane leszczyki, krąpie czy wzdręgi.

• Like 1

Jak smużaki to: Tomy,Wobi i Parf.. Na większe rzeki to tylko Tomy(mrówka) i nie ze wzgędu na gabaryty i rozmiar, bo nie jest duża. Na mniejsze rzeki: Wobi i Parf. Bardzo stabilne, lotne i łowne. 

te huntera też nie są złe,ale drewniaki Wobiego to inna bajka.. mrówka Od Tomy jest bardzo dobrą konstrukcją jako sama w sobie. 

Edytowane przez tibhar
  • Like 1

Jak smużaki to: Tomy,Wobi i Parf.. Na większe rzeki to tylko Tomy(mrówka) i nie ze wzgędu na gabaryty i rozmiar, bo nie jest duża. Na mniejsze rzeki: Wobi i Parf. Bardzo stabilne, lotne i łowne. 

te huntera też nie są złe,ale drewniaki Wobiego to inna bajka.. mrówka Od Tomy jest bardzo dobrą konstrukcją jako sama w sobie. 

Tak się zastanawiam czy to kwestia wody czy przekonania do przynęty? Będę chyba musiał sprawdzić te mrówki i inne bo Huntery uważam za przynęty doskonałe, a wg Twojej opinii "nie są złe"

marius13 może być taka sytuacja, że zarówno przynęty Hunter, Wobli czy od Tomiego bedą doskonałe, ale będzie to też zależeć od tego kto na nie łowi i jak łowi. O Hunterach mogę się wypowiadać bo w zasadzie stanowią większość w moim pudełku kleniowym jak i boleniowym. Faktem jest, że Lipiński przede wszystkim łowi na Odrze i pod odrzańskie klenie są budowane jego przynęty i się sprawdzają. Sprawdzają się również na Bobrze, na którym nigdy wcześniej nie łowiłem kleni.. bo albo nie umiałem, albo nie miałem przynęt, którymi mogłem je skusić do brania. Z tymi woblerami to trochę jak z kolorami, na jednej wodzie gryzą zielone z brokatem, a na innej perłowy będzie numer jeden.

Huntery czy Wobi ?????? znowu namieszaliscie :)  mam woblery sandaczowe od Wobiego :mellow:  skoro je mam w pudelku to sa ok. ;)

Na lubelskiej Wiśle i Wieprzu na Huntera nie złowiłem jeszcze żadnej ryby, a na Lipke, Sieki łowię jazie i klenie...

Najlepiej kup woblery z tego regionu gdzie zamierzasz wędkować wtedy będziesz miał pewność że są skuteczne.

Edytowane przez tebe

Daleko mam do Odry, moja Rzeka też jej nie przypomina, a Huntery są malina!

Klenie upodobały sobie szczególnie Brombe 25mm.

Jest albo selektywna, albo małych Kleni nie ma ( :lol: ) bo najmniejsze jakie się wieszały miały 45+

attachicon.gifmms_img967512532.jpg

attachicon.gifmms_img-1304055473 (1).jpg

To widać ja nie umiem na nie łowić...

Ładne rybki.

.... kwestia gdzie i jak łowimy. Na Odrze, Ślęzie i Bystrzycy Bromby sprawdzają mi się znakomicie, natomiast na Instynkty mam zdecydowanie mniej brań niż np. na Sieki, małe Salmiaki, czy Rapalki .... i nie jest to kwestia "przekonania" ponieważ, gdy naczytałem się o "super" instynktach to próbowałem łowić przede wszystkim na nie .... i łowiłem, ale zdecydowanie lepsze okazały się  inne przynęty :)

J.

• Like 1

Z moich obserwacji wynika ( pomijam aspekt wyboru miejsca połowu miejsc, sposobu prowadzenia wabia, zachowania się nad wodą bo o tym z forumowych zasobów można byłoby encyklopedie  stworzyć) że najważniejsze przy łowach na smużaki jest to, by przy prowadzeniu ich żaden cm żyłeczki nie dotykał tafli wody.

Może to banał, ale wg mnie decyduje o tym, czy Kleń trzasnie czy spierniczy...

Ale ten fortel może nie mieć znaczenia na innych łowiska.

W każdym bądź razie na moim poligonie ma ogromne.

Wiadomo jak pracuje smużak.

W podobne drgania wpada żyłka przed smużką przyklejona do tafli wody.

Napewno nie zachęca to do ataku, a wręcz przeciwnie.

Ale to tylko takie moje zdanie poparte doświadczeniem przy smużeniu...  :)