Skocz do zawartości

Eksperci doradźcie odnośnie wędziska

Wilims

Rekomendowane odpowiedzi

@Wilims zmień tytuł bo z tym apelem do ekspertów to bardziej odstraszasz niż zachęcasz do wpisywania postów (loża szyderców tylko czeka)

spinningowałem kiedyś trochę z łódki i wędki o długości 240cm miały być dla mnie optymalne (mam 177cm wzrostu)

jak zacząłem zgłębiać technikę opadu bardziej skłaniałem się do wędki 270 a nawet kupiłem sobie kongera 300cm

później przyszedł czas na casting, który nie przypadł mi do gustu

najfajniej łowiło mi się patykami Shimano, często stara seria w ocenie dobrego wedkarza

jest lepsza od tej nowo wprowadzanej, dlatego nie obawiaj się kupna wędki używanej, gramatura w starszych modelach

tez nie zawsze jest odzwierciedlaniem tego co dany kijek sobą prezentuje (często starsze flagowe kije maja zaniżone te parametry)

napisz coś więcej o przynętach, technice połowu i gatunkach ryb pod które szukasz wędki (na jakie łowisko, jezioro czy rzeka)

Edytowane przez @Wojti

Ok przepraszam jeżeli kogoś uraziłem takim tytułem posta nie miałem zamiaru nikogo urazić.

@Wilims zmień tytuł bo z tym apelem do ekspertów to bardziej odstraszasz niż zachęcasz do wpisywania postów (loża szyderców tylko czeka)

spinningowałem kiedyś trochę z łódki i wędki o długości 240cm miały być dla mnie optymalne (mam 177cm wzrostu)

jak zacząłem zgłębiać technikę opadu bardziej skłaniałem się do wędki 270 a nawet kupiłem sobie kongera 300cm

później przyszedł czas na casting, który nie przypadł mi do gustu

najfajniej łowiło mi się patykami Shimano, często stara seria w ocenie dobrego wedkarza

jest lepsza od tej nowo wprowadzanej, dlatego nie obawiaj się kupna wędki używanej, gramatura w starszych modelach

tez nie zawsze jest odzwierciedlaniem tego co dany kijek sobą prezentuje (często starsze flagowe kije maja zaniżone te parametry)

napisz coś więcej o przynętach, technice połowu i gatunkach ryb pod które szukasz wędki (na jakie łowisko, jezioro czy rzeka

łowie tylko z łodki, na wodach stojących, woblery typu salmo perch 12,14 wersje f i sr, skinner 15 tego typu przynęty.

w sumie łowie na slidery które mają po 46g i jakos latają,  

Edytowane przez Wilims

Daiwa będzie trochę za miękka w stosunku do tego co podaje jako c.w.

Poszukaj coś z Kongera lub Dragona, np Team Dragon 240 cm 18-42 lub coś podobnego z Dragona, Konger IRI Stalker 245 15-40 gr - oba są mocne i ogarną Twoje przynęty i na pewno mają szybszą akcję niż wspomniana Daiwa.,

A coś konkretniej? Ząbkuje? B)

A rozlata się bo to prasowana tektura, a nie wędka do ryb łowienia... :rolleyes:

A Autor wątku zamiast wymyślać, to niech się zasadzi na to, skoro lubi Daiwki:

http://allegro.pl/daiwa-whisker-scotland-240-40g-bcm-od-1zl-i3731624659.html

I takie Swipfajery, to wciąga nosem po tuzinie, mimo, że to "nowa produkcja"...

SavageGear MPP Spin&Twitch H-50 g, 198 cm, posiadam, kij x-fast z bardzo mocnym dołem. Do moich przynęt nawet za mocny 20 - max 28g. Poleciłbym go pod holowanie sumów tak do 150cm lub pod cięższe przynęty na ... sandacz, szczupak, sum {co komu pasuje lub co kto lubi} z jedną uwagą przelotka startowa jest do wymiany; wysoka na 50mm, średnica fi 20mm.