Skocz do zawartości

Dorsze 2013 czyli ekstremalne mięsiarstwo pod Bornholmem

skippi66

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie dorsza polecam ciekawą książkę:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/73012/dorsz-ryba-ktora-zmienila-swiat

Co do limitów połowów itd, to wolałbym znieść wszystkie limity dla wędkarzy, z jednoczesnym całkowitym zakazem odłowów przemysłowych. Zawsze trudniej jest złapać, niż kupić w sklepie. 

Pamiętam jak pewnego dnia podczas połowów w Norwegi spotkaliśmy na naszej miejscówce trawler. Po nim pozostała próżnia. Podejrzewam że nawet zmasowany atak bombami głebinowymi nie ujawniłby śladów życia tego dnia w tym miejscu.

Oczywiście jeżeli są limity to należy ich przestrzegać. Prawo to prawo. A swoją drogą, dorsz to jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka jakie zna świat. Nie wróży mu to dobrze :(

Nie czarujmy się - to my jako końcowi odbiorcy wszelakich dóbr jesteśmy winni zaistniałej sytuacji na świecie.Wmówiono nam i to skutecznie że wszystko możemy mieć i to w krótkim czasie.Konsumpcjonizm to to co zabija przyrodę - po co jemy filety gdy moglibyśmy całą rybkę , po co wymieniamy tel. kom. co 2 lata jak moglibyśmy co 4, komputery bo troszkę wolniejsze, meble bo niemodne, ciuchy itd itd.Potem przeciętny obywatel myśli że wszystko można mieć bez żadnych konsekwencji na przyszłość.A tak się nie da - i choć może dorszyk w Bałtyku się odradza to nie widzę na kutrach dużo dużych rybek, tylko rybki o wielkości przeciętnego sandaczyka.

Kiedyś to było kiedyś- jakoś wszystkie dostępne do łowienia ryby były większe- dorsze też :) .

Jestem kilka razy w roku na Bałtyku i z roku na rok jest coraz gorzej z jakością łowionych ryb. Niestety, ale teraz ryba 3kg na jednostce zazwyczaj jest wydarzeniem i na wielu z ostatnich rejsów, w których uczestniczyłem takowych nie było wcale.

Nie mówię że to reguła, bo są dni że z jakiegoś wraczka wyjdzie kilka fajnych ryb, ale to naprawdę rzadkość.

Jest jednak światełko w tunelu, ponieważ tak jak było napisane wcześniej stada bałtyckich dorszy "chyba" mają się ciut lepiej- przynajmniej ilościowo.

Pozdrawiam

Ułatwię wam panowie obliczenia bo jakieś dziwne liczby zaczęły się tu pojawiać - średnia masa pojedynczego dorsza z tego rejsu wynosiła 0,64kg.

To i tak wypasione bydle  :P bo miesiąc czy półtora temu dorsze łowione we Władku to tak bardziej połowę z tego chyba miały. I jeszcze z rozmów na radiu między szyprami to wychodziło że u nas było najlepiej.

Moi koledzy mieli pomysł na wyprawę dorszową, zorganizowaną przez Koło. Chętnych nie brakowało. Zrobiłem krótki wywiad środowiskowy i szybko wybiłem z głów tę ideę. Wszyscy bywalcy Bałtyku w ostatnich czasach powtórzyli to samo - można połowić, ale drobiazgu. Podjęliśmy decyzję o organizacji wypasionych zawodów rodzinnych nad rzeką. Wszyscy byli zachwyceni, każdy dzieciak dostał fajne prezenty, każdy uczestnik jakieś gadżety, warto było.

Podsumowując, nie wybieram się na nasze morze w najbliższym czasie. Wyjątek stanowi próba złowienia troci i belony.  :)

• 4 tygodnie później...

Masz rację, ale z drugiej strony to najbliższy port z którego można wypłynąć na taki resj ( mogę i pewnie się mylę w tym względzie- krótko szukałem). Alternatywnej oferty nie znalazłem. To już styczeń i o ile dobrze pamiętam szczupak i sandacz mają okres ochronny w wodach słodkich.

Edytowane przez mesonyx